Με αφορμή/ Ορίζοντας

Ζούμε σε μια εποχή που χρειαζόμαστε τα παραμύθια!

Με αφορμή την παράσταση «παραμύθι ν’ αρκινήσει» με κυπριακά λαϊκά παραμύθια όπου κούκλες και ηθοποιοί συνυπάρχουν στη σκηνή η Βασιλική Ανδρέου μιλάει στον Ορίζοντα:

Η εποχή θέλει «παραμύθι ν’ αρκινήσει»; Ζούμε σε μια εποχή που χρειαζόμαστε τα παραμύθια! Ιδιαίτερα μετά την εμφάνιση του κορονοϊού και τον παραλογισμό που ζήσαμε και συνεχίζουμε να ζούμε, ένιωσα την ανάγκη να στραφώ στον κόσμο των παραμυθιών.  Έτσι άρχισα να μελετώ κυπριακά παραμύθια, και ένιωσα ότι ήρθα λίγο πιο κοντά στην ιστορία του τόπου μου, στις ρίζες μας, στις αξίες και στα ιδανικά μιας άλλης εποχής που καλό θα ήταν να τα θυμόμαστε και σήμερα.

Ποια παραμύθια θα παρουσιάσετε; Μαζί με τον Μάριο Στυλιανού μελετήσαμε για αρκετό καιρό τα καταγραμμένα παραμύθια του τόπου μας (βλ. Νέαρχος Κληρίδης, Τσαγκάρη, Παπαγεωργίου κ.α.). Διαβάσαμε εκατοντάδες παραμύθια, και μας εντυπωσίασε το γεγονός πως υπάρχουν τόσα πολλά κυπριακά παραμύθια, που διαδίδονταν από στόμα σε στόμα.

Για την παράστασή μας καταλήξαμε τελικά σε τρία παραδοσιακά λαϊκά κυπριακά παραμύθια,  που πιστεύουμε ότι μιλούν στην εποχή μας και έχουν κάτι να μας πουν. Τα παραμύθια που θα παρουσιάσουμε είναι «Οι τρεις τεμπέληες», «Η Πεντάμορφη» και «Ο φοητσιάρης Παναής», τα οποία έχει διασκευάσει ειδικά για την θεατρική σκηνή ο Μάριος Στυλιανού. Κάθε ένα από αυτά τα παραμύθια τελειώνει με μια κυπριακή παροιμία, που συνοψίζει το μήνυμα που θέλει να δώσει το κάθε παραμύθι. Μέσα από την σοφία των λαϊκών μας παραμυθιών μεταφέρονται σημαντικά μηνύματα και αξίες στα παιδιά.

Πόσο σημαντική είναι η επαφή με τη λαϊκή παράδοση;  Πιστεύω πως η επαφή με την λαϊκή μας παράδοση είναι πολύτιμη. Τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι έχουν πολλά να μάθουν από τα λαϊκά παραμύθια του τόπου μας. Περικλείουν την ιστορία του τόπου μας, τις ρίζες μας, τις αξίες και τα ιδανικά των απλών ανθρώπων του τόπου μας που πάσχιζαν διαχρονικά να επιβιώσουν μέσα από τις αντιξοότητες.

Η συνύπαρξη κούκλων και ηθοποιών επί σκηνής μας δίνει απεριόριστες δυνατότητες έκφρασης και δημιουργίας. Δημιουργούνται αμέσως νέοι κόσμοι μπροστά στα μάτια των θεατών.

Σε ποιους απευθύνεται η παράσταση; Η παράσταση μας «Παραμύθι ν’ αρκινήσει» απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών αλλά και σε μεγάλους. Συνδυάζει την αφήγηση των λαϊκών μας παραμυθιών στην κυπριακή διάλεκτο με την χρήση κούκλων και ηθοποιών επί σκηνής. Στην παράσταση χρησιμοποιούνται πολλά διαφορετικά είδη κουκλοθεάτρου, όπως το θέατρο σκιών- που είναι βασικό στοιχείο της λαϊκής μας παράδοσης-, μαρότες, μαριονέτες, κούκλες άμεσου χειρισμού, life-size κούκλες που φοριούνται στο σώμα του ηθοποιού και τεράστια κούκλα-όπως ο δράκος- που παίζεται από δύο ηθοποιούς δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό ρεαλιστικό αποτέλεσμα. Η συνύπαρξη κούκλων και ηθοποιών επί σκηνής μας δίνει απεριόριστες δυνατότητες έκφρασης και δημιουργίας. Δημιουργούνται αμέσως νέοι κόσμοι μπροστά στα μάτια των θεατών.

