Βαρώσι: Ξανά τρέχει πίσω από τις εξελίξεις η κυβέρνηση …προβαίνει στα «απαραίτητα διαβήματα»

Σε νέες εργασίες στην περίκλειστη περιοχή του Βαρωσίου προβαίνει από χθες το κατοχικό καθεστώς και συγκεκριμένα στο τμήμα της περιφραγμένης πόλης, το οποίο στις 20 Ιουλίου ο Ερσίν Τατάρ είχε ανακοινώσει πως θα «αποστρατιωτικοποιηθεί και θα ανοίξει πιλοτικά».

Βίντεο του τουρκοκυπριακού «πρακτορείου ειδήσεων Αμμοχώστου», που ανέβηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνει πως στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν αφαιρεθεί τα συρματοπλέγματα, ενώ μπουλντόζες, μικρά και μεγάλα φορτηγά, αλλά και υπάλληλοι του «δημαρχείου» Αμμοχώστου και στρατιώτες κάνουν εργασίες καθαριότητας, αναστήλωσης, χωματουργικές και διόρθωσης δρόμων και πεζοδρομίων.

Στα πλάνα φαίνεται η προέκταση της Λεωφόρου Ανεξαρτησίας (έχει ήδη ανοίξει από τον Οκτώβριο του 2020) και το τέρμα της οδού Ερμού, αλλά και καταστήματα όπως το ξυλεμπορικό της οικογένειας Νικολάου Γεωργίου Μαραγκού. Διακρίνεται επίσης το κτίριο του Δημαρχείου Αμμοχώστου αλλά και τμήμα δρόμου που ήδη χρησιμοποιείται, όπου ήταν η Σχολή Παπαθωμά.

Η συγκεκριμένη απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» δεν δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα» του ψευδοκράτους.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, τρέχοντας για άλλη μία φορά πίσω από τις εξελίξεις του κυπριακού ζητήματος, υπογραμμίζει πως «η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα».

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ σε σχέση με τις νέες εργασίες που γίνονται στο τμήμα της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου, απάντησε πως οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου επιβεβαιώνουν την αναθεωρητική και νεο-οθωμανική στάση της Τουρκίας, η οποία προσπαθεί να επιβάλει το δικό της δίκαιο, υπογραμμίζοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα και εξαντλεί όλα τα διαθέσιμα σε αυτήν μέσα για άρση των έκνομων ενεργειών της τουρκικής πλευράς.

Ο κ. Πελεκάνος είπε πως η τουρκική πλευρά προσπαθεί ουσιαστικά, μέσω της δημιουργίας τετελεσμένων, να προωθήσει μία άλλη μορφή λύσης του Κυπριακού -την οποία έχει καταδικάσει η διεθνής κοινότητα- αγνοώντας πλήρως το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, τα μόνιμα μέλη του ΣΑ, την ΕΕ, τους ηγέτες και αξιωματούχους κρατών που καλούν σε αναστροφή των έκνομων ενεργειών.

Ερωτηθείς για το θέμα του διορισμού ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Πελεκάνος είπε πως είναι σε εξέλιξη κάποιες διαβουλεύσεις, κάποιες βολιδοσκοπήσεις. «Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι αναμένουμε ότι αυτά που συμφωνήθηκαν στο γεύμα στη Νέα Υόρκη θα προχωρήσουν», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Ιουλίου ο Ερσίν Τατάρ είχε πει ότι η «αποστρατιωτικοποίηση» του 3,5% του κλειστού Βαρωσιού ήταν η έναρξη της δεύτερης φάσης της πρωτοβουλίας για το Βαρώσι.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.