Βάσει πολιτικού σχεδιασμού… η αναξιοκρατία στην Ε. Φρουρά

Διά χειρός Σ. Αγγελίδη και με το βλέμμα στραμμένο στη θέση του υπαρχηγού

Βάσει πολιτικού σχεδιασμού που τέθηκε επί τάπητος επί υπουργίας Σάββα Αγγελίδη αποστρατεύθηκαν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί για να γίνουν προαγωγές ημέτερων, έτσι ώστε να είναι έτοιμοι για τη θέση του υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς.

Την «πλεκτάνη» αποκάλυψε σε ανύποπτο χρόνο, από τον περασμένο Μάρτιο, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, από το βήμα της Βουλής, όταν και καταψηφίστηκε νομοσχέδιο για τις προαγωγές ταξιαρχών στο βαθμό υποστράτηγου. Με το νομοσχέδιο γινόταν προσπάθεια να θεσμοθετηθεί η προαγωγή από υποστράτηγο σε υπαρχηγό χωρίς να αποτελεί προϋπόθεση η διοίκηση έστω και μιας στρατιωτικής μονάδας.


Αφού αυτό δεν κατέστη δυνατόν, ο τότε Υπουργός Άμυνας «σκαρφίστηκε» τη διαταγή με αριθμό 4-21/18, η οποία όμως είναι παράνομη, γιατί ο κανονισμός 27(7) των «Περί Στρατού της Δημοκρατίας Κανονισμών» καθορίζει ότι ο χρόνος διοικήσεως αποκτάται σε στρατιωτικές μονάδες της Εθνικής Φρουράς. Στις 6/5/20, το Υπουργείο Άμυνας προχώρησε στις κρίσεις των συνταγματαρχών για τις αποστρατεύσεις και προαγωγές στο βαθμό του ταξίαρχου, ρίχνοντας στον κάλαθο των αχρήστων τις απεγνωσμένες εκκλήσεις του ΑΚΕΛ (και άλλων κομμάτων) για αξιοκρατία και χωρίς να λάβει καθόλου υπόψιν το μήνυμα από την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής τον Μάρτιο να απορρίψει το νομοσχέδιο, με το οποίο φωτογράφιζαν τις προθέσεις τους για προαγωγές ημέτερων.

Το ΥΠΑΜ, βάσει της διαταγής, προχώρησε σε αναξιοκρατικές κρίσεις, οι οποίες ευνόησαν ημέτερους και αδίκησαν ικανότατους αξιωματικούς, αφού κρίθηκαν κάποιοι συνταγματάρχες για ταξίαρχοι με χρόνο διοίκησης σε γραφεία και όχι σε μονάδες. Έτσι αποστρατεύθηκαν ικανότατοι συνταγματάρχες και ταξίαρχοι. Αυτή την απόφαση προσέβαλαν τουλάχιστον 15 συνταγματάρχες προσφεύγοντας στο Διοικητικό Δικαστήριο.

Η πρώτη απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου στις 8/12/20 ακύρωσε την κρίση του Ανώτερου Συμβουλίου Κρίσεων στις 6/5/20. Η απόφαση ήταν καταπέλτης, αφού ακύρωσε τις προαγωγές της 6ης Μαΐου γιατί δεν υπήρξε συμμόρφωση με όσα επιτάσσει ο Κανονισμός… Το Υπουργείο Άμυνας στις 10/12 αναγκαστικά επανέφερε στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς τον συνταγματάρχη -που δικαιώθηκε από το δικαστήριο- και την επομένη το βράδυ, δηλαδή στις 11/12, ο Υπουργός Άμυνας συγκάλεσε εκτάκτως Ανώτερο Συμβούλιο Κρίσεων και τον αποστράτευσε για δεύτερη φορά! Έγραψαν δηλαδή στα παλιά τους τα παπούτσια και την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου μέσα σε 24 ώρες! Το ΑΚΕΛ, διά του βουλευτή Κώστα Κώστα, χαρακτηρίζει άκρως προκλητικά και επικίνδυνα αυτά που συμβαίνουν, γιατί η αναξιοκρατία επιφέρει χάος στη λειτουργία της Εθνικής Φρουράς, αφού καταρρακώνεται το ηθικό των αξιωματικών κάθε βαθμίδας και προκαλείται απίστευτη αναστάτωση στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς.


Το ΑΚΕΛ έχει ήδη ζητήσει από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας την άμεση, έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής για συζήτηση των απαράδεκτων αυτών εξελίξεων. Η σιωπή πάντως των κυβερνώντων, στα όσα γραπτώς και δημόσια καταγγέλλονται, είναι εκκωφαντική.

Νίκη Κουλέρμου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.