Βαθαίνει το ρήγμα στην ΕΔΕΚ – Δεν πήγε να ψηφίσει ο βουλευτής Κωστής Ευσταθίου

Δεν πήγε να ψηφίσει χθες στις εσωκομματικές εκλογές ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου την ίδια ώρα που το εμφυλιακό κλίμα στο κόμμα γιγαντώνεται και το ενδεχόμενο διάσπασης να είναι ορατό.

Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση του Άστρα είπε ότι ως βουλευτής και ως νομικός δεν μπορεί να μην συναινέσει σε ένα δικαστικό διάταγμα το οποίο διέταζε να μην γίνουν οι χθεσινές επαρχιακές εκλογές.

Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση της ΕΔΕΚ ότι υπήρχε κενό στην απόφαση του δικαστηρίου και ότι δεν μπορεί η δικαστική εξουσία να παρεμβαίνει στα των κομμάτων, ο κ. Ευσταθίου σημείωσε ότι όταν υπάρχουν παρατυπίες σε μια διαδικασία το δικαστήριο μπορεί να παρέμβει. Και είτε είχε κενό το διάταγμα είτε όχι, πρόσθεσε, το διάταγμα έπρεπε να εφαρμοστεί.

Όσον αφορά τις καταγγελίες για παράτυπες προσθαφαιρέσεις στο μητρώο της Επαρχιακής Οργάνωσης, ο κ. Ευσταθίου είπε ότι η ηγεσία του κόμματος έπρεπε να προχωρήσει αμέσως σε έλεγχο παρά να κατηγορεί τα στελέχη που προέβησαν σε καταγγελίες. Διερωτήθηκε ποιος λόγος υπάρχει για να μη γίνει ένας έλεγχος στο μητρώο.

Ο κ. Ευσταθίου εξέφρασε λύπη για όσα διαδραματίζονται στην ΕΔΕΚ, λέγοντας ότι δεν γίνεται εύκολα αποδεκτή η διαφωνία η οποία δαιμονοποιείται και συνοδεύεται από χαρακτηρισμούς. Δυστυχώς, ανέφερε, χάθηκε η εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών της ΕΔΕΚ.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, παράκουσε το δικαστικό διάταγμα για αναστολή της εκλογικής διαδικασίας προχωρώντας στις εκλογές της Επαρχιακής Συνδιάσκεψης Λευκωσίας.
Το διάταγμα ήταν αποτέλεσμα της προσφυγής στο δικαστήριο των τριών στελεχών της ΕΔΕΚ Ανδρειανής Οδυσσέως, Ηλιάνα Καναρά, και Νίκος Νικολάου, τα οποία αποφάσισαν να οδηγήσουν την υπόθεση με το μητρώο μελών στα δικαστήρια.

Η απόφαση του Μαρίνου Σιζόπουλου να προχωρήσει στην πραγματοποίηση των εκλογών της Επαρχιακής Συνδιάσκεψης Λευκωσίας προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις εντός της ΕΔΕΚ, με τον βουλευτή του Κινήματος Κωστή Ευσταθίου να δηλώνει ότι είναι αδιανόητο ένα κόμμα να αγνοεί και να μην σέβεται τις αποφάσεις του Δικαστηρίου

Παπαδάκης: Η πιο μαύρη μέρα στην ιστορία της ΕΔΕΚ

Ως την πιο μαύρη μέρα στην ιστορία της ΕΔΕΚ χαρακτήρισε την χθεσινή σύνοδο της επαρχιακής Επιτροπής του κόμματος ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης.

Κλήθηκαν, είπε, τα μέλη του κόμματος να παρακούσουν απόφαση δικαστηρίου. Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι δεν υπάρχουν δύο στρατόπεδα στο κόμμα αλλά υπάρχουν εκείνοι που θέλουν να εφαρμοστεί η νομιμότητα χωρίς παράνομες διαδικασίες κι αυτοί που θέλουν να οδηγήσουν το κόμμα σε άλλους δρόμους.

Τόνισε ότι δεν έγιναν σωστές διαδικασίες για τη διαγραφή οποιουδήποτε μέλους και εξέφρασε λύπη γιατί ο κ. Σιζόπουλος και οι γύρω του δεν σεβάστηκαν το καταστατικό. Κανένας, ανέφερε χαρακτηριστικά, ούτε ο κ. Σιζόπουλος ούτε οι ευκαιριακές πλειοψηφίες είναι υπεράνω του καταστατικού.

Κατάγγειλε ότι αποβλήθηκαν άτομα που έκαναν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δεν άρεσαν στον κ. Σιζόπουλο και σε μέλη της ηγεσίας καθώς και ότι εκλέγηκαν μέλη των συλλογικών σωμάτων άτομα τα οποία δεν δικαιούνταν να λάβουν μέρος στο συνέδριο επειδή η χρονική περίοδος που έγιναν μέλη του κόμματος δεν ήταν αυτή που απαιτείται από το καταστατικό.

Ερωτηθείς αν κινδυνεύει με διάσπαση η ΕΔΕΚ, ο κ. Παπαδάκης είπε ότι το κόμμα πρέπει να βρει την ομαλότητα και να εκφράσει πολιτικές που να αφορούν τους μη προνομιούχους και ότι αν συνεχιστούν αυτές οι πρακτικές τα πράγματα είναι δυσοίωνα.

