Βαρώσι-Τατάρ: Προσευχήθηκε στο τζαμί που εγκαινίασε ο Ερντογάν – «Ανοίγουμε την πόλη σιγά-σιγά»

Η πρώτη προσευχή της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε στο Bilal Ağa Τζαμί, το οποίο βρίσκεται στην περίκλειστη περιοχή του Βαρωσιού και άνοιξε ξανά για λατρεία μετά από 47 χρόνια στις 20 Ιουλίου, το οποίο εγκαινίασε διαδικτυακά ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην προσευχή της Παρασκευής στο Μπιλάλ Αζα Τζαμί παρευρέθηκε ο  Ερσίν Τατάρ, ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας στη Λευκωσία Αλί Μουράτ Μπασκέρι, ο «Δήμαρχος» Αμμοχώστου Ισμαήλ Άρτερ, στρατιωτικοί αξιωματούχοι και πολίτες.

Ο Σύμβουλος Θρησκευτικών Υπηρεσιών της Τουρκικής Πρεσβείας στη Λευκωσία, ηγήθηκε της προσευχής της Παρασκευής.

Ο Ερσίν Τατάρ σε δηλώσεις του επανέλαβε ότι δόθηκαν σημαντικά μηνύματα  σε ολόκληρο τον κόσμο για το μέλλον του Τουρκοκυπριακού λαού, όπως είπε, και τον αγώνα τους για ύπαρξη σε αυτήν τη γη. «Σήμερα, την τέταρτη ημέρα των διακοπών, μετά από πολλά χρόνια, κάναμε προσευχές την Παρασκευή εδώ σε αυτή τη σημαντική ημέρα. Βιώνω την ειρήνη και την ομορφιά της εκτέλεσης αυτής της προσευχής μαζί την τέταρτη ημέρα του Eid al-Adha. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους συνέβαλαν στην αποκατάσταση αυτού του τζαμιού.

«Η ζωή στο Βαρώσι ανοίγει σιγά-σιγά στο κοινό, ο Τατάρ υπογράμμισε ότι η πολιτική ανοίγματος της περίκλειστης πόλης, περιλαμβάνει τόσο τις πολιτικές αντιδράσεις όσο και το άνοιγμα της περιοχής, η οποία έκλεισε για 47 χρόνια. Είναι γνωστό ότι το Ίδρυμα του Μπιλ Αγά, έχει ιστορία 200 ετών» κατέληξε.

«Η περιοχή του Βαρωσίου ανήκει στο ΕΒΚΑΦ», ισχυρίζεται ο Τατάρ

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι η περιοχή του Βαρωσιού ανήκει στο ΕΒΚΑΦ και ότι έγιναν κάποια λάθη κατά την περίοδο της Αγγλικής Αποικιοκρατίας, σύμφωνα με την «Κίπρις Πόστασι».

Όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, σε ομιλία του την Παρασκευή σε μνημόσυνο πεσόντων και αναφερόμενος στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι δεν γίνεται κάτι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο σε σχέση με το άνοιγμα του Βαρωσιού και επανέλαβε ότι θα μπορεί να υπάρξει επιστροφή και αποζημίωση σε σχέση με τις περιουσίες που βρίσκονται στο Βαρώσι, σύμφωνα με τις αποφάσεις που θα λαμβάνει η «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας».

Ανάφερε ακόμα ότι έγιναν ανοίγματα στο Βαρώσι με επιλογή μιας πιλοτικής περιοχής και είπε ότι είναι «ορθή η απόφαση να ανοίξει πλέον το Βαρώσι για τους ανθρώπους».

Υποστηρίζοντας ότι συνεχίζεται ο αγώνας των Τουρκοκυπρίων, ο Τατάρ αναφέρθηκε στη σημασία της υπεράσπισης της «κυριαρχίας» τους και ισχυρίστηκε ότι έστω και αν έχουν ένα «κράτος» με την κυριαρχία τους, η διεθνής κοινότητα και το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα ακόμα συνεχίζουν να κάνουν θέμα συζήτησης την «κυριαρχία» των Τουρκοκυπρίων διαπράττοντας «μεγάλες αδικίες».

«Εμείς ποτέ δεν ανοίγουμε προς συζήτηση την κυριαρχία μας. Δεν διαπραγματευόμαστε την κυριαρχία μας, διότι η κυριαρχία μας, ο αγώνας που διεξάγουμε σε αυτό το νησί είναι οι ρίζες μας που προέρχονται από την ιστορία. Είναι κέρδος για εμάς η κυριαρχία μας που οριστικοποιήθηκε, επιβεβαιώθηκε με τα δικαιώματα του 1960, δηλαδή με διεθνές συμφωνίες», είπε.

Επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται να προβούν σε παραχωρήσεις από την κυριαρχία τους, ο Τατάρ είπε ότι σε συνάντηση που είχε με Βρετανούς αξιωματούχους το βροντοφώναξε αυτό για άλλη μια φορά και τους ανέφερε ότι αν θέλουν συμφωνία στην Κύπρο αυτή πρέπει οπωσδήποτε να είναι στη βάση κυρίαρχων κρατών. Επανέλαβε ότι στη Γενεύη τόνισε την ύπαρξη δύο κυρίαρχων ίσων κρατών στην Κύπρο και ότι σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να είναι οι πιθανές νέες διαπραγματεύσεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy