«Βάλτωσε» το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, με το Υπουργικό Συμβούλιο να διστάζει να πάρει απόφαση

Το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα αποτελεί ένα μεγάλο βαρίδι ή και το μήλον της Έριδος για τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, ωστόσο μόνο το ένα εκ των δύο εκφράζει ξεκάθαρη άποψη και θέση για την άμεση ή όχι δημοσιοποίησή του, ενώ, όπως δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα η «Χαραυγή», το ζήτημα θα τεθεί στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2023.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε την περασμένη Τετάρτη στη «Χ» ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, η θέση του υπουργείου αλλά και του ίδιου είναι ξεκάθαρη και πρέπει άμεσα και χωρίς χρονοτριβή να δημοσιοποιηθεί το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα.

Από την άλλη, γίνεται ξεκάθαρο πως το Υπουργείο Εσωτερικών και ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Νουρής προσπαθούν να καθυστερήσουν τη δημοσιοποίηση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, με τους λόγους να άπτονται περισσότερο μικροκομματικών σκοπιμοτήτων αλλά και μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που ενδεχομένως να προκύψουν από τροποποιήσεις στο Τοπικό Σχέδιο, ενώ το ζήτημα της Το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθεί με σκοπό την πολιτική και οικονομική ισχύ εις βάρος του περιβάλλοντος, της αειφόρου ανάπτυξης αλλά και των γύρω κοινοτήτων.


Αυτός είναι ο λόγος όπου πρέπει πάση θυσία να λήξει άμεσα το ζήτημα του Ακάμα με αυτή την κυβέρνηση, για να μπορούν και οι πολίτες να τοποθετηθούν για τις θέσεις των υποψηφίων για την προεδρία, ενώ στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης θα πρέπει να παρθούν εκείνες οι αποφάσεις για το καλό των πολλών και όχι των λίγων, όπως κάποιοι εντέχνως κατεργάζονται με πολιτικό πρόσημο. προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης τίθεται σε δεύτερη μοίρα. Τι να περιμένουμε, όμως, από το Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης; Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι σχεδόν βέβαιο -πάντοτε με το περιθώριο «στατιστικού» λάθους- ότι οι πιέσεις από τον Υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή, οι οποίες προέρχονται κυρίως από την Πινδάρου, για μετάθεση της δημοσιοποίησης του ΤΣΑ στην επόμενη κυβέρνηση, θα ενταθούν.

Στο πιο πάνω σχήμα συνηγορεί το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η θέση του Υπουργείου Περιβάλλοντος είναι ξεκάθαρη για να λήξει άμεσα το ζήτημα, ενώ είναι γνωστή η εσωκυβερνητική κόντρα για τον Ακάμα, με παρατάσεις επί παρατάσεων και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Να σημειωθεί ότι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρει μεγάλη ευθύνη για το «βάλτωμα» της υπόθεσης. Διερωτόμαστε, τέλος, κατά πόσο το Υπουργείο Εσωτερικών, ο Νίκος Νουρής, αλλά και ο Νίκος Αναστασιάδης θα αφήσουν κάτι καλό πίσω τους, σε μία κατά γενική ομολογία καταστροφική για τον τόπο διακυβέρνηση.

 

Κυριάκος Λοΐζου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.