Με βάρκες απομακρύνονται οι κάτοικοι από χωριά που πλημμύρισαν στη Χερσώνα

Διασώστες με βάρκες απομάκρυναν εκατοντάδες ανθρώπους από τις στέγες των πλημμυρισμένων σπιτιών τους μετά την καταστροφή του φράγματος της Καχόβκα στη νότια Ουκρανία, όπως ανέφεραν εθελοντές και οι τοπικές αρχές σήμερα. Πολλοί όμως εξακολουθούν να περιμένουν ακόμη βοήθεια.

Σε απόγνωση, φίλοι και συγγενείς των εγκλωβισμένων κάνουν εκκλήσεις στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, αναρτώντας φωτογραφίες και δίνοντας την ακριβή τοποθεσία των σπιτιών. Μεταξύ αυτών που περιμένουν ακόμη τα σωστικά συνεργεία είναι πολλοί ηλικιωμένοι και μερικά παιδιά.

Ο συντονιστής μιας εθελοντικής ομάδας που συγκροτήθηκε μέσω της εφαρμογής Telegram είπε ότι λαμβάνει συνεχώς εκκλήσεις και η κατάσταση είναι πιο κρίσιμη σήμερα σε σύγκριση με τη χθεσινή ημέρα, αφού τελειώνουν τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό που έχουν στη διάθεσή τους οι πλημμυροπαθείς.

Ο Βλαντίμιρ Σάλντο, ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης της Χερσώνας, είπε το μεσημέρι ότι έχουν απομακρυνθεί μέχρι στιγμής περίπου 4.300 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ήταν 171 παιδιά και 42 άτομα με αναπηρία. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών, έχουν κατακλυσθεί από τα νερά περισσότερα από 14.000 σπίτια.

Ένας άλλος αξιωματούχος, ο Αντρέι Αλεξέινκο, είπε ότι η στάθμη του Δνείπερου έχει ανέβει στα 12 μέτρα στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, το Ολέσκι και το Όλα Πριστάν. Είπε επίσης ότι 344 άνθρωποι που είχαν καταφύγει σε στέγες ή στα επάνω πατώματα των σπιτιών τους απομακρύνθηκαν με βάρκες.

Στο Telegram, κάποιοι έστελναν μηνύματα εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους για τις επιτυχείς διασώσεις.

Η Ολένα Γκλαζόβα, μια Ουκρανή από το Ολέσκι που σήμερα ζει στη Ρουμανία είπε ότι 10 γείτονές της σώθηκαν από τη σοφίτα ενός σπιτιού στην οδό Τιμτσούκ. Μεταξύ αυτών ήταν τουλάχιστον τέσσερις ηλικιωμένοι και ένα 11χρονο παιδί. Δεν γνώριζε τι συνέβη στη συνέχεια.

Οι ντόπιοι οργανώνουν μόνοι τους τις επιχειρήσεις διάσωσης, είπε. «Οι άνθρωποι οργανώνονται και σώζουν οι ένας τον άλλον», υποστήριξε.

Νέες εκκλήσεις εμφανίζονται συνεχώς στις ομάδες συζήτησης στο διαδίκτυο.

«Χρειάζεται εκκένωση… Δύο ή τρεις ηλικιωμένοι είναι στη στέγη. Πιθανόν με μια γάτα και έναν σκύλο» έγραφε ένας συντονιστής.

Ένας άνδρας, ο Σεργκέι, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι έχει να μιλήσει με τον 83χρονο πεθερό του, κάτοικο του Ολέσκι, εδώ και αρκετές ημέρες, πριν από την κατάρρευση του φράγματος. «Η κατάσταση της υγείας του είναι κακή και δεν έχει τηλέφωνο. Οι τελευταίες πληροφορίες που είχαμε ήταν ότι υπήρξε πολύ νερό στον δρόμο, έφτανε στο ύψος ανθρώπου. Σπίτια κατέρρευσαν και τα παρέσυρε το νερό», είπε.

Στο χωριό Κορσούνκα, όπου έχουν καλυφθεί μέχρι και οι στέγες των σπιτιών, ο 26χρονος Βιτάλι είπε ότι τα σπίτια γέμισαν με νερό μέσα σε 15 λεπτά και οι κάτοικοι δεν είχαν τον χρόνο να φύγουν. Το δικό του σπίτι παρασύρθηκε από τα νερά.

Η Ρουσλάνα, μια γυναίκα που έφυγε από τη Χερσώνα νωρίτερα φέτος και πήγε στην Κριμαία για να γεννήσει τον γιο της, είπε ότι δεν έχει επαφή εδώ και δύο ημέρες με τον 72χρονο παππού της, τον Νικολάι, στο χωριό Καρντάσινκα. «Περνώ τον περισσότερο χρόνο μου στο Ίντερνετ, σε ομάδες συζήτησης, δεν υπάρχουν πληροφορίες. Περιμένω να μου τηλεφωνήσει εκείνος ή κάποιος άλλος, να μου πουν ότι όλα είναι καλά. Τότε θα ανασάνω», είπε η νεαρή γυναίκα.

