«Τσουχτερό» το φετινό πασχαλινό τραπέζι – Μέχρι και 20% αυξάνεται το κόστος

Μέχρι και 20% αυξάνεται το κόστος για το πασχαλινό τραπέζι φέτος και η τάση που διαφαίνεται είναι ότι οι καταναλωτές θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση όσον αφορά κυρίως την αγορά και κατανάλωση κρέατος και παραδοσιακών εδεσμάτων όπως οι φλαούνες του Πάσχα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης.

Οπως είπε ο κ. Δρουσιώτης «η γενική εικόνα της αγοράς λίγες μέρες πριν το Πάσχα, στις 24 Απριλίου, δεν είναι και τόσο ευχάριστη» γιατί, όπως είπε, τα βασικά προϊόντα για το πασχαλινό τραπέζι είναι κατά 18% με 20% πιο ακριβά απ’ ό,τι πέρσι και σε συνάρτηση με τις αυξήσεις σε καύσιμα και ηλεκτρισμό δημιουργείται μια «δυσάρεστη εικόνα» για τους καταναλωτές.

Πρόσθεσε ότι η ακρίβεια παρατηρείται κυρίως στα βασικά αγαθά όπως είναι το κρέας και οι παραδοσιακές φλαούνες.

«Φέτος γίνονται παραγγελίες για λιγότερο αριθμό από φλαούνες σε σχέση με πέρυσι λόγω του κόστους και το ίδιο εκτιμώ ότι θα γίνει και με την αγορά κρέατος δηλαδή να υπάρξει συγκράτηση στις ποσότητες που θα καταναλωθούν» δήλωσε ο κ. Δρουσιώτης αν και όπως είπε «ακριβή εικόνα για τα σφάγια θα υπάρχει την Μεγάλη Πέμπτη και Παρασκευή ώστε να μπορούμε να κάνουμε σύγκριση της τιμής σε αντιστοιχία με πέρσι».

Όπως είπε ο κ. Δρουσιώτης «δύο άλλες παράμετροι επηρεάζουν δυσμενώς τον οικογενειακό προϋπολογισμό είναι τα καύσιμα και ο ηλεκτρισμός».

Σημείωσε ότι «από 1η Ιανουαρίου 2022 μέχρι σήμερα η αύξηση αγγίζει τα 18 σεντ στη βενζίνη 95 οκτανίων, 32 σεντ στο πετρέλαιο κίνησης και τα 33 σεντ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

«Οι αυξήσεις αυτές είναι τρομερές εάν λάβεις υπόψη ότι για αυτά τα τρία αγαθά όταν υπάρχει 1 σεντ αύξηση ανά λίτρο για τους καταναλωτές αντιστοιχεί σε 9 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση», είπε ο κ. Δρουσιώτης.

Πρόσθεσε ότι «ως αποτέλεσμα επιβαρύνεται ο οικογενειακός προϋπολογισμό την στιγμή μάλιστα που τα εισοδήματα και οι μισθοί παραμένουν ίδιοι».

Για την ηλεκτρική ενέργεια ο κ. Δρουσιώτης είπε ότι «αυξήθηκε ακόμα περισσότερο σε σχέση με τα καύσιμα και συγκεκριμένα από την 1η του χρόνου φθάνει γύρω στο 40% περίπου και ανακοινώθηκε κι άλλη αύξηση κατά 16% στους επόμενους λογαριασμούς».

Σημείωσε ότι «η πρόβλεψή μας, δυστυχώς, είναι ότι οι αυξήσεις στο κόστος των προϊόντων θα συνεχιστούν και κατά τους επόμενους δύο μήνες και μακάρι να υπάρχει σταθεροποίηση των τιμών μέχρι τον Μάη ώστε να αναμένεται και μείωσή τους».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα παράπονα που δέχεται ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καταναλωτών είπε ότι οι καταναλωτές εκφράζουν ανησυχία «όχι για το πώς θα ανταπεξέλθουν αλλά πώς θα επιβιώσουν».

Αναφέρθηκε, τέλος, σε περίπτωση πολίτη ο οποίος ζει μακριά από τους γονείς του και δήλωσε ότι προτιμά να μην τρώει κρέας και να μην πίνει γάλα για να μπορεί να τους επισκέπτεται.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.