Βασίλης Πάλμας: Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει με διπλωματικά και πολιτικά μέσα να προασπίζεται τα συμφέροντα του λαού της

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει με διπλωματικά και πολιτικά μέσα να προασπίζεται τα συμφέροντα του κυπριακού λαού, ανέφερε σήμερα ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας.

Σε επιμνημόσυνο λόγο του, στο Μνημόσυνο των Ηρώων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής 1974, που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Σωτήρος στη Λάρνακα, ο κ. Πάλμας ανέφερε ότι «45 ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από εκείνο το θλιβερό καλοκαίρι που μαύρισε τις ψυχές όλων μας και σημάδεψε τις ζωές μας, από τα τραγικά εκείνα γεγονότα του Ιουλίου του 1974 και εμείς μετρούμε ακόμα πληγές, βιώνουμε τις συνέπειες της κατοχής, νιώθουμε τον πόνο της προσφυγιάς, τελούμε ακόμα κηδείες αγνοουμένων».

Είναι καθήκον όλων μας, συνέχισε «να κρατάμε ζωντανή τη μνήμη των θυσιών αυτών και να αποδίδουμε την πρέπουσα τιμή σε αυτούς που αγωνίστηκαν ή έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι, υπακούοντας στο πρόσταγμα της πατρίδας. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ενώ εμείς εδώ σήμερα καταδικάζουμε την αποφράδα αυτή μέρα, στο βόρειο κομμάτι της πατρίδας μας οι κατακτητές πανηγυρίζουν γιατί με το πρόσχημα της αποκατάστασης της συνταγματικής τάξης η Τουρκία εισέβαλε και εκτόπισε μεγάλο μέρος του ελληνοκυπριακού πληθυσμού, δολοφόνησε χιλιάδες, άφησε αγνοούμενους εκατοντάδες, ενώ, με την παρουσία σαράντα χιλιάδων στρατού, κατέχει το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραβιάζοντας έτσι κάθε Αρχή Διεθνούς Δικαίου».

Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει, συνέχισε «ότι όλα αυτά ήταν το τραγικό αποτέλεσμα του προδοτικού πραξικοπήματος που προηγήθηκε, όταν η Χούντα των Αθηνών εκμεταλλεύτηκε τον αδελφοκτόνο διχασμό για να αμφισβητήσει τη νομιμότητα και να στραφεί εναντίον του δημοκρατικά εκλελεγμένου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου» και σημείωσε ότι «η επισήμανση αυτή δεν γίνεται για να ξύνουμε πληγές, αλλά για να πάρουμε επιτέλους μαθήματα από μια μακραίωνη ιστορία που εκείνο που διδάσκει είναι πως στον διχασμό χρεώνουμε χαμένες πατρίδες και στην ενότητα πιστώνουμε τις ένδοξες σελίδες της ιστορίας μας».

Όπως είπε ο κ. Πάλμας «παρά το ότι η Τουρκία συνεχίζει να επιδεικνύει για τέσσερις και πλέον δεκαετίες την ίδια αδιάλλακτη στάση, εμείς οι νόμιμοι κάτοικοι αυτού του νησιού, δεν έχουμε εγκαταλείψει ποτέ την ελπίδα και τη δίκαιη απαίτηση για τον άμεσο τερματισμό της απαράδεκτης αυτής κατάστασης, μέσα από την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης. Μιας λύσης που θα διασφαλίσει τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, πλήρως απαλλαγμένης από αναχρονιστικές εγγυήσεις και παρουσία ξένων στρατευμάτων, που θα επανενώνει τον τόπο μας και θα αποκαθιστά το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή έννομη τάξη».

Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε «για τις άοκνες προσπάθειες και το συνεχή αγώνα του Προέδρου της Δημοκρατίας για την εξεύρεση μιας ειρηνικής και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό ζήτημα» και σημείωσε πως «θεωρείται δεδομένη η βούλησή του για την επανέναρξη του διαλόγου, με την ίδια αποφασιστικότητα και καλή διάθεση που επιδείχθηκε μέχρι σήμερα από την πλευρά μας, με απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση για τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων τη δημιουργία συνθηκών διεξαγωγής ενός διαλόγου στη βάση του αλληλοσεβασμού και της καλής θέλησης».

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε «είναι απαραίτητο η τουρκική πλευρά να συνεργαστεί και να αντιληφθεί ότι οι όποιες προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις, καθόλου δεν συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή. Παράλληλα με τις προσπάθειες για μια δίκαιη λύση, εργαζόμαστε μεθοδικά για την ανάδειξη του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην ευρύτερη περιοχή».

Μέσα από σημαντικές συμμαχίες και συνεργασίες, συνέχισε ο Βασίλης Πάλμας «η χώρα μας αποκτά αναβαθμισμένη γεωπολιτική αξία, αποτελώντας παράγοντα σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή μας. Αυτές ακριβώς τις συνεργασίες και τον ρόλο μας είναι που αξιοποιούμε για να υποδείξουμε ότι η πρόσφατη συνεχιζόμενη παραβίαση της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης από την Τουρκία αποτελεί περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου».

Ταυτόχρονα χαιρέτισε «με ιδιαίτερη ικανοποίηση την ομόφωνη απόφαση των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δέσμη μέτρων που αφορούν στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει με διπλωματικά και πολιτικά μέσα να προασπίζεται τα συμφέροντα του κυπριακού λαού και της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω αναφέρθηκε και στην «σταθερή στήριξη της Ελλάδας και στην άριστη συνεργασία των δύο κρατών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ευρύτερα ο Ελληνισμός» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η στήριξη αυτή θα συνεχιστεί και από τη νέα κυβέρνηση».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.