Τσιπάκι με… φτερά το μικρότερο ανθρώπινο ιπτάμενο κατασκεύασμα

Φτιαγµένο από βιοδασπώµενα υλικά, για να µη δηµιουργεί ηλεκτρονικά απόβλητα

 

Ερευνητές από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες (Κίνα, Ν. Κορέα, Βρετανία) σµίκρυναν έναν ηλεκτρονικό µικροεπεξεργαστή (τσιπάκι) στο µέγεθος ενός κόκκου άµµου και του πρόσθεσαν φτερά, δίνοντάς του έτσι τη δυνατότητα πτήσης και δηµιουργώντας το µικρότερο ιπτάµενο ανθρώπινο κατασκεύασµα µέχρι σήµερα.

Οι µηχανικοί, µε επικεφαλής τον καθηγητή της Σχολής Μηχανικών, Τζον Ρότζερς, του Πανεπιστηµίου Northwestern του Ιλινόις των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δηµοσίευση στο περιοδικό «Nature», πιστεύουν ότι µελλοντικά τέτοιες συσκευές (microfliers) θα χρησιµοποιούνται για διάφορες εργασίες, όπως η µέτρηση της ρύπανσης της ατµόσφαιρας και γενικότερα του περιβάλλοντος, η ανίχνευση παθογόνων µικροοργανισµών στον αέρα, οι παρατηρήσεις κινήσεων ανθρώπων στο έδαφος κ.ά.

Πρόκειται για το πρώτο µικροσκοπικό ιπτάµενο ροµπότ που δεν διαθέτει µηχανικό κινητήρα, αλλά εξαρτάται από τον αέρα για να πετάξει σαν ελικοπτεράκι. Άλλωστε, οι δηµιουργοί του εµπνεύστηκαν από τον αεροδυναµικό τρόπο που οι σπόροι ορισµένων φυτών διαχέονται από τον άνεµο σε µακρινές αποστάσεις.

Το ιπτάµενο τσιπάκι -που προορίζεται να πετάει µαζί µε άλλα σε σµήνος ώστε να σχηµατίζει ένα µεγάλο δίκτυο- έχει σχεδιαστεί να απελευθερώνεται από ψηλά (π.χ. από αεροπλάνο, ελικόπτερο ή ψηλό κτίριο) και µετά να πετάει περιστροφικά αργά προς τα κάτω, αλληλεπιδρώντας µε τα ρεύµατα του αέρα. Μπορεί να εφοδιαστεί µε αισθητήρες, πηγές ενέργειας, ενσωµατωµένη µνήµη και κεραίες ασύρµατης επικοινωνίας, έτσι ώστε να κάνει µετρήσεις, να αποθηκεύει και να στέλνει δεδοµένα.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.