Βάλτωσε ο καθαρισμός του συνοικισμού «Βερεγγάρια»

Παρεμβάσεις φορέων προς τα υπουργεία για να ξεπεραστούν οι διαφωνίες εργολάβου και Δημόσιων Έργων, ώστε να ολοκληρωθεί ο καθαρισμός από τους αμίαντους και να προχωρήσει η αξιοποίηση της περιοχής 

 

 

Στα πολλά σημαντικά θέματα, για τα οποία η κυβέρνηση έχει προβεί σε εξαγγελίες και δεσμεύσεις για εκτέλεση έργων που θα επιλύσουν προβλήματα και θα δώσουν νέες προοπτικές, χωρίς όμως να υλοποιούνται, φαίνεται ότι περιλαμβάνεται και το ζήτημα του καθαρισμού και της αξιοποίησης του πρώην βρετανικού συνοικισμού «Βερεγγάρια» στα Πολεμίδια.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής, ενώ θα έπρεπε με βάση τα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί να είχε ήδη καθαριστεί η περιοχή, με αποτέλεσμα τις δικαιολογημένες ανησυχίες και διαμαρτυρίες τόσο των άμεσα επηρεαζόμενων Τοπικών Αρχών και κατοίκων όσο και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων.

Να θυμίσουμε ότι τα «Βερεγγάρια» εγκαταλείφθηκαν από τους Βρετανούς ιδιοκτήτες τους το 1997 και μετά από αρκετές προσπάθειες πέρασαν το 2011 στην κυριότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μεσολάβησαν, δε, διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων μέχρι να ξεκινήσουν πριν από δύο και πλέον χρόνια οι εργασίες αποξήλωσης και απομάκρυνσης των καρκινογόνων αμίαντων, που αποτελούν το βασικό υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα τα δεκάδες υποστατικά αλλά και αρκετές άλλες υποδομές.

Σύμφωνα με τους αρχικούς προγραμματισμούς, οι εργασίες θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί αρχές του 2019, ώστε η περιοχή, με βάση και σχετικές εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, να χρησιμοποιηθεί από το Δήμο Κ. Πολεμιδιών για τη δημιουργία κάποιων υποδομών αλλά και από το ΤΕΠΑΚ, στο πλαίσιο του Γ’ Πόλου ανάπτυξής του.

Ωστόσο η τεράστια έκταση που καλύπτουν τα «Βερεγγάρια» παρουσιάζουν σήμερα την εικόνα μιας περιοχής πνιγμένης σε στοιβαγμένα μπάζα, χόρτα που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν το ένα μέτρο και κατ’ επέκταση μιας εστίας προσέλκυσης τρωκτικών και ερπετών αλλά και κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιών, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι και Τοπικές Αρχές.

Η αιτία της στασιμότητας του έργου καθαρισμού της περιοχής, σύμφωνα και με τον δήμαρχο Πολεμιδιών Νίκο Αναστασίου, βρίσκεται στο γεγονός ότι ο εργολάβος έχει εντοπίσει υψηλά ποσοστά αμιάντου σε μερικά σημεία του σκυροδέματος που έχει αφαιρεθεί και που, σύμφωνα με το συμβόλαιο, θα πρέπει να τύχει κατάλληλης επεξεργασίας, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς επιχωμάτωσης.

Με ορατό τον κίνδυνο απελευθέρωσης στην ατμόσφαιρα και στην επιφάνεια ινών αμιάντου, ο εργολάβος θεωρεί ότι το σκυρόδεμα θα πρέπει να απομακρυνθεί και να αντικατασταθεί με νέο υλικό επιχωμάτωσης. Από την πλευρά του, το Τμήμα Δημοσίων Έργων έχει διαφορετική εκτίμηση του κινδύνου, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αυτή η στασιμότητα στην ολοκλήρωση του έργου.

Ανεξάρτητα όμως από το ποιος έχει δίκαιο, ο εργολάβος ή τα Δημόσια Έργα, το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει και να διαιωνίζεται. Εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για την καθυστέρηση του καθαρισμού και της παραχώρησης του χώρου, ώστε να μπορέσει το ΤΕΠΑΚ και ο δήμος να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα, ο δήμαρχος Πολεμιδιών με σχετική επιστολή του στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων ζητά να εγγραφεί το θέμα προς συζήτηση και να ασκηθεί ο ενδεδειγμένος κοινοβουλευτικός έλεγχος με στόχο να επιλυθεί το πρόβλημα το συντομότερο δυνατό.

Στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η περιοχή αναφέρεται και με επιστολή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννη Καρούσο, ο βουλευτής Λεμεσού του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου, ζητώντας την άμεση παρέμβαση του υπουργείου ώστε να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται για τους περίοικους αλλά και γενικότερα για το δήμο.

Επισημαίνοντας ότι το υπουργείο προχώρησε στην κατακύρωση προσφοράς για αποξήλωση των αμίαντων στα «Βερεγγάρια», στη βάση συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και συμβολαίου, ο κ. Γεωργίου στιγματίζει το γεγονός ότι όλα τα μπάζα, ξυλεία και άλλες ακαθαρσίες αφέθηκαν σε διάφορα σημεία της έκτασης που καλύπτει ο οικισμός, με αποτέλεσμα σήμερα να παρουσιάζεται μια τριτοκοσμική εικόνα. «Αν προσθέσουμε και την ξηρή βλάστηση, κατανοείτε με τι επικίνδυνη κατάσταση έχουμε να κάνουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, επισημαίνοντας την άμεση ανάγκη πλήρους καθαρισμού του χώρου και στην κατεδάφιση των περιφράξεων, ώστε να ανοίξει η περιοχή.

Τέλος, με δική του παρέμβαση το Κίνημα Οικολόγων, επισημαίνοντας ότι η διαφωνία μεταξύ εργολάβου και Δημοσίων Έργων έχει σαν αποτέλεσμα να βαλτώσει η απομάκρυνση του αμιάντου στον οικισμό «Βερεγγάρια», εκφράζει την πεποίθηση ότι αν όντως ευσταθούν οι εργαστηριακές μελέτες του εργολάβου, τότε ο κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων καθίσταται μεγάλος. «Τόσους μήνες μάς έλεγαν ότι προτεραιότητα είναι η υγεία», αναφέρουν οι Οικολόγοι, καλώντας όλους τους αρμόδιους φορείς και  κρατικές υπηρεσίες να εξετάσουν άμεσα το ζήτημα, το οποίο, όπως τονίζεται, άπτεται της υγείας των κατοίκων της περιοχής άλλα και της προστασίας του περιβάλλοντος κι ως εκ τούτου δεν υπάρχει άλλος χρόνος για καθυστερήσεις.

 

Χρήστος Χαραλάμπους