Βαρύτατες ευθύνες σε κυβέρνηση και ΔΗΣΥ για την αυθαιρεσία τραπεζών

Καταγγελίες για φαινόμενα αισχροκέρδειας σε βάρος της κοινωνίαςΕντείνονται οι αντιδράσεις για τις αυξήσεις στις χρεώσεις των τραπεζών, αλλά και για τη στάση της κυβέρνησης, η οποία αρνείται να αξιοποιήσει τις δυνατότητες τις οποίες της παρέχει η νομοθεσία και οι σχετικές οδηγίες της ΕΕ όσον αφορά την προστασία της κοινωνίας από την ασυδοσία και την αυθαιρεσία.

Το ΑΚΕΛ διά του Χάρη Πολυκάρπου επέρριψε χθες βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ, υποδεικνύοντας ότι με τις πράξεις και τις αποφάσεις τους εξέθρεψαν την αυθαιρεσία των τραπεζών. Υπενθύμισε μάλιστα ότι οι κυβερνώντες:

• Μεθόδευσαν τη διάλυση του Συνεργατισμού και φόρτωσαν στους πολίτες την κάκιστη συμφωνία με την Ελληνική Τράπεζα.

• Άλλαξαν τρεις φορές τη νομοθεσία για τις εκποιήσεις για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των τραπεζών και να περιορίσουν τα δικαιώματα των δανειοληπτών.

• Ανέπεμψαν ή/και έστειλαν στο Ανώτατο τις προτάσεις νόμου της Βουλής που στόχο είχαν τη βελτίωση της προστασίας των δανειοληπτών.

• Έδωσαν φορολογική πίστωση στις τράπεζες ύψους εκατομμυρίων ευρώ.

• Μείωσαν την ειδική φορολογία που κατέβαλλαν οι τράπεζες στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης.

• Ενέκριναν τη νομοθεσία για την πακετοποίηση δανείων για να διευκολύνουν την πώληση δανείων από τις τράπεζες.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών Μελετών του ΑΚΕΛ σχολίασε επίσης την αλλαγή στη στάση του ΔΗΣΥ, ο οποίος τις τελευταίες μέρες εμφανίζεται και αυτός ενάντια στις αυξημένες χρεώσεις των τραπεζών, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για επικοινωνιακό παιχνίδι με σκοπιμότητες. Υπέδειξε εξάλλου ότι: «Αν ο ΔΗΣΥ θέλει να συνεχίσει το επικοινωνιακό παιχνίδι του, δεν χρειάζεται να κάνει πολλά. Ας τα βρει πρώτα με την κυβέρνησή του για τη χαλιναγώγηση της ασυδοσίας των τραπεζών και για την προστασία των δανειοληπτών».

Επιστολή ΓΓ ΠΕΟ προς τον Υπουργό Οικονομικών

Εν τω μεταξύ ο ΓΓ της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, έστειλε επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, θέτοντας την κυβέρνηση προ των ευθυνών της σε σχέση με την ασυδοσία των τραπεζών σε βάρος της κοινωνίας.

Στην επιστολή του ο Π. Κυρίτσης χαρακτηρίζει ως απαράδεκτες τις νέες επιβαρύνσεις, τις οποίες εξήγγειλαν οι τράπεζες. Καταγγέλλει μάλιστα «φαινόμενα αισχροκέρδειας και υπερτιμήσεων», ενώ προειδοποιεί ότι οι νέες επιβαρύνσεις είναι δυσβάστακτες για τα χαμηλομεσαία στρώματα και τους χαμηλοσυνταξιούχους, αφού αφαιρούν από το εισόδημά τους. Υπενθυμίζει επίσης ότι το κλείσιμο του Συνεργατισμού και των υποκαταστημάτων του έχουν δημιουργήσει συνθήκες τραπεζικού ολιγοπωλίου, ενώ παράλληλα έχουν επιφέρει τεράστια ταλαιπωρία στην κοινωνία και ιδιαίτερα τους συνταξιούχους.

Ο Π. Κυρίτσης καλεί τον Υπουργό Οικονομικών να αξιοποιήσει τα εργαλεία τα οποία του παρέχει η νομοθεσία και να ασκήσει τις αναγκαίες πιέσεις για ανάκληση των αποφάσεων των τραπεζών όσον αφορά τις αυξήσεις στις χρεώσεις.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι «η κοινωνία έχει πληρώσει βαρύ τίμημα για να στηριχθούν οι τράπεζες» και ως εκ τούτου «δικαιούται επιτέλους προστασία από την ασυδοσία και την αυθαιρεσία».