Βαθαίνει η πολιτική πόλωση στην Τουρκία

Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) αντάλλαξαν πολύ βαριές κουβέντες

Του ειδικού μας συνεργάτη Βαγγέλη Αρεταίου

Κλιμακώνεται διαρκώς η ένταση στην Τουρκία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, που ανταλλάσσουν πλέον πολύ βαριές κουβέντες και κατηγορίες βαθαίνοντας ακόμα πιο πολύ την πολιτική πόλωση που μαστίζει τη χώρα.

Το τεταμένο κλίμα στο εσωτερικό της Τουρκίας τροφοδοτείται διαρκώς, καθώς η οικονομία εξακολουθεί να είναι το κυρίαρχο πρόβλημα για τους Τούρκους πολίτες που ζουν καθημερινά σε ρυθμούς αυξήσεων και υψηλού πληθωρισμού, και αυτό παρά το ότι η διολίσθηση της τουρκικής λίρας βρίσκεται, προς το παρόν τουλάχιστον, υπό έλεγχο.

H πολιτική αντιπαράθεση υιοθετεί πια ακόμα και διατυπώσεις περί διχασμού και εμφυλίου πολέμου, καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατο ένα διάλογο ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, ενώ η «κόντρα» παίρνει και μια σαφή διάσταση επίθεσης κατά του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) αντάλλαξαν πολύ βαριές κουβέντες, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «ακριβώς όπως αυτό το έθνος έδωσε ένα μάθημα σε όσους βγήκαν στους δρόμους στις 15 Ιουλίου, έτσι και εσείς θα πάρετε το ίδιο μάθημα πρώτα από τον Αλλάχ. Η Λαϊκή Συμμαχία θα σας αντιμετωπίσει και θα σας κυνηγήσει».

Ο Ταγίπ Ερντογαν έκανε τις δηλώσεις αυτές καθώς η αντιπολίτευση άρχισε να οργανώνεται προεκλογικά, έστω και αν ακόμα η ημερομηνία των εκλογών παραμένει ασαφής.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε λέγοντας στον Ταγίπ Ερντογαν ότι «άρχισες τώρα να πλέκεις και επίσημα το αφήγημα του εμφυλίου πολέμου… Αυτό το έθνος δεν θα χύσει αίμα στους δρόμους για να ζήσεις εσύ και οι παρατρεχάμενοί σου σε παλάτια». Μια μέρα αργότερα, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επανήλθε δηλώνοντας ότι «δεν θα βγούμε στους δρόμους. Θέλουν να δημιουργήσουν ένα κλίμα σύγκρουσης. Δεν θα πέσουμε σε αυτή την παγίδα. Αυτό ονειρεύεται και περιμένει».

Βετεράνοι πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία εκτιμούν ότι η αντιπαράθεση αυτή καταδεικνύει το πόσο βαθιά είναι πλέον η εχθρότητα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση και σημειώνουν ότι η Μεράλ Ακσενερ, αρχηγός του Καλού Κόμματος, προβαίνει και αυτή σε ιδιαίτερα σκληρές επιθέσεις εναντίον του Τούρκου Προέδρου, με πιο πρόσφατη τη δήλωσή της με την οποία πρότεινε στον Ταγίπ Ερντογάν να δει ψυχίατρο.

Στην Άγκυρα εξακολουθούν να οργιάζουν οι εικασίες και τα σενάρια για πρόωρες εκλογές αλλά και για αιφνιδιαστικές κινήσεις εκ μέρους του ΑΚΡ και του ΜΗΡ, είτε αυτές έχουν να κάνουν με το κλείσιμο του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) είτε με νέα συνταγματική αλλαγή αλλά και αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ωστόσο, κυρίαρχο ζήτημα ανάμεσα στους πολίτες είναι η οικονομία, καθώς οι αυξήσεις συνεχίζονται σχεδόν καθημερινά, ενώ, σύμφωνα με την JP. Morgan, ο επίσημος πληθωρισμός ενδέχεται να εκτιναχθεί στο 55% μέχρι τον Μάιο, προοπτική που τρομάζει πολίτες, επιχειρηματίες αλλά και πολιτικούς στην Τουρκία.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί είναι η απόφαση του CHP να καταθέσει μήνυση για την αύξηση κατά 127% του ρεύματος από την τουρκική δημόσια επιχείρηση ηλεκτρικού, κάνοντας λόγο για «το μεγαλύτερο χαράτσι στην ιστορία της Δημοκρατίας».

Την ίδια ώρα, η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον Εκρέμ Ιμάμογλου συνεχίζεται, καθώς εκκρεμεί η δικαστική έρευνα για φερόμενες σχέσεις δεκάδων υπαλλήλων του Δήμου Κωνσταντινούπολης με τρομοκρατικές οργανώσεις, ενώ ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί εμφανίζεται ιδιαίτερα επιθετικός. Ο αρχηγός των εθνικιστών συμμάχων του Ταγίπ Ερντογάν πιέζει ουσιαστικά για την «αποκαθήλωση» του Εκρέμ Ιμάμογλου, σημειώνουν παρατηρητές των τουρκικών πραγμάτων, που εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ επικίνδυνο για τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δεν χάνει ευκαιρία να υπερασπίζεται τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, δηλώνοντας πρόσφατα ότι η κυβέρνηση στοχοποιεί τον Εκρέμ Ιμάμογλου για να αποπροσανατολίζει τον κόσμο από την οικονομία, ενώ χαρακτήρισε τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί ως «εκπρόσωπο» του ΑΚΡ.

Η κλιμάκωση αυτή γίνεται με φόντο την εξασθένιση των ποσοστών του ΑΚΡ και του ΜΗΡ, όπως αυτή προκύπτει από τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων αλλά και την εξασθένιση της δημοτικότητας του Τούρκου Προέδρου, με πολιτικούς αναλυτές να εκτιμούν ότι η οικονομία και ο πληθωρισμός «ροκανίζουν» διαρκώς τα ποσοστά τους. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί δύσκολα θα καταφέρουν να αποφύγουν πρόωρες εκλογές λόγω της οικονομίας και σημειώνουν ότι μέσα σε ένα τόσο τεταμένο κλίμα πόλωσης και αντιπαράθεσης οι εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, θα είναι καταλυτικής σημασίας για το μέλλον τόσο του Ταγίπ Ερντογάν και του ΑΚΡ αλλά και ολόκληρης της Τουρκίας.

Πρόσφατη δημοσκόπηση της έγκριτης εταιρείας Metropoll κατέγραψε ότι ο δήμαρχος της Άγκυρας, Μενσούρ Γιαβάς, είναι ο πιο αγαπητός πολιτικός, με 60,4%, ακολουθεί ο Εκρέμ Ιμάμογλου με 50,7%, η Μεράλ Ασκενερ με 38,5% και τέταρτος έρχεται ο Ταγίπ Ερντογάν με 37,9%.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.