Β.Φακοντής για πτώση μπαλκονιών: Δεν υπάρχει στη νομοθεσία ο έλεγχος για συντήρηση των κτηρίων

Πρέπει να δοθεί έμφαση στο νομικό πλαίσιο για επιτήρηση και επιθεώρηση κτηρίων και κατά πόσο αυτό ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις ανέφερε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Βαλεντίνος Φακοντής, σχολιάζοντας την πτώση μπαλκονιών στην Πάφο.

Μιλώντας στη μεσημβρινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ τόνισε ότι πρέπει να γίνονται μελέτες από κατάλληλους μηχανικούς, για να διαπιστωθεί κατά πόσο ένα κτήριο είναι ακατάλληλο.

Ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχει στην νομοθεσία ο έλεγχος για συντήρηση των κτηρίων.

Ο κ. Φακοντής πρόσθεσε ακόμα ότι απαιτείται έλεγχος και λήψη μέτρων, ενώ τόνισε ότι πρέπει να λειτουργούν προληπτικά.

Σημείωσε επίσης ότι η τακτική επιθεώρηση κτηρίων μπορεί να βοηθήσει και να διορθώσει κατασκευαστικά προβλήματα, πριν επηρεαστεί η δημόσια ασφάλεια.

Φαίδωνος: Δεν κάνει ο νόμος

Δεν κάνει ο νόμος περί οδών που έστειλε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, για να βγει διάταγμα άμεσης εκκένωσης των ενοίκων από την πολυκατοικία που κρίθηκε ακατάλληλη και έπεσε το μπαλκόνι στην Πάφο, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φαίδωνας Φαίδωνος.

Μιλώντας στη μεσημβρινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ο δήμαρχος Πάφου είπε ότι η συγκεκριμένη οικοδομή είναι επικίνδυνη, λέγοντας ότι μπορεί να πέσουν και τα άλλα μπαλκόνια, λόγω της σαθρότητας του μπετόν.

Σημείωσε ακόμα ότι οι κάτοικοι δεν εγκαταλείπουν το κτίριο. Ο κ. Φαίδωνος εξήγησε ότι σε περίπτωση κατοικίας που κρίνεται ακατάλληλη, με τον περί οδών νόμο δεν μπορεί να γίνει έξωση, ενώ με βάση των περί δήμων νόμο μπορούν να βγάλουν διάταγμα για έξωση αλλά σημείωσε ότι το συγκεκριμένο άρθρο του νόμου δεν ξαναχρησιμοποιήθηκε.

Για τον περί οδών νόμο, είπε ότι θα συνεδριάσει απόψε το δημοτικό συμβούλιο και θα αποφασίσει τι θα πράξει, λέγοντας ότι αν δοθεί το πράσινο φως από το δημοτικό συμβούλιο, τότε αύριο θα πάνε δικαστήριο και θα επιχειρήσουν την έκδοση διατάγματος με το οποίο θα μπορούν με την αστυνομία να προχωρήσουν σε έξωση.
Παράλληλα είπε ότι κηρύχθηκαν ακατάλληλες άλλες δυο οικοδομές στην Πάφο, λέγοντας ότι ένοικοι και ιδιοκτήτης δε συμμορφώθηκαν από τον Φεβρουάριο και διαμένουν μέσα 300 άτομα.

Σημείωσε ακόμα ότι τις επόμενες μέρες μπορεί να πέσουν 23 μπαλκόνια ενώ την ίδια ώρα ανέφερε ότι υπάρχουν και πολλές πολυκατοικίες που έχουν επικίνδυνες σκάλες και ταβάνια. Ο κ. Φαίδωνος υπέδειξε ότι πρέπει να νομοθετήσει άμεσα η Βουλή για πιστοποιητικό καταλληλότητας οποιασδήποτε κατοικίας πέραν των 30 ετών. Πρόσθεσε ότι όποια κατοικία δεν έχει πιστοποιητικό, δεν πρέπει να έχει πρόσβαση σε νερό και ρεύμα. Επίσης δήλωσε ότι ο Δήμος Πάφου ξέρει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και δεν θέλει πάτρονους, κηδεμόνες και Υπουργούς.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy