Β.Δημητριάδης: Μήνυμα ενότητας για προώθηση της ναυτιλίας στους νέους

Συντονισμένα και στοχευμένα οι νέοι εργαζόμενοι στη ναυτιλιακή βιομηχανία, συμπορεύονται με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας για περαιτέρω βελτίωση της εικόνας της στην κοινή γνώμη και προώθηση των ναυτιλιακών και ναυτικών επαγγελμάτων στους νέους μας, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Υφυπουργός Βασίλης Δημητριάδης, μετά το πέρας της 2ης μέρας των εργασιών του συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος», που πραγματοποιείται στη Λεμεσό.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Δημητριάδης, εντός Δεκεμβρίου το Υφυπουργείο προγραμματίζει να διοργανώσει συναντήσεις, σε όλες τις πόλεις, όπου θα καλεστούν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί, για να ενημερωθούν γύρω από τη ναυτιλιακή βιομηχανία και τις προοπτικές της, από την επιτροπή προώθησης ναυτιλιακής κουλτούρας που δημιουργήθηκε με το ακρωνύμιο D.I.S.C.O (Dive Into Shipping Career Opportunities) και με σύνθημα «Let’s Disco».

Το θέμα, συνέχισε, απασχόλησε την απογευματινή συζήτηση του συνεδρίου, με τη συμμετοχή των νέων εργαζόμενων της ναυτιλίας Youngship Cyprus και WISTA Cyprus, «όπου συζητήσαμε τρόπους για το πώς μπορεί η ναυτιλία να βελτιώσει την εικόνα της, να προβληθεί στους νέους ανθρώπους και πώς τα ναυτικά και ναυτιλιακά επαγγέλματα θα γίνουν ποιο ελκυστικά».

«Όλοι συμφωνήσαμε να ενώσουμε δυνάμεις γύρω από τις εκστρατείες του Υφυπουργείου, όπως το Let’s DISCO και το See Your Horizon, για να δυναμώσουμε τη φωνή μας και να πάμε πιο στοχευμένα στους νέους», συμπλήρωσε.

Ο Βασίλης Δημητριάδης ανέφερε, επίσης, πως «σήμερα υπήρχε πολύ ενέργεια από τους νέους της ναυτιλίας, οι οποίοι χωρίστηκαν σε οκτώ ομάδες, όπου κάθε ομάδα παρουσίαζε τα αποτελέσματα ξεχωριστών θεματικών, όπως το πώς η ψηφιοποίηση θα αλλάξει το εργασιακό τους περιβάλλον, το ρόλο της γυναίκας στη ναυτιλία, πώς χαρακτηρίζουν οι ίδιοι τον τομέα και πώς θα μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε καλύτερα τον τομέα στους νέους μας».

Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως οι ξένοι σύνεδροι έχουν επικροτήσει τις ενέργειες του Υφυπουργείου για τον τρόπο που θέλει να προσεγγίσει τους νέους και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως, όσο περισσότεροι αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια, θα δυναμώσει και το μήνυμα προς τους νέους μας.

Όσον αφορά στις δυο συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν το πρωί, ο Υφυπουργός ανέφερε ότι η πρώτη ασχολήθηκε με το φλέγον θέμα της απανθρακοποίησης της ναυτιλίας «την μεγαλύτερη πρόκληση» και έγινε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις διάφορες επιλογές καυσίμων και τεχνολογιών που αναμένεται να αξιολογηθούν, το επόμενο διάστημα, από την παγκόσμια ναυτιλία.

«Ήταν, νομίζω, μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση, τόσο για τις ρυθμιστικές Αρχές όσο και για τη βιομηχανία», είπε και υπέδειξε ότι τελικά συμπεράσματα, τόσο για το θέμα όσο και για όλες τις θεματικές που απασχόλησαν και θα απασχολήσουν και αύριο το συνέδριο, αναμένεται να ανακοινωθούν με την ολοκλήρωση του.

Η δεύτερη συζήτηση, πρόσθεσε, αφορούσε την πράσινη χρηματοδότησης της ναυτιλίας, «τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίζεται η χρηματοδότηση της ναυτιλίας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, για να μπορέσει ο τομέας να ανταποκριθεί σε αυτήν την μεταβατική περίοδο».

Στο μεταξύ, επί τη ευκαιρία του συνεδρίου, ο Βασίλης Δημητριάδης πραγματοποίησε σήμερα διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του και αντιπροσωπίες από Μάλτα, Φιλανδία, Εσθονία, Πολωνία και Παναμά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υφυπουργείου, στις συναντήσεις έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ναυτιλία, ενώ αναλύθηκαν θέματα για οικοδόμηση ισχυρών διμερών συνεργασιών, οι οποίες θα αναπτυχθούν το προσεχές διάστημα.

Επιπρόσθετα, ο Υφυπουργός ανέδειξε τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της Κύπρου οι οποίες απορρέουν από την εθνική στρατηγική «SeaChange2030» για τη ναυτιλία, καταλήγει η ανακοίνωση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy