Τυροκομείο στο Φρέναρος παρήγαγε το πρώτο χαλλούμι Π.Ο.Π.

Για πρώτη φορά σήμερα στην Κύπρο, παράχθηκε στη βιομηχανία “SOMIS Dairy Industry” στο Φρέναρος, χαλλούμι με ένδειξη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) με τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή, να παρακολουθεί την όλη διαδικασία.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός ανέφερε ότι «σήμερα είναι μια ημέρα μεγάλης ικανοποίησης, γιατί βλέπουμε τους κόπους που κάναμε την τελευταία περίοδο για να κατοχυρωθεί το εθνικό μας προϊόν, ώστε να παράγεται στην Κύπρο το γνήσιο, το παραδοσιακό χαλλούμι, να παίρνουν σάρκα και οστά. Έχουμε μια πολύ πετυχημένη συνέργεια, ενός από τα πιο ιστορικά τυροκομεία του τόπου, του τυροκομείου “SOMIS Dairy Industry, με την εταιρεία η οποία τροφοδοτεί ουσιαστικά με χαλλούμι τη Σκανδιναβία».

Ανέφερε ότι «η Σουηδία είναι η δεύτερη χώρα ως προς την κατά κεφαλήν κατανάλωση χαλλουμιού σε όλο τον κόσμο, μετά την Κύπρο και όλοι αντιλαμβάνονται τη σημασία αυτής της συνεργασίας. Αυτές οι συνέργειες είναι που θα αναδείξουν το προϊόν μας σε παγκόσμιο επίπεδο, θα του δώσουν την προστιθέμενη αξία που όλοι επιζητούμε και θα αναδείξουν και την ποιότητα του προϊόντος».

Ο Υπουργός έδωσε συγχαρητήρια για τη συγκεκριμένη συνεργασία, λέγοντας ότι είναι βέβαιος ότι αυτή θα ανοίξει το δρόμο και για τις υπόλοιπες. «Θέλω να παραινέσω και τα υπόλοιπα τυροκομεία να μπουν σε αυτή την επωφελή διαδικασία, σε αυτό το δρόμο για να δούμε πραγματικά τα οφέλη από την κατοχύρωση του χαλλουμιού να δίνουν αυτό που όλοι αναμέναμε, δηλαδή  κέρδος σε όλο το φάσμα της διατροφικής αλυσίδας» είπε.

Ο κ. Καδής χαρακτήρισε «πάρα πολύ ωραία εμπειρία» την παρακολούθηση της παραγωγής χαλουμιού ΠΟΠ, λέγοντας ότι είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις, με επεξήγηση για το κάθε στάδιο της παραγωγής, από τη στιγμή που μπαίνει το γάλα μέχρι την ώρα του πακεταρίσματος του χαλλουμιού.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Υπουργός είπε πως «υπάρχουν ακόμα τυροκομεία που δεν έχουν αρχίσει ακόμα τη διαδικασία παραγωγής του χαλλουμιού όπως πρέπει, προφανώς επειδή κάποια από αυτά έχουν αποθέματα και θέλουν να τα εξαντλήσουν ή και για διάφορους λόγους. Θεωρώ ότι πρέπει να μπούμε σ’ αυτή τη διαδικασία και αυτός ο δρόμος που άνοιξε σήμερα, να ακολουθηθεί και από τους υπόλοιπους».

Ταυτόχρονα εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι τις επόμενες μέρες θα βρίσκεται στο τυροκομείο ο Φορέας Ελέγχου για να πιστοποιήσει την διαδικασία ότι όντως τα χαλλούμια που παράγονται στη μονάδα πληρούν όλες τις προδιαγραφές. «Είναι κάτι που και εμείς επιζητούμε διότι με αυτή την πιστοποίηση θα δώσουμε προστιθέμενη αξία στο προϊόν που λέγεται χαλλούμι» είπε.

Σε άλλη ερώτηση ο Κώστας Καδής απάντησε πως «το Υπουργείο Γεωργίας πάντοτε λειτουργεί ως υποστηρικτικός φορέας στην προσπάθεια για την παραγωγή και την προώθηση του χαλλουμιού. Αυτό θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για να στηρίξουμε ολόκληρη την αγροδιατροφική αλυσίδα, από τους κτηνοτρόφους που παράγουν το γάλα μέχρι και τους τυροκόμους που διαθέτουν το τελικό προϊόν».

