Βαριά καμπάνα της UEFA στην Μάντσεστερ Σίτι, αφού την… πετά από το Champions League για δυο χρόνια, ενώ την τιμωρεί με πρόστιμο – σοκ ύψους 30 εκατ. ευρώ!

Πρωτόγνωρη καμπάνα για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, καθώς η UEFA πετάει εκτός Champions League τη Μάντσεστερ Σίτι για την επόμενη διετία (2021-22, 2022-23), ενώ την τιμωρεί με πρόστιμο 30 εκατ. ευρώ! Ο λόγος; Σοβαρή παραπλάνηση του διοικητικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου αναφορικά με τους κανόνες του FFP.

Η αυστηρότητα της τιμωρίας αντανακλά το πόσο σοβαρά θεωρούν τα αρμόδια όργανα της UEFA, την παραβίαση των κανόνων από τον σύλλογο και τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε. Η Σίτι κρίθηκε ένοχη από το Σώμα Οικονομικού Ελέγχου πως έχει διογκώσει ψευδώς τα έσοδα χορηγιών, όταν υπέβαλε τον φάκελο στο πλαίσιο συμμόρφωσης του FFP. H ένοχη διαπίστωση άρχισε από την έρευνα και τη δημοσίευση των απόρρητων εγγράφων από το «Der Spiegel». Τα «διαρρεύσαντα» ηλεκτρονικά μηνύματα και έγγραφα έδειξαν ότι ο ιδιοκτήτης της Σίτι, Σεΐιχης Μανσούρ, χρηματοδότησε ως επί το πλείστον την τεράστια ετήσια χορηγία του τμήματος, του γηπέδου και των Ακαδημιών από την αεροπορική εταιρεία της χώρας του, την Etihad. Ένα από τα διαδεδομένα έγγραφα υποδεικνύει ότι μόνο 8 εκατ. λίρες από αυτή τη χορηγία το 2015-16 χρηματοδοτήθηκαν απευθείας από την Etihad και τα υπόλοιπα προέρχονταν από την προσωπική περιουσία του Μανσούρ.

Τα αρμόδια όργανα της UEFA καταλογίζουν στη Σίτι ότι «διέπραξε σοβαρές παραβιάσεις» των δημοσιονομικών κανόνων.

Η Μάντσεστερ Σίτι προανήγγειλε πως θα ασκήσει έφεση στο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS).

Η Σίτι έχει αρνηθεί επανειλημμένα πως έχει διαπράξει κάποια παραβίαση των κανόνων, υποστηρίζοντας ότι θα απαντήσει σε κάθε απόπειρα της UEFA να την τιμωρήσει ή να τη θέσει εκτός Champions League.