Βασίλης Βασιλειάδης και Μιχάλης Ηλία: Μελλοντικά η Μπιενάλε θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Λάρνακας

Συνεντεύξεις στον Αντώνη Γεωργίου

Στις αρχές του χρόνου είχαμε μιλήσει με τον εικαστικό Βασίλη Βασιλειάδη, επιμελητή της Μπιενάλε Λάρνακας, για τη μεγάλη αυτή προσπάθεια διοργάνωσης μιας τέτοιας εμβέλειας εικαστικής έκθεσης στον τόπο μας. Η ανταπόκριση των Κύπριων καλλιτεχνών ήταν πολύ θετική σε αυτή την προσπάθεια που άρχισε τον Μάρτιο του 2016 από μια ομάδα καλλιτεχνών και φιλότεχνων με έδρα τη Λάρνακα. Η κυρίως έκθεση θα διαρκέσει από τις 17 Οκτωβρίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και έχει γίνει ήδη η επιλογή των 114 έργων. «Ανεξάρτητα από το αν επιλέχθηκαν ή όχι, τα περισσότερα έργα αποτελούσαν ενδιαφέρουσες προτάσεις» και το έργο της κριτικής επιτροπής ήταν δύσκολο. Την έκθεση πλαισιώνουν μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις, στις οποίες θα αναφερθούμε προσεχώς αναλυτικότερα.

Μιλήσαμε για όλα αυτά με τον Μιχάλη Ηλία, γενικό συντονιστή της Μπιενάλε και τον Βασίλη Βασιλειάδη, επιμελητή της Μπιενάλε.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ – ΜΙΧΑΛΗΣ ΗΛΙΑ

  • Μελλοντικά η Μπιενάλε θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Λάρνακας

  • Οι καλλιτεχνικές προσεγγίσεις του θέματος της Μπιενάλε είναι πολλές και απρόβλεπτες

Θυμίστε μας ξανά ποιοι είναι οι διοργανωτές της Μπιενάλε Λάρνακας και ποιο το σκεπτικό πίσω από την απόφαση για τη διοργάνωση αυτή;

Μιχάλης Ηλία: Η ιδέα για τη δημιουργία μιας Μπιενάλε στη χώρα μας προϋπήρχε εδώ και καιρό. Είχε επανειλημμένα συζητηθεί, αλλά η διοργάνωση μιας τέτοιου εμβέλειας, επιπέδου και υψηλού οικονομικού κόστους εκδήλωσης ήταν ίσως οι κυριότεροι λόγοι που κρατούσαν μακριά υπηρεσίες, οργανισμούς, ιδιώτες και πολιτιστικούς φορείς. Η ιδέα άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά από τον Μάρτιο του 2016, όταν μια ομάδα καλλιτεχνών και φιλότεχνων πήρε την απόφαση να προχωρήσει με την όλη διοργάνωση. Πιστεύω ότι χωρίς την απόφαση αυτή, που ήταν απόλυτα ιδιωτική πρωτοβουλία, αυτό δεν θα ήταν εφικτό. Την κατ’ αρχήν ιδέα στήριξε και η ομάδα του Πολιτιστικού Ομίλου ΑΡΤΙΟΝ Λάρνακας, ο οποίος είναι και συνδιοργανωτής της όλης εκδήλωσης.

Όλο αυτό το διάστημα προετοιμασίας πραγματοποιήσατε πολλές συναντήσεις με καλλιτέχνες και όχι μόνο. Πώς δέχτηκαν οι Kύπριοι καλλιτέχνες και όχι μόνο την ιδέα για τη διοργάνωση αυτή;

Βασίλης Βασιλειάδης: Η Μπιενάλε έκανε επτά συναντήσεις – ενημερώσεις σε όλες τις πόλεις της Κύπρου. Η ανταπόκριση των Κύπριων καλλιτεχνών ήταν πολύ θετική. Υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον και πάντα αφιερώναμε αρκετή ώρα σε απορίες και συζητήσεις που ακολουθούσαν. Το ενδιαφέρον αυτό είναι κάτι που φάνηκε εξάλλου και από τον αριθμό των Κύπριων καλλιτεχνών που υπέβαλαν προτάσεις για συμμετοχή στην Μπιενάλε. Αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος το είδε θετικά. Υπήρχαν άτομα από ολόκληρη την Κύπρο που επικοινωνούσαν συνεχώς μαζί μας για να ρωτήσουν με ποιο τρόπο μπορούσαν να βοηθήσουν σ’ αυτή την προσπάθεια. Ως επιμελητής της Μπιενάλε νιώθω μεγάλη ικανοποίηση από την ανταπόκριση του κόσμου γενικότερα.

