Βαδίζουν ολοταχώς προς εξετάσεις παρά τις διαμαρτυρίες

Το 80% των μαθητών απείχε διαμαρτυρόμενο για τα τετράμηνα

«Όχι στις εξετάσεις ανά τετράμηνα» φώναξαν χθες για ακόμη μια φορά οι μαθητές και μαθήτριες που με μαζική συμμετοχή απείχαν από τα μαθήματά τους για 4 ώρες και παρά τις απειλές από πλευράς Υπουργείου Παιδείας. Μάλιστα, όπως αναφέρει η ΠΣΕΜ μετά και από επικοινωνία που είχε με τα ΚΜΣ των σχολείων, το 80% των μαθητών βρέθηκαν εκτός των τάξεων διαμαρτυρόμενοι για τις εξετάσεις τετραμήνων. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ Γιάννης Λαπήθιος διαμήνυσε πως το μαθητικό κίνημα δεν θα σταματήσει τον αγώνα μέχρι να καταργηθεί το έκτρωμα των εξετάσεων ανά τετράμηνο, το οποίο αυξάνει το άγχος και την πίεση ενισχύοντας την παραπαιδεία και τον ανταγωνισμό μεταξύ των μαθητών.

«Είναι αδιανόητο για εμάς το Υπουργείο Παιδείας να μας απειλεί και να μας εκφοβίζει τη στιγμή που είναι ξεκάθαρο εδώ και εβδομάδες ότι μαθητές και γονείς αγανάκτησαν με τα καθημερινά διαγωνίσματα και την πίεση κάλυψης της ύλης. Καλούμε έστω και τώρα στο και πέντε της εφαρμογής να προβεί σε όλα τα απαραίτητα βήματα για να τροποποιηθεί η νομοθεσία και να καταργηθούν άμεσα οι εξετάσεις ανά τετράμηνο.

Τονίζουμε για μια ακόμη φορά ότι, ως ΠΣΕΜ, είμαστε έτοιμοι να συμμετέχουμε σε έναν ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο σε ζητήματα που αφορούν την αξιολόγηση του μαθητή με την προϋπόθεση ότι θα καταργηθούν οι εξετάσεις ανά τετράμηνο. Η νομοθεσία είναι ξεκάθαρο πλέον πως δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μαθητών, των εκπαιδευτικών και γενικά της κοινωνίας και πρέπει να τροποποιηθεί».

Υπομονή… συστήνουν οι οργανωμένοι γονείς

Την ώρα πάντως που οι μαθητές εκφράζουν την αγανάκτησή τους καταγγέλλοντας πως το πρόγραμμα είναι ασφυκτικό, οι οργανωμένοι γονείς συστήνουν υπομονή!

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Κυριάκος Νικηφόρου συνέστησε υπομονή κάνοντας λόγο και για τη σύσκεψη που αναμένεται να συγκαλέσει ο Υπουργός Παιδείας τις επόμενες ημέρες. Να υπενθυμίσουμε πως οι οργανωμένοι γονείς ζητούν κάποιες αλλαγές στην αξιολόγηση όπως η μεταφορά των εξετάσεων τον Γενάρη, η κατάργηση των 20λεπτων διαγωνισμάτων, και γενικότερα των διαγωνισμάτων τον Νοέμβριο, να παραμένουν τα σχολεία κλειστά την περίοδο των εξετάσεων κ.λπ.

Χαμπιαούρης: Στην τελική ευθεία οι εξετάσεις…

Παρά τις αντιδράσεις από πλευράς μαθητών και όχι μόνο το Υπουργείο Παιδείας προχωρεί κανονικά στη διεξαγωγή των εξετάσεων. Ο κ. Χαμπιαούρης ανάφερε πως οι εξετάσεις τετραμήνων βρίσκονται στην τελική ευθεία και θα εφαρμοστεί κανονικά η νομοθεσία, παρά τις αντιδράσεις των μαθητών.

Επίσης και ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Παιδείας Σπύρος Αντωνέλλος σημείωσε πως «το Υπουργείο κρίνει ότι αυτή η αναστάτωση που έχει προκληθεί μάλλον είναι περιττή, τα παιδιά θα έπρεπε καλύτερα να έχουν σκεφτεί ότι ήδη βρισκόμαστε πριν το τέλος του τετραμήνου, έχουν ολοκληρωθεί όλες εκείνες οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει από τις 6 Σεπτεμβρίου που η σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει και βαδίζουμε ολοταχώς προς τις εξετάσεις».

Εξήγησε ότι εφαρμόζεται η νομοθεσία και μέσα στον νόμο αυτό που έχει ψηφιστεί συμπεριλαμβάνονται στο κλείσιμο του τετραμήνου οι κεντρικές εξετάσεις.

Ελένη Κωνσταντίνου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.