ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΧΑΤΖΗΑΔΑΜΟΥ: Δεν κουβαλώ το στοιχείο του ανταγωνισμού

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρήστου

Με τη Μαρία Φράγκου

Από τις πιο όμορφες τηλεοπτικές παρουσίες. Που δεν αρκείται, όμως, μόνο στην εικόνα, αλλά και στο περιεχόμενο. Κι αν η Βασιλική Χατζηαδάμου κέρδισε μια ψηλή θέση στα τηλεοπτικά πράγματα του τόπου, κι αν κέρδισε την αγάπη του κοινού, το πέτυχε με το σπαθί της. Γιατί ποτέ δεν σκέφτηκε πώς θα «πλασαριστεί» για να αρέσει. Αυτό που κάνει, το κάνει αυθόρμητα και αληθινά. Είτε «Παίζει Κυπριακά» είτε μέσα από το «Ζήσε το», είναι ο εαυτός της. Οπως κι όταν τραγουδά το «Γιασεμί» ή την «Ψιντρή βασιλιτζιά μου» ή τον έρωτα μέσα από το δημοτικό τραγούδι…

Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά… Γιορτές που έχουν να κάνουν με την παράδοση, γιορτές που φέρνουν την οικογένεια κοντά… Ποια συναισθήματα γεννούν σε σένα αυτές οι γιορτές;

Λόγω του ότι η καθημερινότητα μας έχει καταντήσει να είναι ένας διαρκής αγώνας δρόμου θεωρώ ότι ο ερχομός των Χριστουγέννων είναι μια ευκαιρία να χαλαρώσουμε, να μπούμε σε άλλο πνεύμα και να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο σε αγαπημένα πρόσωπα. Ασυναίσθητα τις μέρες των γιορτών πιάνω τον εαυτό μου να μπαίνει σε μια διαδικασία έντονης αυτοκριτικής.

Ποια ήταν καλύτερα Χριστούγεννα και η καλύτερη Πρωτοχρονιά που έχεις ζήσει;

Η μια περίπτωση όταν ήμουν στα 10 μου χρόνια και φιλοξενήσαμε στο σπίτι μας ένα κορίτσι απ’ τη Βόρειο Ήπειρο. Ηταν τότε που έστελναν παιδιά, τα οποία περνούσαν δύσκολα, για φιλοξενία Ήταν μαγικά εκείνα τα Χριστούγεννα. Η άλλη περίπτωση ήταν με τη γέννηση του πρώτου μου γιου στο νέο μας σπίτι.

Μα παιδιά, τα δικά σου παιδιά, απέκτησαν άλλο νόημα αυτές οι γιορτές και οι κάθε γιορτές, σωστά; 

Όταν κανείς αποκτήσει παιδιά τότε όλα παίρνουν διαφορετική μορφή. Από τις απλές καθημερινές στιγμές μέχρι και τις γιορτές. Μέσα απ’ τα αθώα μάτια των παιδιών ζεις αληθινά, βιώνεις την αγάπη και την αγνότητα, φτάνει να είσαι ανοικτός να τα δεχτείς όλα αυτά. Οι γιορτές των Χριστουγέννων αποκτούν άλλο νόημα και άλλη διάσταση σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

Είσαι από τους καλλιτέχνες που στηρίζουν την παράδοση και προωθούν τα κυπριακά ακούσματα. Πιστεύεις ότι το κυπριακό κοινό, και κυρίως η νέα γενιά, έχει εξοικειωθεί με αυτά τα ακούσματα; 

Λίγα χρόνια πριν η κυπριακή παραδοσιακή μουσική δεν ήταν ιδιαίτερα αποδεκτή απ’ το κυπριακό κοινό και όχι αδικαιολόγητα. Θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει στροφή σε ό,τι αφορά την παραδοσιακή μουσική γενικότερα. Και το επίπεδο που της προσδίδουν τα νεαρά παιδιά που αποφασίζουν να ασχοληθούν μ’ αυτήν είναι πολύ ψηλό.