Ποια η συμβολή της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου σε αυτή τη διοργάνωση;

Μιχάλης Ηλία: Παρόλο που στην αρχή η όλη πρόταση αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό, η συνέχεια μάς επιτρέπει να πούμε ότι μελλοντικά η Μπιενάλε θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Λάρνακας και θα έχει και τη στήριξη, ηθική και οικονομική, που πραγματικά αξίζει. Η συμβολή των δημοτών και του Δήμου της Λάρνακας είναι μεγάλη, υλική και ηθική. Αυτή η πρώτη προσπάθεια στηρίζεται σε μεγάλο μέρος στον εθελοντισμό και το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελοντισμού ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Ο Δήμος Λάρνακας ήταν θετικός για στήριξη προσφέροντας τη Δημοτική Πινακοθήκη και υλικοτεχνική υποστήριξη και επίσης μας εξασφάλισε και έκτακτη οικονομική βοήθεια. Θέλω επίσης να τονίσω τη μεγάλη οικονομική βοήθεια που έχουμε από επιχειρήσεις εστίασης της πόλης μας, οι οποίες συμμετέχουν και σε πρόγραμμα στήριξης της Μπιενάλε και των συμμετεχόντων καλλιτεχνών και άλλων με διάφορους τρόπους.

Δεν επιλέχθηκε καλλιτέχνης αλλά έργο. Δεν θεωρούμε ότι απορρίφθηκε κάποιο έργο ή κάποιος καλλιτέχνης. Απλά έχουμε κάνει μια επιλογή έργων που εξυπηρετούν τις ανάγκες αυτής της διεθνούς διοργάνωσης. Αυτή η Μπιενάλε δεν μοιράζει ούτε πιστοποιητικά ποιότητας ούτε καλλιτεχνίας

Αντιλαμβάνομαι ότι έχει γίνει η επιλογή των καλλιτεχνών που θα συμμετάσχουν. Υπήρξαν αρκετές αιτήσεις για συμμετοχή;

Βασίλης Βασιλειάδης: Οι αιτήσεις για συμμετοχή στην Μπιενάλε από όλο τον κόσμο ξεπέρασαν τις 300, από τις οποίες τελικά η κριτική επιτροπή επέλεξε 114. Ανεξάρτητα από το αν επιλέχθηκαν ή όχι, τα περισσότερα έργα αποτελούσαν ενδιαφέρουσες προτάσεις που προβλημάτισαν τα μέλη της κριτικής επιτροπής και έκαναν το έργο της αρκετά δύσκολο. Η ερώτησή σου μου δίνει και την ευκαιρία να αναφερθώ και σε μία πολύ σημαντική πτυχή όλης της διαδικασίας. Με ρωτάς για την επιλογή των καλλιτεχνών, όμως η κριτική επιτροπή δεν έβλεπε καλλιτέχνες αλλά μόνο έργα. Στην Μπιενάλε της Λάρνακας του 2018 οι αιτήσεις των καλλιτεχνών εξετάστηκαν ανώνυμα. Δεν επιλέχθηκε καλλιτέχνης αλλά έργο. Δεν θεωρούμε ότι απορρίφθηκε κάποιο έργο ή κάποιος καλλιτέχνης. Απλά έχουμε κάνει μια επιλογή έργων που εξυπηρετούν τις ανάγκες αυτής της διεθνούς διοργάνωσης. Αυτή η Μπιενάλε δεν μοιράζει ούτε πιστοποιητικά ποιότητας ούτε καλλιτεχνίας.

Ποια τα επόμενα βήματα; Σε ποιους χώρους θα φιλοξενηθεί η Μπιενάλε;

Μιχάλης Ηλία: Έχουν σχεδόν τελειώσει οι διευθετήσεις για μεταφορά από το εξωτερικό και φιλοξενία των καλλιτεχνών που πρέπει να είναι παρόντες για την εγκατάσταση των έργων τους. Να σημειώσω ότι οι διοργανωτές έχουν αναλάβει το κόστος μεταφοράς και διαμονής των καλλιτεχνών σε συνεργασία με τους χορηγούς μας, Cobalt Aero και Happy Hosting. Επίσης από τις 24 Σεπτέμβρη οι καλλιτέχνες θα στέλλουν τα έργα τους, τα οποία θα τοποθετούν στους χώρους ο επιμελητής Βασίλης Βασιλειάδης με τους εθελοντές βοηθούς του. Τα έργα θα εκτεθούν στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας, στο Μουσείο Πιερίδη και στον εκθεσιακό χώρο “Myth Factory” στην Αγίου Λαζάρου. Επίσης κάποια έργα θα βρίσκονται σε ανοικτούς χώρους. Η είσοδος στου εκθεσιακούς χώρους θα είναι δωρεάν για όλους.

