Πολλά εξαρτώνται από τον τρόπο που συντηρούμε και φροντίζουμε εμείς οι ίδιοι τα φυτά και γενικά την εικόνα όλου του εξωτερικού μας χώρου

Ένας όμορφος και περιποιημένος κήπος δεν βασίζεται αποκλειστικά στη σωστή διαρρύθμιση και επιλογή των ιδανικών πρώτων υλών (φυτά, κατασκευές, αντικείμενα). Οφείλεται κυρίως στον τρόπο που συντηρούμε και φροντίζουμε εμείς οι ίδιοι τα φυτά και γενικά την εικόνα όλου του εξωτερικού μας χώρου.

Αποδίδεται λοιπόν σε μια σειρά από κηποτεχνικές εργασίες συντήρησης όπως είναι το πότισμα, η λίπανση, το κλάδεμα, το σκάλισμα (ξεχορτάριασμα), η στήριξη και η μεταφύτευση καθώς αφορά επίσης τη γενική καθαριότητα και τις επισκευές φθορών που πιθανόν να υπάρχουν στο χώρο του κήπου μας.

Εργασίες απαραίτητες που έχουν ως στόχο πάντα την εξασφάλιση άψογης εμφάνισης και υγιής εξέλιξης του εξωτερικού μας χώρου.

Το πότισμα είναι μια διαδικασία ιδιαίτερα σημαντική για την σωστή ανάπτυξη όλων των φυτών. Είναι η κάλυψη της δίψας τους, ειδικά τους ζεστούς ανοιξιάτικούς και καλοκαιρινούς μήνες όπου ανθοφορούν τα περισσότερα είδη, οπότε οι απαιτήσεις τους για νερό είναι ακόμη μεγαλύτερες και πιο τακτικές.

Το φθινόπωρο και το χειμώνα αυτή η διαδικασία προτείνεται να γίνεται πιο σπάνια αφού ο στόχος του ποτίσματος αυτές τις εποχές περιορίζεται απλά στη διατήρηση της υγρασίας του φυτού σε σταθερά επίπεδα.

Θυμηθείτε ότι το υπερβολικό πότισμα δεν κάνει καλό, καθώς ευνοεί την ανάπτυξη συνθηκών μούχλας, μυκήτων και διαφόρων άλλων μικροοργανισμών. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να ελέγχουμε τακτικά το επίπεδο υγρασίας του χώματος μας με τη βοήθεια ειδικών αισθητήρων προτού προβούμε σε πότισμα καθώς αυτό μπορεί να μην κρίνεται αναγκαίο.

Κατά τη διαδικασία του ποτίσματος, συστήνεται η ρίψη νερού περιφερειακά στη βάση του φυτού μας, αφού η άμεση-με πίεση ρίψη πάνω στο φυτό μπορεί να τραυματίσει το ριζικό του σύστημα και τα ευαίσθητά του φύλλα. Φυσικά αυτή η περίπτωση δεν ισχύει για το αυτόματο πότισμα το οποίο τελείται ακολουθώντας μελετημένες αρχές ψεκασμού, ροής και χρονικού προγραμματισμού.

Λίπανση

 

Η διαδικασία της λίπανσης αφορά κυρίως το στάδιο προετοιμασίας και εμπλουτισμού του εδάφους μας με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που θα χρειαστούν τα φυτά μας για να αναπτυχθούν γρήγορα και σωστά.

Όταν το χώμα μας είναι φτωχό σε στοιχεία όπως το άζωτο, το κάλιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο και ό σίδηρος πρέπει να χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα λιπάσματα, οργανικά (κοπριά, κομπόστ) ή ανόργανα (χημικά σκευάσματα) για να επιτύχουμε τα επιθυμητά επίπεδα γονιμότητας του εδάφους μας.

Κλάδεμα

 

Το κλάδεμα εξυπηρετεί την αναζωογόνηση των φυτών, των θάμνων και των δέντρων του κήπου μας αφαιρώντας τα άχρηστα μέρη του φυτών που τραβούν άσκοπα τα θρεπτικά συστατικά από τον κορμό τους εμποδίζοντας τη σωστή και υγιή τους ανάπτυξη.