Πώς προέκυψε η μουσική στη ζωή σου; Ήθελες πάντα να ασχοληθείς με το τραγούδι; Ή απλά αγαπούσες την παραδοσιακή μουσική;

Τη μουσική την είχα στα αυτιά μου από μικρό παιδί. Ιδιαίτερα τη Βυζαντινή και την παραδοσιακή. Δεν θεώρησα ποτέ ότι θα αποτελούσε επάγγελμα. Έτρεφα πάντα σεβασμό και για το είδος αλλά και για τους ανθρώπους που την «άγγιξαν» και άφησαν έργο πίσω τους, «κληρονομιά». Όσοι ασχολούνται με την παραδοσιακή μουσική προσφέρουν απλά υπηρεσίες, και ως αντάλλαγμα, αυτό που λαμβάνουν είναι πολύ περισσότερο από αυτό που δίνουν.

Εχεις «ταυτιστεί», μουσικά, με τον Μιχάλη Χατζημιχαήλ και οι περισσότερες ή και όλες οι συνεργασίες σου είναι μαζί του. Αποκλείεις να προκύψει και κάτι άλλο; Μια άλλη συνεργασία, όχι στη βάση της κυπριακής παράδοσης;

Με το Μιχάλη συνεργαζόμαστε χρόνια τώρα. Θεωρώ ότι έχει γίνει σημαντική και ανεκτίμητη δουλειά από μέρους του όσον αφορά το κυπριακό παραδοσιακό τραγούδι και χαίρομαι που είχα την ευκαιρία να περπατήσω μαζί του όλα αυτά τα χρόνια σ’ αυτό το μονοπάτι. Στη ζωή δεν πρέπει ποτέ να λέμε «ποτέ». Αν προέκυπτε κάτι εκτός του κομματιού αυτού θα το αξιολογούσα και αν θεωρούσα ότι αξίζει τον κόπο και ότι μπορώ να το κάνω καλά θα δοκίμαζα.

Υπάρχει η απαραίτητη στήριξη για διαφύλαξη της κυπριακής παράδοσης; Τι θα μπορούσε να γίνει από πλευράς πολιτείας, αρμοδίων, και δεν έγινε ακόμη για να στηριχθεί και να διαδοθεί η κυπριακή παράδοση; 

Η ιστορία μας, ο πολιτισμός μας, η κουλτούρα μας, η μουσικής μας παράδοση έχουν ανεκτίμητη αξία και είναι αυτά που μας ξεχωρίζουν απ’ τους υπόλοιπους λαούς. Πρέπει πρώτα να μάθουμε να τα αγαπούμε βαθιά και να καταλάβουμε ότι αυτά αποτελούν την ταυτότητα μας ως λαός και έπειτα ακολουθούν και τα υπόλοιπα. Γίνονται προσπάθειες τόσο από την πολιτεία όσο και από άλλους φορείς όμως θα μπορούσε να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή και έμφαση από πλευράς τους σε διάφορες πτυχές.

Το «Ανθος Αμάραντον» ήταν η πρώτη σου δισκογραφική δουλειά. Πίστεψες σε αυτήν, πίστεψες στους συνεργάτες σου. «Δικαιωθήκατε» οι συντελεστές από το αποτέλεσμα και την αποδοχή εκείνου του δίσκου;

Είναι δύσκολοι καιροί για δισκογραφία. Αυτό το κομμάτι νοσεί σήμερα. Ο δικός μας στόχος είναι η διατήρηση αλλά και προβολή της κυπριακής μουσικής μας παράδοσης μέσα από καλές ενορχηστρώσεις και γενικότερα καλή δουλειά. Αυτό μας οδηγεί αυτόματα στο ότι δεν υπάρχει προσωπικό όφελος απλά αγάπη και ανησυχία στο τι μένει στις νέες γενιές. Ο κόσμος αγκάλιασε τις προσπάθειες μας μέσα στις οποίες ήταν και το «Ανθος Αμάραντον».

Άφησες την «ασφάλεια» του ημικρατικού καναλιού για ένα ιδιωτικό κανάλι. Το «Ζήσε το», ποια νέα δεδομένα έφερε στη ζωή σου; 

Θα ήθελα πρώτα να ευχαριστήσω τον τηλεοπτικό σταθμό του Σίγμα για την μεγάλη αγκαλιά που έδωσε και την εμπιστοσύνη που μου έδειξε σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές. Μια καθημερινή εκπομπή έχει πολλές απαιτήσεις και χρειάζεται σκληρή δουλειά, υπομονή και επιμονή. Ήμουν συνειδητοποιημένη από την αρχή. Αυξήθηκαν κατά πολύ οι ώρες που περνώ στη δουλειά αλλά και οι υποχρεώσεις, πράγμα για το οποίο ήμουν έτοιμη.