Απ’ όσο γνωρίζουμε θα απονεμηθούν κάποια βραβεία;

Το έπαθλο της Μπιενάλε δημιουργία του σχεδιαστή Μουσαρρή

Μιχάλης Ηλία: Όλα τα έργα που έχουν επιλεχθεί από την κριτική επιτροπή συμμετέχουν στο διαγωνιστικό μέρος της Μπιενάλε. Η επιτροπή μέσα από μυστική ψηφοφορία θα αναδείξει την πρώτη της επιλογή που συνοδεύεται από βαρύτιμο έπαθλο δημιουργία του σχεδιαστή Μουσαρρή και χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ. Ακόμα τρεις προτάσεις θα τιμηθούν με έπαινο.

 

 

Πείτε μας λίγα λόγια για τις παράλληλες εκδηλώσεις.

Μιχάλης Ηλία: Θέλαμε να εμπλουτίσουμε την Μπιενάλε με αρκετές παράλληλες εκδηλώσεις σε όσο το δυνατό περισσότερους χώρους της πόλης μας, κάτω φυσικά από το ίδιο σκεπτικό «Δοχείο – Περιεχόμενο». Έτσι πιστεύω θα πετύχουμε και μια πιο άμεση αλληλεπίδραση της Μπιενάλε με το κοινό της Λάρνακας και της Κύπρου γενικότερα. Η επιλογή των εκδηλώσεων έγινε μέσα από αρκετές προτάσεις τις οποίες αξιολόγησε και επέλεξε ειδική επιτροπή με πρόεδρο τον επιμελητή. Οι εκδηλώσεις καλύπτουν όλα σχεδόν τα είδη τεχνών, όπως θεατρικά, μουσική, χορό, διαλέξεις, εργαστήρια, διαδραστικές παραστάσεις, εικαστικές παρεμβάσεις κ.α. Στο σύνολο έχουμε 37 παράλληλες εκδηλώσεις, από τις οποίες να σημειώσω ότι έχουν ήδη γίνει οχτώ. Οι υπόλοιπες θα γίνουν σε διάφορους χώρους στην πόλη και επαρχία Λάρνακας και συγκεκριμένα στο Δήμο Αθηαίνου. Στις εκδηλώσεις σημαντική συμβολή έχουν διάφοροι φορείς και συντελεστές, όπως και δημιουργοί από τη χώρα μας και το εξωτερικό. Στις περισσότερες εκδηλώσεις η είσοδος θα είναι δωρεάν.

Είναι πολύ σημαντικό να σας αναφέρω ότι έχουμε εκδώσει χάρτη της Λάρνακας με όλους τους συμβαλλόμενους χώρους και τις εκδηλώσεις και όλες τις πληροφορίες που τις αφορούν. Ο χάρτης θα βρίσκεται στα γραφεία πληροφοριών της Μπιενάλε, στους εκθεσιακούς χώρους, στις αφίξεις του αεροδρομίου Λάρνακας και στις επιχειρήσεις εστίασης της Μπιενάλε και στην επίσημη ιστοσελίδα μας. Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα χωρίς τη στήριξη από τους μεγάλους χορηγούς μας. Τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου και τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.

Οι καλλιτεχνικές προσεγγίσεις του θέματος της Μπιενάλε είναι πολλές και απρόβλεπτες. Υπάρχουν καλλιτέχνες που ασχολήθηκαν με το δοχείο – σώμα, το σπίτι δοχείο, το δοχείο – μνήμη, το μεταφυσικό δοχείο, το πραγματικό δοχείο, το ερμητικά κλειστό δοχείο, δοχεία δακρύων και τόσα άλλα. Μπορεί κάποιος μέσα από τα έργα της Μπιενάλε να δει τον Έρωτα, τη Θρησκεία, το Θάνατο. Είναι εντυπωσιακές οι προεκτάσεις που μπορεί να πάρει αυτή η σχέση δοχείου – περιεχομένου

Το θέμα της Μπιενάλε είναι το «Δοχείο – περιεχόμενο». Ποια ήταν η ανταπόκριση των καλλιτεχνών στο θέμα αυτό;

Βασίλης Βασιλειάδης: Μου αρέσει πολύ να βλέπω τις προτάσεις των συναδέλφων μου σ’ αυτό το θέμα. Κοιτάζω τα έργα ξανά και ξανά και συνειδητοποιώ ότι οι καλλιτεχνικές προσεγγίσεις του θέματος της Μπιενάλε είναι πολλές και απρόβλεπτες. Υπάρχουν καλλιτέχνες που ασχολήθηκαν με το δοχείο – σώμα, το σπίτι δοχείο, το δοχείο – μνήμη, το μεταφυσικό δοχείο, το πραγματικό δοχείο, το ερμητικά κλειστό δοχείο, δοχεία δακρύων και τόσα άλλα. Μπορεί κάποιος μέσα από τα έργα της Μπιενάλε να δει τον Έρωτα, τη Θρησκεία, το Θάνατο. Είναι εντυπωσιακές οι προεκτάσεις που μπορεί να πάρει αυτή η σχέση δοχείου – περιεχομένου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy