Τύφλα να ‘χει ο Ηρώδης

Του

Παναγιώτη Πενταλιώτη

Προσεγγίζει την Κύπρο βάρκα με Σύρους πρόσφυγες. Ανάμεσά τους μια οικογένεια. Μια ετοιμόγεννη γυναίκα, ο άντρας της και τα δύο παιδιά της: ενός χρόνου και τριών. Το ένα βύζανε ακόμα από τη μάνα.

Η λιμενική, ξεγελώντας την οικογένειά της και την ίδια, χωρίζει τη μάνα από την οικογένειά της και την παίρνει στη στεριά για να την δει γυναικολόγος. Αφού εξετάστηκε, αφέθηκε ετοιμόγεννη να περάσει το βράδυ σε ξύλινες παλέτες που είχε τακτοποιήσει η ίδια στη στεριά.

Η γυναίκα, την επόμενη μέρα, γεννά στο Νοσοκομείο Λάρνακας και πλέον κρατείται στο κέντρο κράτησης μεταναστών της Κοφίνου μαζί με το νεογέννητο. Μακριά από την οικογένειά της.

Όλα αυτά ακούστηκαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Βουλή. Συνεδρία κατά την οποία καλέστηκε και ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, ο οποίος… αρνήθηκε να παρευρεθεί, προτάσσοντας διάφορα προσχήματα. Διαβάζοντας την ιστορία πιο πάνω (η οποία έχει και συνέχεια με δύο άλλους μετανάστες) μπορεί απλά ο Νίκος Νουρής να ένιωσε, έστω για λίγα λεπτά, ντροπή για αυτή του την πολιτική και για αυτό να αρνήθηκε να παρευρεθεί.

Ρομαντισμοί! Όχι μόνο ντροπή δεν ένιωσε, όπως θα ένιωθε κάθε άνθρωπος με ένα έστω από τα κύτταρά του να έχει ίχνος ανθρωπισμού, αλλά πέρασε και στην αντεπίθεση, λέγοντας ότι στη συνεδρία βρισκόταν εκπρόσωπος της ΚΙΣΑ. Νόμισε ο υπουργός ότι είμαστε παιδιά του δημοτικού που παίζουμε στην εκπομπή του ΡΙΚ «Απαντήστε Παιδιά» (πράγμα που θεώρησε σωστό να βάλει στο πολυσχιδές βιογραφικό του ο υπουργός αν θυμάστε) και εκεί πάμε με τους φίλους μας, δεν παίζουμε με αυτούς που δεν συμπαθούμε.

Οι βουλευτές μπορούν να καλέσουν και εξωγήινους στη Βουλή οι οποίοι οφείλουν να παραστούν και να απαντήσουν στους βουλευτές που είναι εκλεγμένοι από το λαό (καλώς ή κακώς) και όχι διορισμένοι επειδή είναι νεροκουβαλητές του όποιου κόμματος.

Ο υπουργός προχώρησε και ένα βήμα παρακάτω και υπεραμύνθηκε της απάνθρωπης συμπεριφοράς του κράτους δηλώνοντας περήφανα: «Τι σόι κράτος θα ήμασταν εάν δεν είχαμε το δικαίωμα να ανακόπτουμε αυτές τις παράνομες ροές προς τη Δημοκρατία;»

Διαβάζεις αυτή την πρόταση και γυρίζεις λίγο το κεφάλι για να συνειδητοποιήσεις τι σόι άνθρωπος τα λέει αυτά. Αλλά όταν διαβάζεις και τις επόμενες δηλώσεις: «Ορθά πράξαμε στην περίπτωση της εγκύου» και «δεν έχουν τέτοια δικαιώματα οι αιτητές ασύλου», μαζί με το κεφάλι γυρίζουν και τα στομάχια.

Ο Νίκος Νουρής, ο εμπνευστής της «προεκλογικής των μηδενικών» στις ευρωεκλογές του 2019 και της στοχοποίησης των Τουρκοκυπρίων. Ο υπουργός με την ακροδεξιά ρητορική που ανάγκασε ακόμα και την αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να παρέμβει. Ο υπουργός που εν καιρώ lockdown περιφρόνησε συντάγματα και νόμους λέγοντας «θα δείξει» (!) αν είναι παράνομο να μπαίνουν αστυνομικοί σε σπίτια χωρίς ένταλμα για να ελέγξουν πόσοι βρίσκονται στο σπίτι. Ο άνθρωπος που είχε ειρωνευτεί τον κόσμο που ήθελε να ξεσκάσει με το ένα sms που είχε στη διάθεσή του στο lockdown αποκαλώντας τους «υπεραθλητές». Το άτομο που εξυπηρετεί την τουρκική διχοτομική πολιτική, εγκαθιστώντας επιπλέον συρματοπλέγματα στη χώρα. Ο υπουργός, υπεύθυνος για τα «χρυσά» διαβατήρια, που είδε «τουρκικό δάκτυλο» στο βίντεο του Al Jazeera.

Θα δανειστώ και εγώ αυτό που είπε ο Νουρής του σιύλλου: «Τι σόι κράτος είμαστε;»

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.