Σε έκανε και πιο «ανταγωνιστική» στα τηλεοπτικά πράγματα η εξέλιξη αυτή; 

Δεν μπορώ να πω ότι κουβαλώ το αίσθημα του ανταγωνισμού. Καθένας κάνει αυτό που μπορεί και δίνει κομμάτι του εαυτού του. Είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με ζωντανή καθημερινή εκπομπή. Όσο περνά ο καιρός νιώθω ότι βελτιώνονται πολλά πράγματα που μόνο στην πράξη μπορείς να τα αντιληφθείς. Αυτό που με βοηθά και μου δίνει δύναμη είναι η αγάπη του κόσμου και τον δικών μου ανθρώπων.

Η παρουσία σου στο γυαλί είναι προσωρινή ή σε κέρδισε για τα καλά η τηλεόραση;

Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Κανείς δεν ξέρει τι του επιφυλάσσει το αύριο. Αναλόγως των δεδομένων κινούμαι ανάλογα. Σε περίπτωση όμως που θα «έπρεπε» να φύγω μπροστά απ’ το γυαλί αυτό δεν θα με δυσκόλευε.

Τι σου λένε οι γιοι σου όταν σε βλέπουν στη τηλεόραση; 

Ο μικρός που είναι τώρα 16 μηνών δεν αντιλαμβάνεται ιδιαίτερα πράγματα. Ο Βασίλης μου που είναι πέντε χρονών θεωρεί πλέον κάποια πράγματα εντελώς φυσιολογικά. Πολλές φορές μου ασκεί κριτική ιδιαίτερα όταν κάτι δεν του αρέσει. Μέχρι και για την εξωτερική μου εμφάνιση.

Τι θυμάσαι από τη Θεσσαλονίκη όπου σπούδασες; 

Τη Θεσσαλονίκη την αγαπώ πολύ. Εκεί έζησα πολύ όμορφα και ουσιαστικά χρόνια. Την ένιωθα μαγική πόλη. Θεωρώ ότι μετά τη «δουλειά» που έκαναν οι γονείς και γενικότερα το οικογενειακό περιβάλλον, τα φοιτητικά μου χρόνια ήταν καθοριστικά ως προς τις αποφάσεις και τα θέλω μου.

Κάνεις μια δουλειά όπως όλος ο κόσμος, αλλά στη δική σου περίπτωση, υπάρχει η συνεχής έκθεση στο κοινό. Σε επηρεάζει αυτό; Στο τι βγάζεις προς τα έξω, δηλαδή… 

Δεν σκέφτομαι ποτέ το πώς θα πλασάρω τον εαυτό μου προς τα έξω γιατί ακριβώς δεν ξέρω πολλούς τρόπους που μπορεί να γίνει αυτό. Αυτό που νιώθω είναι οτιδήποτε καινούριο, χρειάζεται λίγο χρόνο προσαρμογής και λίγο χρόνο μέχρι να βρεθούν οι ισορροπίες και να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Έτσι συνέβη και με μένα στο ξεκίνημα του «Ζήσε το».

Εχω διαβάσει μια συνέντευξη σου που έλεγε πως ο μεγαλύτερος φόβος σου είναι «πώς προχωρούν τα πράγματα με όλα τα παιδιά του κόσμου». Αυτός ο φόβος δεν εντείνεται με τα όσα συμβαίνουν σήμερα στη θάλασσα του Αιγαίου; Με τα χιλιάδες παιδιά στον κόσμο που δεν έχουν τα στοιχειώδη για μια, υποτυπώδη, φυσιολογική ζωή; 

Αυτός εξακολουθεί να είναι ο φόβος μου αλλά και η στεναχώρια μου ταυτόχρονα. Δυσκολεύομαι πολύ να παρακολουθήσω όλα αυτά τα τραγικά που συμβαίνουν με τους πρόσφυγες. Δεν αντέχω ούτε την ιδέα αλλά ούτε και τις εικόνες που μπορεί να φτιάχνει το μυαλό στην περίπτωση που παιδιά βασανίζονται με οποιοδήποτε τρόπο. Είναι κάτι που με ενοχλεί και με επηρεάζει απίστευτα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.