Βαλεντίνος Φακοντής: Για μια Πάφο ψηφιακή και με ποιοτική ανάπτυξη

Συνέντευξη στον Χρήστο Χαραλάμπους

Νέος άνθρωπος με δράση από διάφορα κομματικά, κοινωνικά και επαγγελματικά πόστα, ο Βαλεντίνος Φακοντής με τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ στην επαρχία Πάφου δηλώνει ότι συμμετέχει στον αγώνα για να αλλάξουν τα πράγματα και να έρθουν καλύτερες μέρες για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Το «μοντέλο» της αρπαχτής, όπως τονίζει, δεν συνιστά ανάπτυξη, προσβλέποντας ο ίδιος σε ένα μοντέλο ανάπτυξης κτισμένο πάνω σε υγιείς βάσεις, βιώσιμο και σταθερό και σε πλήρη σύνδεση με τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων του τόπου μας.

Οι εκλογές μάς βρίσκουν σε μια εποχή έντονης απαξίωσης κομμάτων και πολιτικών, κυρίως από τους νέους. Τι νομίζεις ότι φταίει γι’ αυτό και πώς ανατρέπεται;

Μιλώ καθημερινά με τους νέους ανθρώπους. Ξεχωρίζω μέσα από την επαφή μαζί τους την απογοήτευσή τους από τη σήψη και τη διαφθορά, αλλά και τη θέλησή τους για έναν καλύτερο, πιο δίκαιο κόσμο. Μπορούμε να διεκδικήσουμε περισσότερα για τη νέα γενιά: ψηφιοποίηση, κίνητρα για κατάρτιση, κίνητρα για εργοδότηση, πράσινα επαγγέλματα, αξιοκρατία, παιδεία στην πρώτη γραμμή. Με προγράμματα που να προωθούν τη δυνατότητα του μαθητή να αναπτύσσει νέες δεξιότητες…

Συχνά ακούγεται, ακόμα και από κόσμο της Αριστεράς, το «Όλοι είναι το ίδιο… η διαφθορά είναι παντού». Ποια είναι η δική σου άποψη επί αυτού;

Είναι όλοι ίδιοι; Είμαστε όλοι γκρι; Απαντώ: Οι πολιτικές διαφέρουν. Οι πολιτικές δυνάμεις και τα πρόσωπα εκφράζουν διαφορετικές πολιτικές. Γι’ αυτό λέω δυνατά ότι η ισοπέδωση βοηθά μόνο αυτούς που ευθύνονται για το σημερινό μας κατάντημα. Γι’ αυτούς που για οκτώ χρόνια μετέτρεψαν την Κύπρο σε χώρο συνώνυμο της διαφθοράς και της διαπλοκής!

Τελικά ποιος ευθύνεται για τα όσα στραβά και προκλητικά συμβαίνουν στον τόπο μας και πώς μπορούν να εξαλειφθούν;

Συμβαίνουν πολλά και απαράδεκτα. Λέω ότι αυτά δεν αλλάζουν σε μια μέρα. Μπορούν να αλλάξουν πολλά με την αλλαγή στη διακυβέρνηση στον τόπο μας. Οι πολίτες καλούνται να αποδοκιμάσουν όλες εκείνες τις πρακτικές της κυβέρνησης Αναστασιάδη που μας έφεραν στο περιθώριο της διεθνούς ζωής. Οι πολίτες έχουν γνώση των όσων γίνονταν, γνωρίζουν και τις τεράστιες επιπτώσεις τους στην εικόνα της Κύπρου. Οι εκλογές προσφέρουν τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να στείλει μήνυμα αποδοκιμασίας για όσους μας ρεζίλεψαν σε όλο τον κόσμο.

Ποιο θεωρείς ότι είναι για το ΑΚΕΛ το στοίχημα σε αυτές τις εκλογές;

Με τη συμμετοχή μας στις εκλογές, με την ψήφο μας να ζητήσουμε αλλαγή, διαφάνεια και χρηστή διοίκηση. Με τη συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ στην επαρχία Πάφου συμμετέχω σε αυτόν τον αγώνα για να αλλάξουμε τα πράγματα και να φέρουμε καλύτερες μέρες για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Το «μοντέλο» της αρπαχτής δεν συνιστά ανάπτυξη. Γι’ αυτό διεκδικούμε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης κτισμένο πάνω σε υγιείς βάσεις, βιώσιμο και σταθερό και σε πλήρη σύνδεση με τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων του τόπου μας. Με πυξίδα μας την κοινωνική δικαιοσύνη, τη στήριξη των πιο αδικημένων, κάτι για το οποίο το κόμμα μας αγωνίζεται από την ίδρυσή του. Η προοδευτική αλλαγή είναι το μεγάλο μας στοίχημα. Για να το κερδίσουμε πρέπει πρώτα να μεγαλώσουμε την επιρροή μας στις βουλευτικές εκλογές στις 30 Μαΐου. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε!

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σου για τον κόσμο της πόλης και της επαρχίας Πάφου, από τον οποίο ζητάς να σε ψηφίσει;

Η Πάφος διεκδικεί καλύτερη μεταχείριση από το κράτος. Οι αποστάσεις από τη Λευκωσία είναι μεγάλες. Η γραφειοκρατία, οι ουρές και οι καθυστερήσεις ταλαιπωρούν τον κόσμο. Η πρακτική λύση λέγεται «Ψηφιακή Πάφος». Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ωφέλειας, όλος ο δημόσιος τομέας που σχετίζεται με τους πολίτες να ψηφιοποιηθούν. Έτσι οι αιτήσεις να γίνονται εξ αποστάσεως. Δεν χρειάζεται κανένας να στέκεται στην ουρά. Η χρήση των εργαλείων της ψηφιακής εποχής ήδη αξιοποιείται σε άλλες χώρες. Γιατί όχι και σε εμάς; Η κυβέρνηση Αναστασιάδη αδιαφόρησε για την ψηφιακή αλλαγή. Μάλλον είχε άλλες δουλειές να κάνει!

Τι θα έλεγες ότι χρειάζεται επιτακτικά να διεκδικήσει και να κερδίσει η Πάφος;

Περισσότερη συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων, περισσότερη ταχύτητα στην υλοποίηση των αποφάσεων, ψηφιοποίηση υπηρεσιών για να μειώσουμε τις αποστάσεις, τις ουρές και τις ταλαιπωρίες. Να δώσουμε τη μάχη για την Πάφο που αξιοποιεί περισσότερο τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα στον τουρισμό, στη γεωργία, στις υποδομές. Η Πάφος που αναπτύσσεται με περισσότερη ποιότητα!

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.