Τσιούτης για χαλάρωση μέτρων: Ακούμε το κόσμο αλλά δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε

Πρέπει να είναι αργή και σταδιακή η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ώστε να συνεχίσει η βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών ανέφερε ο επικεφαλής της συμβουλευτικής επιστημονικής ομάδας για τον κορωνοϊό Κωνσταντίνος Τσιούτης.

Μιλώντας στη μεσημβρινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι ο Φεβρουάριος είναι ένας μεταβατικός μήνας και όχι μήνας χαλαρώσεων. Πρόσθεσε ότι ναι μεν παρατηρείται βελτίωση αλλά τόνισε ότι ακόμα έχουμε δρόμο να διανύσουμε προκειμένου να καταγραφεί βελτίωση της εικόνας των επιδημιολογικών δεικτών. Ο κ. Τσιούτης είπε ότι υπάρχει ακόμα ο ιός και μεταδίδεται για αυτό υπέδειξε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις επαφές, στο που επιλέγουν οι πολίτες να πάνε και στις δραστηριότητές τους.

Όπως είπε, μια απότομη χαλάρωση μπορεί να φέρει έξαρση των κρουσμάτων, ενώ την ίδια ώρα επισήμανε ότι η προετοιμασία προς μια έξαρση του ιού πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι.

Ο Κωνσταντίνος Τσιούτης σημείωσε ακόμα ότι ακούνε τις φωνές του κόσμου και οι ειδικοί είναι ανοικτοί στο διάλογο, αλλά υπέδειξε ότι δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Επίσης είπε ότι συνεχίζεται η μετάδοση σε ηλικιωμένους από το οικογενειακό τους περιβάλλον, γεγονός που προκαλεί ανησυχία.

Για τα παιδιά του δημοτικού, είπε ότι εκπροσωπούν χαμηλό αριθμό του ποσοστού μετάδοσης του κορωνοϊού σημειώνοντας ότι τα παιδιά κάτω των 6 ετών και κάτω των 12 ετών, με βάση δεδομένα, μεταδίδουν λιγότερο τον ιό.

Για τους εμβολιασμούς, είπε ότι προτεραιότητα έχουν οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και με χρόνιες παθήσεις που αποτελούν το 30-40% του πληθυσμού. Πρόσθεσε ότι για να υπάρξει η ανοσία της αγέλης θα πρέπει να εμβολιαστεί το 65- 85% του πληθυσμού. Σημείωσε ότι όσο πιο πολύ εμβολιάζονται, τόσο μειώνεται η διασπορά του ιού.

Για το άνοιγμα των αεροδρομίων, είπε ότι δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα που να λένε ότι κάποιος που έχει εμβολιαστεί δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.