Επίσης η διακοσμητική του αξία ανάγεται στη μορφοποίηση μονάδων ή μερών συνόλου (μπορντούρες) έτσι ώστε να αποκτήσουν το επιθυμητό οπτικό αποτέλεσμα(σχήμα). Να θυμάστε ότι ψαλιδίζοντας τις κορυφές το φυτό σας μεγαλώνει σε όγκο ενώ κόβοντας τα χαμηλά του κλαδιά κερδίζει πάντα σε ύψος.

Σκάλισμα

 

Το σκάλισμα ή ξεχορτάριασμα ειδικά κατά την περίοδο της άνοιξης, αφορά την προστασία των φυτών μας από τα «λαίμαργα» αγριόχορτα που φύονται γύρω από τις ρίζες τους πνίγοντας τα οπτικά και υποκλέπτοντας τους όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που αναγκαστικά θα πρέπει να μοιράζονται αφού είναι πλέον συγκάτοικοι στο ίδιο χώμα. Με τη χρήση μικροεργαλείων, μηχανημάτων ή ακόμη και με το χέρι τελείται η ριζική ή η υπέργεια κοπή και απομάκρυνσή τους.

Η στήριξη των φυτών μας είναι πολύ απαραίτητη στις περιπτώσεις των λυγερόκορμων ειδών ή των μικρών δενδρυλλίων ιδιαίτερα κατά τα πρώτα στάδια της ανάπτυξής τους όπου ο βλαστός τους είναι πολύ τρυφερός και ευαίσθητος, ώστε να μπορέσουν να αντισταθούν στη δύναμη του ανέμου και γενικά στις άσχημες καιρικές συνθήκες.

Το δέσιμο των φυτών γίνεται ανάλογα με το μέγεθός τους πάνω σε ξύλινους στύλους ή μικρά συρμάτινα πλέγματα με σκοπό πάντα την σωστή στήριξη και όχι την παρεμπόδιση της ανάπτυξης του βλαστού μας.

Η διαδικασία της μεταφύτευσης είναι εξίσου πολύ σημαντική καθώς αφορά τη σωστή μεταφορά ενός φυτού από μια γλάστρα σε μια άλλη μεγαλύτερου μεγέθους ή στο έδαφος του κήπου μας. Θεωρείται αναγκαία καθώς ο περιορισμένος χώρος ενός δοχείου καθυστερεί την ανάπτυξη των φυτών μας.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται κατά τη μεταφορά ώστε να μην πληγωθούν τα ευπαθή ριζικά συστήματα των φυτών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πιθανό μαρασμό αμέσως μετά τη μεταφύτευση.

Κόψιμο χόρτων

 

Εκτός από τις αναγκαίες κηποτεχνικές εργασίες απαραίτητη είναι και η συμβολή μας στο γενικό καθαρισμό-περιποίηση του χώρου, που εναπόκειται στο μάζεμα των πεσμένων φύλλων και των σκουπιδιών καθώς και την εξασφάλιση οπτικής αρμονίας στο εσωτερικό του χώρου μας. Σε καμία περίπτωση ο κήπος μας δεν πρέπει να εμφανίζει σημάδια εγκατάλειψης γι’ αυτό φροντίστε την άμεση αποκατάσταση των φθορών (περίφραξη, δάπεδα, έπιπλα) με τις απαραίτητες επισκευές όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Εάν λοιπόν επιθυμείτε ο εξωτερικός σας χώρος να είναι πάντα όμορφος και καλοσυντηρημένος θα πρέπει να ακολουθείτε όλες τις απαραίτητες κηποτεχνικές εργασίες, προγραμματίζοντας το χρόνο σας σύμφωνα με τις καλλιεργητικές απαιτήσεις των φυτών που αποφασίσατε να φιλοξενείτε στο χώρο του κήπου σας.

Μην ξεχνάτε ότι ο κήπος σας είναι ένας ζωντανός οργανισμός που αναπτύσσεται και μεταλλάσσεται συνεχώς από εποχή σε εποχή και από μέρα σε μέρα, χαρίζοντας σας εικόνες χαλάρωσης και ηρεμίας.

Γι’ αυτό φροντίστε τον κατάλληλα ώστε να μην χάσετε ποτέ ούτε ένα λεπτό από τις διαρκείς οπτικές μεταμορφώσεις του που αποτελούν το πολύτιμο δώρο της επιβράβευσης όλων σας των κόπων.

4myhouse