Τυχόν αδιέξοδο στην ΑΤΑ θα παραλύσει το κράτος

Καθολικά θα είναι τα μέτρα αντίδρασης σύσσωμων των συνδικαλιστικών οργανώσεων του τόπου, σε περίπτωση που και η προσεχής συνάντηση υπό τον Υπουργό Εργασίας δεν καταλήξει σε συμφωνία επαναφοράς της ΑΤΑ στη βάση της φιλοσοφίας της, όπως ρητά αναφέρεται στη μεταβατική συμφωνία.

Στη χθεσινή πανσυνδικαλιστική συνάντηση, η οποία ήταν η πιο μαζική και πιο αντιπροσωπευτική των τελευταίων δεκαετιών, έγινε ενημέρωση από τις συντεχνίες ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ αναφορικά με τον διάλογο ο οποίος συνεχίζεται χωρίς να διαφαίνεται προοπτική συμφωνίας. Οι οργανώσεις διαμήνυσαν ότι αν στις 12 Ιανουαρίου -στην συνάντηση του Υπουργού με τις συντεχνίες και τους εργοδότες- δεν επέλθει κατάληξη με σεβασμό στη φιλοσοφία της ΑΤΑ, τότε θα παραλύσει το κράτος, αφού οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, τον δημόσιο και τον ημιδημόσιο είναι ενωμένοι και δεν δέχονται καμία παρέκκλιση. Υπενθυμίζεται ότι μετά τη συνάντηση στο Υπουργείο, το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί νέα πανσυνδικαλιστική σύσκεψη, κατά την οποία θα αποφασιστούν τα μέτρα που θα ληφθούν. Σημειώνεται ότι η απόδοση της ΑΤΑ δεν αφορά μόνο τους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν ακόμα επιπλέον 450 συμβάσεις στον ιδιωτικό και ημιδημόσιο τομέα. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις υπέδειξαν ότι αυτό που διεκδικούν είναι η αποκατάσταση του μισθού, ο οποίος διαβρώνεται λόγω του πληθωρισμού και όχι αυξήσεις.

Επίσης έφεραν τους εργοδότες και την κυβέρνηση προ των ευθυνών τους, απαιτώντας να τηρήσουν τις υπογραφές τους και να βρεθεί μια συμφωνία για επαναφορά της ΑΤΑ στη βάση της φιλοσοφίας της όπως ρητά αναφέρεται στη μεταβατική συμφωνία του 2017. Για την κυβέρνηση υπέδειξαν ότι εάν ο Υπουργός δεν καταθέσει στις 12 Ιανουαρίου μεσολαβητική πρόταση, τότε «δεν θα είναι μεσολαβητής αλλά Πόντιος Πιλάτος».

Την ίδια ώρα, μία προς μία οι οργανώσεις που τοποθετήθηκαν, υπογράμμισαν πως οι εργοδότες εκλαμβάνουν τη συγκαταβατική στάση των συντεχνιών στην περίοδο της κρίσης, ως αδυναμία υπεράσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων. Ακόμα, θίχτηκε το γεγονός ότι το θράσος των εργοδοτών που ερμηνεύεται στο αίτημα για κατάργηση της ΑΤΑ, ενισχύεται από την κυβέρνηση.

Γιάννης Κακαρής

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.