«Τσούζουν» τα επιτόκια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

«Καπέλο» εκατομμυρίων στα δανειστικά επιτόκια

Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στην Κύπρο πληρώνουν σχεδόν διπλάσιο κόστος δανεισμού από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα το κόστος δανεισμού για νέα δάνεια προς τα κυπριακά νοικοκυριά για αγορά κατοικίας ανέρχεται στο 2,13%, ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 1,31%. Δηλαδή οι τράπεζες χρεώνουν τα κυπριακά νοικοκυριά με περίπου 63% πιο υψηλά επιτόκια σε σύγκριση με την ευρωζώνη.

Επίσης, το κόστος δανεισμού για νέα δάνεια προς τις κυπριακές επιχειρήσεις ανέρχεται στο 2,81%, ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 1,48%. Δηλαδή οι τράπεζες χρεώνουν τις κυπριακές επιχειρήσεις με περίπου 90% πιο υψηλά επιτόκια σε σύγκριση με την ευρωζώνη.

Σημειώνεται ότι στα δάνεια των νοικοκυριών για αγορά κατοικίας η Κύπρος βρίσκεται στην έκτη θέση με τα υψηλότερα επιτόκια, ενώ στα δάνεια των επιχειρήσεων βρίσκεται στην έβδομη θέση.

Επισημαίνεται επίσης ότι τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βασίζονται σε δεδομένα του Φεβρουαρίου και αφορούν τις συστημικές τράπεζες, οι οποίες εποπτεύονται απευθείας από την Εποπτική Αρχή, η οποία εδρεύει στη Φρανκφούρτη. Παρά ταύτα -με βάση στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου τα οποία επίσης δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα- και η εικόνα στο ευρύτερο τραπεζικό σύστημα είναι πανομοιότυπη. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, τον Φεβρουάριο το επιτόκιο το οποίο αφορά τα νέα δάνεια προς τα νοικοκυριά για αγορά κατοικίας αυξήθηκε στο 2,15%, σε σύγκριση με 2,12% τον προηγούμενο μήνα. Μάλιστα, φαίνεται ότι οι τράπεζες επέβαλαν αυξήσεις και στις συναφείς επιβαρύνσεις (π.χ. κόστος έρευνας, διαχείρισης, κατάρτισης εγγράφων, εγγυήσεων κ.λπ.), αφού το Συνολικό Ετήσιο Ποσοστό Επιβάρυνσης (ΣΕΠΕ) εκτοξεύτηκε στο 2,83%, σε σύγκριση με 2,72% τον προηγούμενο μήνα. Επίσης, το επιτόκιο το οποίο αφορά τα δάνεια προς επιχειρήσεις για ποσά μέχρι 1 εκατ. ευρώ ανήλθε στο 3,19%, ενώ για ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ ανήλθε στο 2,48%.

383 εκατ. ευρώ νέα δάνεια

Το πρώτο δίμηνο παραχωρήθηκαν καθαρά νέα δάνεια (εξαιρουμένων των αναδιαρθρώσεων) ύψους 383 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 410 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σημειώνεται ότι στα δάνεια τα οποία εμπίπτουν στα σχέδια επιδότησης του επιτοκίου (στεγαστικά και επιχειρηματικά κάτω του 1 εκατ. ευρώ) σημειώθηκε αύξηση, ενώ στα υπόλοιπα δάνεια σημειώθηκε μείωση.

Στα νοικοκυριά παραχωρήθηκαν 180,1 εκατ. ευρώ (142,6 εκατ. ευρώ για αγορά κατοικίας, 20 εκατ. ευρώ για καταναλωτικά δάνεια και 17,5 εκατ. ευρώ για λοιπά δάνεια). Επίσης, στις επιχειρήσεις δόθηκαν 202,9 εκατ. ευρώ (86,1 εκατ. ευρώ δάνεια κάτω του 1 εκατ. ευρώ και 116,8 εκατ. ευρώ δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ).

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.