Τύμπανα νέων αυξήσεων στις ταρίφες στο ιδιωτικοποιημένο λιμάνι Λεμεσού

Η προβληματική συμφωνία βάζει ξανά σε μπελάδες την οικονομία

 

Τύμπανα νέων αυξήσεων χτυπούν ξανά στο ιδιωτικοποιημένο λιμάνι Λεμεσού, αφού ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία με τον οποίο συνδέεται η αναπροσαρμογή των ταρίφων καλπάζει ανεξέλεγκτα, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τον Φεβρουάριο ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία σημείωσε αύξηση της τάξης του 16,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Επισημαίνεται μάλιστα ότι έχουν καταγραφεί αυξήσεις σε όλους τους τομείς ως εξής: παροχή ηλεκτρικού ρεύματος 45,7%, παροχή νερού και ανάκτηση υλικών 31,7%, μεταποίηση 8,7% και μεταλλεία και λατομεία 4,2%.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τις ιδιωτικοποιήσεις στο λιμάνι Λεμεσού η κυβέρνηση έβαλε στα συμβόλαια μία παράξενη ρήτρα, η οποία συνδέει την αναπροσαρμογή των ταρίφων με τον (άσχετο με το θέμα) Δείκτη Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία. Μάλιστα οι εταιρείες αξιοποίησαν την υπό αναφορά ρήτρα ανακοινώνοντας πρόσφατα αυξήσεις στις ταρίφες της τάξης του 16,6% κατά μέσο όρο, ενώ μετά από διαπραγμάτευση μείωσαν το ποσοστό στο 10%, υπό την προϋπόθεση ότι το κράτος θα αναλάβει να αποπληρώσει δάνειο ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία εντόπισε πολλές προβληματικές πρόνοιες στα συμβόλαια ιδιωτικοποίησης, όπως οι αυξήσεις στο 40% των ταριφών, το πλαφόν στο λιμάνι Λάρνακας, η παραχώρηση στους ιδιώτες του 48% των εισπράξεων από το συμβόλαιο της UNIFIL (3,5 εκατ. ευρώ), η ενοικίαση από το κράτος γερανογεφυρών από τον έναν επενδυτή, έναντι 1,75 εκατ. ευρώ και η παραχώρησή τους για χρήση στον άλλο επενδυτή κτλ. Επίσης, σε συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας αποκάλυψε ότι η Υπηρεσία έστειλε γραπτώς σειρά παρατηρήσεων για «πρόνοιες ετεροβαρείς υπέρ των αναδόχων», αλλά πολλές από αυτές δεν υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση.

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, έστειλε επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη για τις πιο πάνω προβληματικές πρόνοιες και το ενδεχόμενο να προκύπτουν οποιαδήποτε αδικήματα, ωστόσο ο Γενικός Εισαγγελέας απάντησε ότι δεν έχει εντοπίσει «οτιδήποτε που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την έναρξη ποινικής διερεύνησης για οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα». Επίσης, αν και παραδέχθηκε ότι στο στάδιο του ελέγχου των συμβολαίων έγιναν «παρατηρήσεις (από τη Νομική Υπηρεσία προς την κυβέρνηση) για κάποιες νομικές πτυχές», ανέφερε ότι αυτές «δεν αφορούν ζητήματα που άπτονται ποινικών ευθυνών». Ως εκ τούτου, ο φάκελος για τις ευθύνες οι οποίες υπάρχουν σε σχέση με τις ζημιές εκατομμυρίων που έχει υποστεί το κράτος και η οικονομία από τις ιδιωτικοποιήσεις στο λιμάνι Λεμεσού πέρασε στα… ανεξιχνίαστα.

Σημειώνεται ότι, παρά το γεγονός ότι η διασύνδεση των ταρίφων με τον Δείκτη Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία κρίθηκε προβληματική από όλους τους επιχειρηματικούς φορείς αλλά και τα πολιτικά κόμματα, τα οποία εξέτασαν το θέμα σε συνεδρία της Βουλής, κατά την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των εταιρειών δεν έγιναν οι αναγκαίες διορθώσεις, με αποτέλεσμα η οικονομία να κινδυνεύει να μπει ξανά σε μπελάδες.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.