Ο κυβερνήτης της Χερσώνας λέει ότι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν την πόλη

Σε μια άλλη εξέλιξη ο περιφερειάρχης της Χερσώνας δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν την πόλη στη νότια Ουκρανία, και  παραλιακές περιοχές εκεί κοντά.

Ο Ολεξάντρ Προκούντιν έκανε τη δήλωση αυτή στην εφαρμογή Telegram καθώς εργαζόμενοι σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης προσπαθούσαν να απομακρύνουν ανθρώπους μετά τις πλημμύρες που προκάλεσε η κατάρρευση του κοντινού φράγματος Καχόβκα προχθές Τρίτη.

Δημοσιογράφος του Reuters που βρίσκεται στη Χερσώνα είπε ότι μπορεί να ακούσει πυρά που φαίνεται να προέρχονται από το πυροβολικό αλλά δεν ήταν προσώρας σε θέση να δώσει λεπτομέρειες για τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

Νωρίτερα ο διορισμένος από τους Ρώσους κυβερνήτης της περιοχής της Χερσώνας που τελεί υπό ρωσικό έλεγχο, Βλαντίμιρ Σάλντο, δήλωσε πως η Ουκρανία βομβάρδισε σημείο απομάκρυνσης αμάχων από ζώνες που πλημμύρισαν λόγω της κατάρρευσης του φράγματος Καχόβκα στην πόλη Όλα Πριστάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι, εκ των οποίων μία έγκυος 33 ετών. Άλλοι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, δήλωσε ο Σάλντο.

Ρώσοι δημοσιογράφοι ζήτησαν «Μηχανικούς κατά της Δικτατορίας» για να μην επιτρέψουν τον αποκλεισμό του Telegram και YouTube

Σε μια άλλη είδηση η μη κυβερνητική οργάνωση «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» (RSF), διευθυντές και δημοσιογράφοι ρωσικών ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης απηύθυναν έκκληση στους επικεφαλής και διευθύνοντες συμβούλους των μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιρειών  να δημιουργήσουν μια ομάδα εργασίας με την επωνυμία «Μηχανικοί κατά της δικτατορίας», για να μην επιτραπεί η αποσύνδεση του ρωσικού ίντερνετ από το παγκόσμιο δίκτυο. Την έκκληση τους δημοσίευσε ο ιστότοπος Meduza.

Οι δημοσιογράφοι απευθύνονται στον γενικό διευθυντή της Apple Τιμ Κουκ, τον ιδρυτή της εφαρμογής Telegram Πάβελ Ντούροφ, τον ιδιοκτήτη του Twitter Έλον Μασκ, τον γενικό διευθυντή της πλατφόρμας Meta Μαρκ Ζάκερμπεργκ, και στα ηγετικά στελέχη των Tube, Google, Microsoft και Linkedin.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή τους, οι ρωσικές αρχές προετοιμάζονται για την επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν το 2024 και εν όψει των εκλογών αναμένεται ότι «θα γίνουν πολύ πιο αδιάλλακτες σε οποιεσδήποτε απόψεις που έρχονται σε αντίθεση με την επίσημη άποψη του Κρεμλίνου». Παράλληλα οι δημοσιογράφοι υπενθυμίζουν στην επιστολή τους τις διώξεις εναντίον των δημοσιογράφων που εντάθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και τον αποκλεισμό πολλών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μέσων ενημέρωσης.

«Μόνο δύο μεγάλες πλατφόρμες προς το παρόν έχουν βιώσει εν μέρει από αυτή την εκκαθάριση: το Telegram και το You Tube. Αυτοί είναι οι μοναδικοί χώροι ενημέρωσης, που έχουν στην διάθεση τους οι Ρώσοι  δημοσιογράφοι, οι οποίοι προσπαθούν να ενημερώσουν τους συμπολίτες τους για τις πραγματικότητες του πολέμου, που διεξάγει εξ ονόματος τους ο Βλαντίμιρ Πούτιν», αναφέρεται στην επιστολή των Ρώσων δημοσιογράφων που εκφράζουν φόβους για το ότι από το φθινόπωρο και αυτές οι πλατφόρμες θα αποκλειστούν, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 140 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ρωσία να γίνουν όμηροι της κρατικής προπαγανδιστικής μηχανής. «Δεν θέλουμε να βρεθούμε σε μια νέα εποχή ψυχρού πολέμου. Είναι αναγκαίο να αποκαταστήσουμε την υπαγωγή των Ρώσων στην πλουραλιστική ενημέρωση και στον υπόλοιπο κόσμο», αναφέρεται στην επιστολή.

Την επιστολή υπογράφουν οι διευθυντές των μέσων ενημέρωσης Meduza, The Bell, Dozd, Mediazona, Republic, Viorstka, Vaznie istorii, Echa και πολλά άλλα ανεξάρτητα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, όπως επίσης και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις . Την υποστήριξη του προς την πρωτοβουλία εξέφρασε ο βραβευθείς με το νόμπελ ειρήνης Ρώσος δημοσιογράφος και διευθυντής της ρωσικής εφημερίδας Novaya Gazeta  Ντμίτρι Μουράτοφ.

Η επιστολή δημοσιεύθηκε σήμερα, αλλά προς το παρόν δεν υπήρξαν αντιδράσεις εκ μέρους των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy