Βάλλουν κατά του ΟΚΥπΥ οι συντεχνίες των εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια

  • Ζητούν συνάντηση εντός της εβδομάδας, αλλιώς απειλούν με δυναμικά μέτρα
  • ΟΚΥπΥ: Ειλημμένη η απόφαση για σύσταση συμβουλευτικής επιτροπής επίλυσης εργασιακών διαφορών

 

Του Ειρηναίου Πίττα

 

Με έντονη κοινή ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα οι συντεχνίες Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών, Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών και Παγκύπρια Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων στρέφουν τα πυρά τους κατά του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και του Υπουργού Υγείας, καλώντας σε σύγκληση κοινής σύσκεψης εντός της ερχόμενης εβδομάδας, αλλιώς δεν αποκλείουν τη «λήψη δυναμικών μέτρων».

Οι συντεχνίες αναφέρονται σε απουσία στρατηγικού σχεδιασμού, έλλειψη επικοινωνίας, κακή διαχείριση προσωπικού, έλλειψη μηχανισμού διαβούλευσης και επίλυσης εργασιακών ζητημάτων, με τα πιο πάνω να θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και το μέλλον των νοσηλευτηρίων.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα κατήλθε σε στάση εργασίας και το ωρομίσθιο προσωπικό των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν για παραβίαση των όρων απασχόλησης του νεοπροσληφθέντος προσωπικού, άνιση μεταχείρισή του, αλλά και τη μη καταβολή του Ταμείου Προνοίας. Πάντως ο ΟΚΥπΥ σε συνάντηση που είχε με τις συντεχνίες του ωρομίσθιου προσωπικού συμφώνησε για επίλυση των θεμάτων. Σημειώνεται ότι οι συντεχνίες επιφυλάσσονται για εκ νέου μέτρα αν δεν δουν ουσιαστικές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Σ. Κούμας: Φτάνει υποσχέσεις, να περάσουν από τα λόγια στα έργα

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, μιλώντας στη «Χαραυγή» σημείωσε αρχικά το γεγονός ότι και οι τρεις συνδικαλιστικές οργανώσεις που εκπροσωπούν τους εργαζομένους στον ΟΚΥπΥ εκφράζουν ανησυχίες, συνεπώς δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η ύπαρξη του προβλήματος.

Στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία που έχουν τα δημόσια νοσηλευτήρια, τα οποία πρέπει να διαφυλάξουμε. Κάλεσε τους αρμόδιους να περάσουν από τα λόγια στα έργα, να μη γίνεται διάλογος «για χάρη του διαλόγου», να σταματήσουν οι υποσχέσεις και «εκεί που χρειάζονται αλλαγές να έχουν το θάρρος να το πράξουν».

Ο ΟΚΥπΥ, συνέχισε, μετρά τέσσερα χρόνια ζωής, συνεπώς δεν είναι αποδεκτό να λέγεται ότι δεν έχει ακόμα επιχειρησιακό μοντέλο. Όπως είπε, το κυριότερο ζήτημα δεν είναι μόνο η διαφύλαξη των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά η διαφύλαξη του δημοσίου νοσηλευτηρίου. Σημείωσε πως από τον περασμένο Ιούλη έλαβαν συγκεκριμένες υποσχέσεις από τον ΟΚΥπΥ, χωρίς όμως να βλέπουν πράξεις.

Ανέφερε δε, ότι στην ανακοίνωση εμπλέκουν και τον υπουργό, καθώς οι επιστολές που στέλνουν στον ΟΚΥπΥ κοινοποιούνται και σε αυτόν, συνεπώς γνωρίζει τα προβλήματα. Σε σχέση με το επιχειρησιακό πλάνο, το οποίο ο ΟΚΥπΥ αναμένει, σημείωσε ότι περιμένουν να καταγραφούν κάποια δεδομένα, όμως ακόμα και τότε πρέπει να υπάρξει η βούληση για να εφαρμοστούν όσα προτείνει.

Θ. Πετέλης: Δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να επικοινωνήσουν με τον ΟΚΥπΥ

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ, Θεόδωρος Πετέλης, ανέφερε ως κυριότερο ζήτημα τη δημιουργία ενός θεσμού που να εξετάζει άμεσα τα θέματα. Σημείωσε ως βασικό πρόβλημα την επικοινωνία εργαζομένων με τον ΟΚΥπΥ. Όπως ανέφερε, επιστολές που στέλνονται δεν προχωρούν, για μήνες ψάχνουν συνάντηση και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος και τα ζητήματα δεν επιλύονται. Όλα αυτά είναι δυσλειτουργίες, σημείωσε για να προσθέσει ότι για αυτό εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους. Ένας θεσμός ή έστω ένας σχεδιασμός επίλυσης διαφορών είναι βασική απαίτηση, επανέλαβε.

Επεσήμανε, επίσης, την απουσία μηχανισμού άμεσης αντικατάστασης προσωπικού που είτε αφυπηρετούν, παραιτούνται ή μετατίθενται σε άλλες υπηρεσίες. Όπως είπε, δημιουργούνται κενά για μεγάλο χρονικό διάστημα στα νοσοκομεία.

Σημείωσε ακόμα, την απουσία συλλογικών συμβάσεων για νεοεισερχόμενους νοσηλευτές, καθώς υπάρχει «παραθυράκι» που δίνει στον εργοδότη δυνατότητα για ιδιωτικά συμβόλαια.

Η «εργασιακή ειρήνη» είναι πολύ σημαντική και θα φέρει την πολυπόθητη ομαλότητα στα νοσοκομεία, σημείωσε, κάτι που θα έχει ως συνεπακόλουθο τη δημιουργία ελκυστικής εικόνας που θα αποτελέσει και βασικό παράγοντα για τη βιωσιμότητα. «Η βιωσιμότητα του οργανισμού περνά από τα εργασιακά», τόνισε.