Ο Χρυσόστομος Ηλία, εκ των ιδιοκτητών του τυροκομείου “SOMIS Dairy Industry» εξέφρασε «χαρά και τιμή» για την επίσκεψη του Υπουργού Γεωργίας και σημείωσε πως «εξηγήθηκε στον κ. Καδή όλη η παραγωγική διαδικασία που γίνεται, δηλαδή από την παραλαβή της πρώτης ύλης μέχρι το τελικό προϊόν». «Είμαστε ανέκαθεν υπέρμαχοι της κατοχύρωσης του χαλλουμιού και πιστεύουμε ότι τα καλύτερα έρχονται» είπε.

Εξάλλου ο Λοΐζος Παπαδόπουλος, ιδιοκτήτης της εταιρείας «Fontana Food AB» είπε πως οι γονείς του που κατάγονται από τη Μόρφου, «πήραν το 1980 στην Σουηδία 40 χαλλούμια, τα οποία πουλήθηκαν σε ένα χρόνο. Ωστόσο σήμερα η Σουηδία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση χαλλουμιού κατά άτομο στον κόσμο μετά την Κύπρο» είπε και εξέφρασε «ικανοποίηση για την παραγωγή του προϊόντος ΠΟΠ γιατί πιστεύουμε ότι θα αυξήσει την ποιότητα του χαλλουμιού».

Σε σχετική ερώτηση ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε πως «η εταιρεία μας θα προωθήσει τα χαλλούμια από την Κύπρο στις Σκανδιναβικές χώρες καθώς και σε άλλες χώρες όπου τα προωθούμε».

Ο Πανίκος Χάμπας Γενικός Γραμματέας της ΕΚΑ ανέφερε ότι «είναι πλέον γεγονός η παραγωγή του χαλλουμιού ως ΠΟΠ και με αυτό τον τρόπο το κυπριακό χαλλούμι τοποθετείται στην ελίτ των κυπριακών τροφίμων». Είναι πολύ σημαντικό αυτό που γίνεται σήμερα και αυτό θα ωφελήσει όλους τους εμπλεκόμενους, πρόσθεσε.

Ανέφερε ωστόσο πως «τα όποια προβλήματα υπάρχουν θα πρέπει να επιλυθούν μέσα από τον διάλογο, όπως πχ. είναι η επιβίωση των ζώων και τα προβλήματα των ζωοτροφών. Ακόμα εάν υπάρχουν αποθέματα χαλλουμιού θα πρέπει να εξαχθούν ούτως ώστε να κυλήσει ομαλά η αλυσίδα».

Εξάλλου ο Τάσος Γιαπάνης, Γενικός Γραμματέας του Παναγροτικού χαιρέτισε «εκ μέρους του Αγροτικού Κινήματος την παραγωγή ΠΟΠ που είναι ένα ιστορικό γεγονός, το οποίο σηματοδοτεί την ακόμα περαιτέρω ανοδική πορεία, αλλά και ποιοτική πορεία του χαλουμιού, στην ελίτ των τυροκομικών προϊόντων παγκοσμίως. Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε λύση και στα μικροπροβλήματα που παρουσιάζει ο φάκελος (του χαλλουμιού) στις επόμενες συνεδρίες της αρμόδιας Επιτροπής».

Πρόσθεσε πως «αυτό που μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι το μεγάλο πρόβλημα των αποθεμάτων χαλλουμιού που πρέπει να λυθεί, ούτως ώστε να προχωρήσει αλυσιδωτά η αύξηση της τιμής του κόστους στην αύξηση της τιμής της αγοράς της πρώτης ύλης που είναι το γάλα, είτε ονομάζεται αγελαδινό, είτε αιγοπρόβειο».

Ταυτόχρονα έδωσε συγχαρητήρια στην βιομηχανία “SOMIS Dairy Industry”, στην Ένωση Αγελαδοτρόφων Κύπρου (ΕΝΑΚ), στους αγελαδοτρόφους, οι οποίοι είτε μεμονωμένα είτε σε ομάδες συντείνουν σε αυτή την προσπάθεια αλλά και στην εταιρεία «Φοντάνα» που βρίσκεται στην Σουηδία και «παράγει εθνικό έργο, προωθώντας εθνικά προϊόντα όπως είναι το χαλλούμι».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy