«Τζιείνοι ποτζεί, εμείς ποδά τζιαι συρματοπλέγματα μες τη μέση»

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Χάνουμε το Βαρώσι, χάνουμε την Κύπρο και οι δύο υποψήφιοι του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης, ερίζουν για τα λάφυρα της εξουσίας και ποιος θα είναι ο συνεχιστής των πολιτικών που μας έφεραν μέχρι εδώ…

Στα δέκα χρόνια διακυβέρνησης ΔΗΣΥ όχι μόνο καταγράφουμε οπισθοδρόμηση στο Κυπριακό, αλλά διολίσθηση σε σημείο που μας οδηγεί στην οριστική διχοτόμηση. Η κυβέρνηση ΔΗΣΥ – Αναστασιάδη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα, αφού έχασε την αξιοπιστία της.

Ο κ. Αβέρωφ είχε μιλήσει για «τσουνάμι», αλλά τελικά χάριν της προεδρικής καρέκλας σώπασε όταν ο απερχόμενος Πρόεδρος τού υπέδειξε να μην κάνει τον μετεωρολόγο!

Ο κ. Χριστοδουλίδης δεν πιστεύει στη λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα και αναζητά κάτι άλλο… Ίσως προσπαθήσει μέσα από το «μηχανισμό επίλυσης διαφορών» που θα στήσει στο επιτελείο του να βρει λύση με τους Ν. Παπαδόπουλο, Ελένη Θεοχάρους, Μαρίνο Σιζόπουλο, Νίκο Κόσιη, Ανδρέα Θεμιστοκλέους, Βίκτωρα Παπαδόπουλο… Το πιο πιθανόν να επικρατήσει η σχολή «Τζιείνοι ποτζεί, εμείς ποδά τζιαι συρματοπλέγματα μες τη μέση…»

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ήταν πολύ ξεκάθαρος. Η Τουρκία προχωρεί σε νέα τετελεσμένα στο Βαρώσι με το άνοιγμα της περιοχής στον Άγιο Μέμνωνα, που περιλαμβάνει δημόσια κτίρια και σχολεία. Ξεκάθαρο ωστόσο είναι και το πολιτικό μήνυμα από την Κομισιόν, η οποία μπορεί να κάνει επικριτικές αναφορές για την Τουρκία στην έκθεσή της, αλλά καταλήγει με το ότι «η Τουρκία παραμένει εταίρος – κλειδί».

Η κυβέρνηση ΔΗΣΥ πανηγυρίζει για τη άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων, ενώ ο Φουάτ Οκτάι δηλώνει ότι θα επεκταθεί η βάση μη επανδρωμένων εναέριων μέσων στο κατεχόμενο Λευκόνοικο, η οποία θα παρέχει στρατηγική αεροπορική υποστήριξη στον κατοχικό στρατό που αριθμεί περίπου 40.000.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Μας έχει μείνει μια τελευταία προσπάθεια για λύση του Κυπριακού. Κι αυτή δεν μπορεί να γίνει ούτε από τον Αβέρωφ ούτε από τον Χριστοδουλίδη. Η Κύπρος χρειάζεται Πρόεδρο τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, με γνώσεις στο Κυπριακό, κύρος στην Ευρώπη και διεθνώς, έτοιμο για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. Κατάλληλα προετοιμασμένο να διαπραγματευτεί το τελευταίο μίλι για μια συμφωνημένη λύση που θα επανενώνει τον τόπο και το λαό μας σε μια κοινή, ειρηνική ομόσπονδη πατρίδα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.