Στάθηκε ακόμα στο «συνονθύλευμα αποφάσεων», όπως χαρακτήρισε τις πολλές και κάποτε διαφορετικές οδηγίες που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι. Τέλος, αναφερόμενος στο επιχειρησιακό πλάνο εξέφρασε την ελπίδα ότι θα λύσει κάποια από τα προβλήματα.

Α. Χριστοφίδης: «Όλα τα προβλήματα καλύπτονται κάτω από την ομπρέλα της πανδημίας»

Ο πρόεδρος του κλάδου των γιατρών της ΠΑΣΥΔΥ, Αγαθοκλής Χριστοφίδης, επεσήμανε στη «Χ» ότι είναι κοινή διαπίστωση πως δεν διεξάγεται κανονικός διάλογος, με αποτέλεσμα να προκύπτουν προβλήματα σε όλους τους κλάδους. Επίσης, δεν υπάρχει μηχανισμός επίλυσης εργασιακών θεμάτων, πρόσθεσε. Ο κ. Χριστοφίδης αναφέρθηκε ακόμα σε διάσταση μεταξύ της κεντρικής διοίκησης του ΟΚΥπΥ και των περιφερειακών διοικήσεων, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η «σύγκρουση» μεταξύ τους να δημιουργεί θέματα στα νοσοκομεία, κυρίως στον εξοπλισμό.

Ο ΟΚΥπΥ χρησιμοποιεί το νόμο κατά το δοκούν, συμπλήρωσε. Παράλληλα, επεσήμανε έλλειψη στρατηγικής όσον αφορά στο μέλλον των νοσηλευτηρίων, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «όλα καλύπτονται κάτω από την πανδημία». Εξέφρασε επίσης ανησυχία για τα ελλείμματα που παρουσιάζονται, σημειώνοντας πως υπάρχει διάχυτη εντύπωση ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν συμμερίζονται τις ίδιες αγωνίες με τους εργαζόμενους για το μέλλον.

Ο πρόεδρος του κλάδου των γιατρών της ΠΑΣΥΔΥ επεσήμανε καταλήγοντας ότι ζητήθηκε και η παρέμβαση του Υπουργού Υγείας για διευθέτηση και λύση των προβλημάτων, καθώς υπάρχει και η παράμετρος της πολιτικής ευθύνης για τη διαιώνιση των άλυτων ζητημάτων.

Χ. Χαριλάου: Να δούμε ωράρια και καταγγελίες ασθενών για την ποιότητα υπηρεσιών

Κληθείς να απαντήσει στις κατηγορίες των συντεχνιών, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, ανέφερε ότι και οι ίδιοι είδαν την ανακοίνωση στον Τύπο. Απέρριψε τις κατηγορίες για έλλειψη επικοινωνίας, καθώς, όπως είπε, υπάρχει συνεχής επικοινωνία με πολύ συχνές συναντήσεις με όλες τις συντεχνίες. Όσον αφορά στη δημιουργία μηχανισμού επίλυσης εργασιακών διαφορών, ο κ. Χαριλάου ανέφερε πως έτσι κι αλλιώς μια Μεικτή Επιτροπή Προσωπικού δεν ασχολείται με τα θέματα ρουτίνας, καθώς δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει τη διοίκηση. Εξέφρασε δε απορία για τις διαμαρτυρίες των συντεχνιών, αφού, όπως είπε, η απόφαση για δημιουργία μιας συμβουλευτικής Επιτροπής Επίλυσης Εργασιακών Διαφορών είναι ειλημμένη από τις 30 Μαρτίου. Αυτό που απομένει, συνέχισε, είναι να καθοριστεί το πλαίσιο λειτουργίας της επιτροπής και ακολούθως θα συσταθεί. «Είμαστε ανοικτοί για όλους για διάλογο», επανέλαβε, σημειώνοντας τη διάθεση για επίλυση των προβλημάτων, κάτι που, όπως επεσήμανε, συνέβη και στο πρόσφατο παρελθόν, φέρνοντας ως παράδειγμα τη στελέχωση, την πρόσληψη προσωπικού και την παροχή κινήτρων.

Ο κ. Χαριλάου ανέφερε δε, ότι δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που θέλουν τη συνεχή επικοινωνία, καθώς και για τον ΟΚΥπΥ υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν. Είναι, είπε, η αλλαγή ωραρίων, η ποιότητα υπηρεσιών με τις καταγγελίες ασθενών και άλλα. Σε σχέση με το επιχειρησιακό σχέδιο, ανέφερε ότι αναμένεται εντός των επόμενων ημερών από τον οίκο στον οποίο έχει ανατεθεί. Είπε ότι σε αυτό θα αναφέρονται βέλτιστες πρακτικές και στοχευμένες ενέργειες για αύξηση των εσόδων και μείωση των εσόδων.

Κληθείς να απαντήσει αν εξετάζεται το ενδεχόμενο να ζητηθεί παράταση της περιόδου 5 χρόνων οικονομικής στήριξης των δημοσίων νοσηλευτηρίων από το κράτος, επεσήμανε πως είναι μέσα στις προτεραιότητες, γιατί η πανδημία έχει πλήξει και οικονομικά τον ΟΚΥπΥ. Πρέπει, όπως ανάφερε, να συζητηθεί με όλους τους αρμόδιους και να βρεθεί ο τρόπος να συνεχιστεί η στήριξη για όσο διήρκεσε η πανδημία συν ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy