Τσουνάμι νέων αυξήσεων μέχρι 500% – Κραυγή απόγνωσης από βιομηχανίες και καταναλωτές

  • Κραυγή απόγνωσης από βιομηχανίες και συνδέσμους καταναλωτών
  • Σοβαρές ελλείψεις πρώτων υλών

Τσουνάμι νέων αυξήσεων στις τιμές βασικών αγαθών και υπηρεσιών μέχρι τα Χριστούγεννα, προαναγγέλλουν στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν από επιχειρηματικούς συνδέσμους και οργανώσεις καταναλωτών στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής. Προειδοποίησαν μάλιστα ότι σε περίπτωση που δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, το μπαράζ ακρίβειας θα συνεχιστεί για μήνες, ίσως μέχρι και το επόμενο καλοκαίρι.

Τα στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν δείχνουν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

• Το κόστος για εισαγωγή εμπορευματοκιβωτίων αυξήθηκε μέχρι 500%. Μάλιστα, για τις εισαγωγές από την Κίνα το κόστος αυξήθηκε από 1.400 ευρώ σε 15.000 ευρώ το κάθε εμπορευματοκιβώτιο.

• Οι τιμές στο πλαστικό και το ηλιέλαιο αυξήθηκαν κατά 100% σε σύγκριση με πέρσι, με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατακόρυφα το κόστος συσκευασίας προϊόντων. Μάλιστα, μεγάλο μέρος της αύξησης μετακυλίστηκε ήδη στις τιμές αγαθών, ενώ αναμένονται νέες αυξήσεις-φωτιά.

• Οι τιμές σε βασικά οικοδομικά υλικά, όπως το σίδερο και ο χαλκός έχουν τετραπλασιαστεί σε σύγκριση με πέρσι. Αναφέρθηκε μάλιστα ότι ήδη έχουν παγώσει έργα τα οποία βρίσκονταν σε εξέλιξη, ενώ άλλα τα οποία αναμένετο να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα έχουν ανασταλεί ή/και ακυρωθεί.

• Άρχισαν να παρουσιάζονται σοβαρές ελλείψεις πρώτων υλών, με αποτέλεσμα βιομηχανίες να βρίσκονται σε απόγνωση.

Βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση

Εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων, καθώς και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, επέρριψαν βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση για την κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί. Κατήγγειλαν μάλιστα ότι εδώ και δύο χρόνια δεν έχει συγκληθεί Συμβουλευτική Επιτροπή Καταναλωτών. Εισηγήθηκαν επίσης την επιβολή πλαφόν στις τιμές βασικών αγαθών και υπηρεσιών, μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες και ενίσχυση των θεσμών που έχουν αρμοδιότητα για προστασία των καταναλωτών.

Το ΑΚΕΛ διά του Κώστα Κώστα υπέδειξε ότι η κυβέρνηση φέρει βαρύτατες ευθύνες για την υψηλή τιμή του ρεύματος, την ακρίβεια και αισχροκέρδεια στα πετρελαιοειδή και τη μη λήψη μέτρων για προστασία των καταναλωτών. Επεσήμανε επίσης ότι η απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών προς όφελος των ιδιωτικών ολιγοπωλίων συνέβαλε στην εκτόξευση των τιμών βασικών αγαθών όπως το ψωμί, το γάλα, το κρέας και άλλα τρόφιμα.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Εμπορίου αποφάσισε να ετοιμάσει ολοκληρωμένη έκθεση για την ακρίβεια και τις επιπτώσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, η οποία θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

 

 

ΑΤΑ: Μόνο 40% των εργαζομένων
Ο θεσμός της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), ο οποίος συμβάλλει στη μερική αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, αποτελεί ευλογία ειδικά σε περιόδους πληθωριστικών πιέσεων. Παρά ταύτα, με βάση στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας μόνο το 40% των εργαζομένων και αυτοεργοδοτούμενων αναμένεται να επωφεληθούν, αφού οι υπόλοιποι δεν καλύπτονται.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.