Βασιλικό: Ασφάλεια στα λόγια, καθυστερήσεις στα έργα

Διαβεβαιώσεις μετά από σύσκεψη στο Προεδρικό, αλλά ο Πυροσβεστικός Σταθμός και η περίφραξη καθυστερούν εδώ και 3-4 χρόνια 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προεδρεύει σύσκεψης για την πρόληψη πυρκαγιών στην περιοχή Βασιλικού, Λευκωσία 17 Ιανουαρίου 2022.

Την ώρα που τα πιο βασικά έργα που αφορούν στην ασφάλεια του Ενεργειακού Κέντρου στο Βασιλικό καθυστερούν εδώ και τρία με τέσσερα χρόνια, η κυβέρνηση έσπευσε χθες να συγκαλέσει σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να δώσει διαβεβαιώσεις επιχειρώντας να κατευνάσει τις ανησυχίες που αναζωπυρώθηκαν μετά την τελευταία πυρκαγιά στο τσιμεντοποιείο Βασιλικού.

Της σύσκεψης προήδρευσε ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και παρέστησαν οι συναρμόδιοι υπουργοί, υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι των κοινοτήτων της περιοχής.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, η κυβέρνηση τοποθετήθηκε με δήλωση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου, Νιόβης Κυπριανού, η οποία όμως περιορίστηκε σε μια γενικόλογη τοποθέτηση, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος έδωσε οδηγίες για επίσπευση των διαδικασιών ολοκλήρωσης των έργων και ότι αποφασίστηκε όπως ανά δεκαπενθήμερο ετοιμάζεται έκθεση προόδου για τα έργα που εκκρεμούν.

Η πραγματικότητα είναι ότι τα δύο βασικά έργα που αφορούν στην ασφάλεια της ενεργειακής περιοχής στο Βασιλικό καθυστερούν εδώ και τρία με τέσσερα χρόνια. Τα έργα αυτά είναι ο Πυροσβεστικός Σταθμός και τα μέτρα φυσικής ασφάλειας, όπως η περίφραξη και χαρακτηριστικό είναι ότι για τον Πυροσβεστικό Σταθμό ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δώσει προσωπικά διαβεβαιώσεις από τον Ιούλιο του 2017 ότι θα ξεκινούσε στις αρχές του 2018 και θα ολοκληρωνόταν σε ενάμιση χρόνο από τότε. Αντ’ αυτού, μέχρι σήμερα ο καινούργιος σταθμός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δεν έχει ολοκληρωθεί. Όπως πληροφορούμαστε, στη χθεσινή σύσκεψη υπήρξε παραδοχή της μεγάλης καθυστέρησης με αιτιολογία την πανδημία και αναφέρθηκε ότι ο σταθμός θα παραδοθεί σε 20 μέρες. Εκκρεμεί όμως ακόμα η στελέχωσή του με 56 πυροσβέστες, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, κάτι που δεν έχει διευθετηθεί ακόμα. Επί τούτου, δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα αποσπαστούν πυροσβέστες από άλλους σταθμούς για να λειτουργήσει η μονάδα του Βασιλικού.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα φυσικής ασφάλειας της περιοχής με κυριότερο την περίφραξη, επίσης διαπιστώθηκε ότι εκκρεμούν, με τον εκπρόσωπο των Δημοσίων Έργων να αιτιολογείται, όπως πληροφορούμαστε, με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να εγκατασταθεί η περίφραξη, επειδή καθυστερεί η ολοκλήρωση του οδικού δικτύου. Επί αυτού του θέματος έπεσε η εισήγηση να προχωρήσει η τοποθέτηση της περίφραξης στο τμήμα του οδικού δικτύου που έχει ολοκληρωθεί και ακολούθως να εγκατασταθεί το υπόλοιπο.

Η ουσία όμως είναι ότι τα κυριότερα έργα που άπτονται της πυρασφάλειας και γενικά της ασφάλειας της περιοχής καθυστερούν με ευθύνη της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στη χθεσινή σύσκεψη λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις οι οποίες αφορούν στις προσλήψεις δύο ειδικών για την ασφάλεια στην εργασία και το περιβάλλον και στη σύσταση ειδικής επιτροπής που θα παρακολουθεί το θέμα. Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα λάβει υπόψη τις ανησυχίες των κοινοτήτων σχετικά με την προσθήκη και άλλων επικίνδυνων εγκαταστάσεων. Εκπρόσωπος των κοινοτήτων Βασιλικού δήλωσε στη «Χ» ότι οι κοινότητες είναι ικανοποιημένες από όσα διαμείφθησαν, υπό την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθούν όσα συμφωνήθηκαν.

Τάσος Περδίος

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.