Τσίπρας σε Μέρκελ: Εμπλοκή του ΝΑΤΟ μόνο σε τουρκικά ύδατα

Το ενδεχόμενο εμπλοκής του ΝΑΤΟ, βάσει της γερματουρκικής πρότασης, με στόχο των έλεγχο των τουρκικών συνόρων για μείωση των προσφυγικό ροών στο Αιγαίο, θα τεθεί επί τάπητος στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επισήμανε πως το αίτημα θα μελετηθεί «πολύ σοβαρά».

Την πρόταση Γερμανίας – Τουρκίας χαιρέτισε και η Κομισιόν, ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, κατά την οποία ενημερώθηκε για τη συμφωνία Βερολίνου – Άγκυρας και κατέστησε σαφές πως οποιαδήποτε εμπλοκή του ΝΑΤΟ θα αφορά τα τουρκικά χωρικά ύδατα και δεν θα πρέπει να θίγει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

«Η κρίση των προσφύγων και των μεταναστών είναι ένα σοβαρό θέμα ανησυχίας για όλους εμάς και πιστεύω συνεπώς ότι θα μελετήσουμε πολύ σοβαρά το αίτημα αρωγής της Τουρκίας και άλλων συμμάχων για να δούμε πώς μπορεί το ΝΑΤΟ να τους βοηθήσει στη διαχείριση της κρίσης» δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ από τις Βρυξέλλες.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος της Κομισιόν, χαιρέτισε την πρόταση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ. «Τα δέκα χιλιόμετρα που χωρίζουν Ελλάδα και Τουρκία δεν μπορεί να είναι παράδεισος για διακινητές» επισήμανε ερωτηθείς σχετικά με τις ανακοινώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ και του Αχμέτ Νταβούτογλου τη Δευτέρα στην Άγκυρα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τις δηλώσεις σχετικά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην ανακοπή των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο. Η απόφαση ανήκει στο ίδιο το ΝΑΤΟ σε σχέση με την ευκαιρία και τους τρόπους της ενδεχόμενης εμπλοκής του. Εμείς χαιρετίζουμε όλες τις συζητήσεις που αφορούν πιθανά μέτρα αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, διάσωσης ανθρώπινων ζωών και διαχείρισης των προσφυγικών ροών και των εξωτερικών συνόρων» σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Μετά τη συνάντηση που είχε η Άνγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ανακοινώθηκε πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν να καταβάλλουν «προσπάθειες από κοινού» με στόχο την ανάμειξη του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό ζήτημα στα σύνορα με τη Συρία και την Ελλάδα. Ωστόσο οι δύο ηγέτες δεν διευκρίνισαν ποια μορφή θα έχει η ανάμειξη του ΝΑΤΟ που θα επιδιώξουν.

tvxs.gr

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.