Συνεχίζει ακάθεκτος ο Σιζόπουλος γράφοντας άπαντες στα…παλιά του τα παπούτσια

Πάντως να σημειωθεί ότι τα περιστατικά που κάνουν λόγο για σκιές και διάτρητες διαδικασίες στις εκλογικές αναμετρήσεις στην ΕΔΕΚ, είναι συνεχόμενα με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ να ηγείται ενός καταρρακωμένου κόμματος και να βαθαίνει το ρήγμα στην προσπάθεια του να επανεκλεγεί.

Υπενθυμίζεται εξάλλου πως την προηγούμενη εβδομάδα εξέδωσε ανακοίνωση ο υποψήφιος Πρόεδρος της της Επαρχιακής Επιτροπής ΕΔΕΚ Λεμεσού κ. Γιώργος Χαρή, καταγγέλλοντας νοθεία στις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση τα αποτελέσματα των εκλογών είναι προϊόν μολυσμένης διαδικασίας «άρα δεν έχουν καμία νομιμότητα».

Αυτούσια η ανακοίνωση

Τα όσα έχουμε ζήσει και μαρτυρήσει κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας της Κυριακής 26 Σεπτεμβρίου 2021 για ανάδειξη της ηγεσίας και των μελών της νέας Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού της ΕΔΕΚ, επιβεβαιώνουν τόσο τις καταγγελίες του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής που είδαν το φως της δημοσιότητας, όσο και την ανακοίνωση της απερχόμενης Επαρχιακής Επιτροπής που προηγήθηκε την παραμονή της Συνδιάσκεψης αλλά κυρίως τη νομική βάση στην οποία εκδόθηκε το σημερινό διάταγμα από το Ανώτατο Δικαστήριο που αναστέλλει την Επαρχιακή Συνδιάσκεψη της Λευκωσίας, για μεγάλης έκτασης αλλοίωση του μητρώου των μελών που μπορούσαν να ψηφίσουν στη διαδικασία.

Συγκεκριμένα:

  1. Στη διαδικασία συμμετείχαν άτομα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την ΕΔΕΚ, τα οποία μάλιστα γράφτηκαν παράνομα και παράτυπα στο μητρώο μελών του Κόμματος τις τελευταίες μέρες, κατόπιν σαφών οδηγιών του κ. Σιζόπουλου.
  2. Στη διαδικασία ψήφισαν άτομα, χωρίς καν να είναι γραμμένα μέλη του Κόμματος. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν αναφορές και μαρτυρίες ότι, ψήφισαν άτομα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του κ. Σιζόπουλου και των εμμίσθων που δεν ήταν ποτέ μέλη, όπως σύντροφοι, γονείς, παιδιά και αλλοδαποί οι οποίοι «επιστρατεύτηκαν» την τελευταία στιγμή. Πολλά άτομα που προσήλθαν να ψηφίσουν και δεν είναι μέλη του Κόμματος, προέρχονταν από κατάλογο ατόμων που λάμβαναν βοήθεια από την ΕΔΕΚ σε είδη τροφίμων.
  3. Έγιναν επιτόπου προειδοποιήσεις και υποδείξεις από συναγωνιστές σε άτομα γνωστών οικογενειών από την ΕΔΕΚ που δεν επιθυμούσαν ποτέ να εγγραφούν ως μέλη στο Κόμμα, να μην ψηφίσουν, εν τούτοις εισήλθαν στο χώρο της διαδικασίας εκλογών και ψήφισαν.
  4. Δίνονταν αποδείξεις είσπραξης συνδρομής για να έχουν δικαίωμα ψήφου άτομα που δεν κατέβαλαν την ετήσια συνδρομή τους χωρίς την οποιαδήποτε πραγματική είσπραξη χρημάτων.

Παράλληλα, με τον πλέον προκλητικό τρόπο, δεν επέτρεπαν σε παραδοσιακά και ιστορικά στελέχη της ΕΔΕΚ να ψηφίσουν, αφού τους είχαν διαγράψει παράνομα και αντικαταστατικά από το μητρώο μελών. Ενδεικτικά αναφέρουμε την περίπτωση Δημοτικού Συμβούλου του Κόμματος που προσήλθε να ψηφίσει και εμβρόντητος διαπίστωσε ότι είχε διαγραφεί.

Οικογένειες της ΕΔΕΚ προσήλθαν να ψηφίσουν από απομακρυσμένες Κοινότητες της Λεμεσού και δεν κατάφεραν να ψηφίσουν αφού τους είχαν διαγράψει παράνομα.

Επίσης, ιστορικά στελέχη της ΕΔΕΚ δεν αναγνώριζαν μεγάλο ποσοστό των ατόμων που προσήλθαν να ψηφίσουν και ουδέποτε είχαν δει αυτά τα «νέα» άτομα να συμμετείχαν σε οποιαδήποτε άλλη δράση ή εκδήλωση του Κόμματος. Αυτή η εικόνα απεκάλυψε ότι η όλη διαδικασία ήταν προϊόν παράνομης συνέργειας πολλών ατόμων και ότι πολλοί γνώριζαν την παρανομία και αντί να την καταδικάσουν, την υιοθέτησαν και την επιβράβευσαν.

Επιβεβαιώθηκε με τον πιο περίτρανο τρόπο η νόθευση του μητρώου μελών και η νόθευση της βούλησης των αγνών μελών της ΕΔΕΚ. Δυστυχώς, το αποτέλεσμα κρίθηκε από τα μέλη μίας χρήσης και από την μεγάλης έκτασης πλαστογράφησης του μητρώου. Τα αποτελέσματα των εκλογών είναι προϊόν μολυσμένης διαδικασίας άρα δεν έχουν καμία νομιμότητα.

Επιφυλάσσομαι όλων των δικαιωμάτων μου, της φυσικής δικαιοσύνης και της αρχής της ισονομίας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.