Πόσο εύκολα συνυπάρχουν στη σκηνή κούκλες και άνθρωποι; Στις προηγούμενες μας παραστάσεις «Ο Τζακ και η φασολιά… αλλιώς» και στον «Μικρό Πρίγκιπα», ακολουθήσαμε πάλι αυτή την αισθητική, με ιδιαίτερη επιτυχία. Η πρώτη παράσταση ανήκε στο είδος του table-top theatre, δηλαδή παράσταση πάνω σε τραπέζι, και κάθε κούκλα ήταν εμπνευσμένη από διαφορετικό είδος κουκλοθεάτρου. «Ο Μικρός Πρίγκιπας» περιλάμβανε life-size κούκλα και human puppets, με την ένωση των σωμάτων των ηθοποιών. Τώρα με αυτή την παράσταση, πιστεύουμε ότι προχωρήσαμε ένα βήμα παραπέρα και έχουμε δημιουργήσει ένα αποτέλεσμα που ευελπιστούμε πως θα μαγέψει μικρούς και μεγάλους.

Πόσο δημοφιλές είναι στην Κύπρο αυτό το είδος θεάτρου;  Στην Κύπρο δυστυχώς δεν συνηθίζουμε να βλέπουμε παραστάσεις με κούκλες και έχουμε συνδέσει το είδος με παραστάσεις για παιδιά μικρότερης ηλικίες. Στο εξωτερικό αυτό δεν ισχύει πια. Το είδος του κουκλοθεάτρου είναι πολύ εξελιγμένο, γίνονται εντυπωσιακές παραστάσεις που απευθύνονται και σε ενήλικο κοινό. Εμείς θα θέλαμε να έρθουν να δουν την παράσταση μας θεατές όλων των ηλικιών. Αισθητικά – εικαστικά θα δουν μια παράσταση ιδιαίτερη, στην οποία χρησιμοποιούνται θεατρικά μέσα που ίσως δεν έχουν ξαναδεί στην Κύπρο, και ως προς τα ίδια τα παραμύθια οι μικρότεροι θεατές θα έρθουν σε επαφή με αξίες και ιδανικά από την λαϊκή μας παράδοση και οι μεγαλύτεροι θα θυμηθούν πράγματα που ίσως και να έχουν ξεχάσει.

Πώς είναι οι συνθήκες εργασίας για τους καλλιτέχνες σήμερα; Η εποχή που ζούμε είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους καλλιτέχνες. Η πανδημία μας έχει επηρεάσει πολύ. Πολλοί ηθοποιοί είχαν μείνει άνεργοι και χωρίς ουσιαστική στήριξη για αρκετό διάστημα. Τώρα δειλά- δειλά ξεκινούμε ξανά, έχοντας πάντα την αγωνία και τον φόβο για ακόμα ένα lock down. Εμείς τολμούμε, προσπαθούμε και ελπίζουμε ο κόσμος να μας στηρίξει!

Σκηνοθεσία – κατασκευές: Βασιλική Ανδρέου, Διασκευή: Μάριος Στυλιανού, Μουσική: Στέλιος Γερασίμου, Φωτισμός: Κυριάκος Σιαμπτάνης, Σκίτσα αφίσας: Ιωάννης Χαραλάμπους
Σχεδιασμός αφίσας: Νίκη Ανδρέου
Παίζουν: Μάριος Στυλιανού, Βασιλική Ανδρέου, Θέμις Ππόλου, Σάββας Μενοίκου

 

Θέατρο Μασκαρίνι στα Λατσιά

Σάββατο 2 και 9 Οκτωμβρίου, 15:00

Κυριακή  26 Σεπτεμβρίου,

3 και 10 Οκτωβρίου, 11:00

Για πληροφορίες και κρατήσεις: 99902429

Paramithi Final9422 Scaled

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.