Βαθύ το απόστημα της σήψης και της διαφθοράς

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Βαθύ είναι τελικά το απόστημα της σήψης στις Κεντρικές Φυλακές και στην Αστυνομία, κάτι που δημιουργεί μια επώδυνη διόγκωση του προβλήματος της διαφθοράς. Τα «σάπια μήλα» στην Αστυνομία και στις Φυλακές οδηγούν σε διασυνδέσεις με εγκληματικά στοιχεία του υπόκοσμου.

Επί διακυβέρνησης ΔΗΣΥ τα φαινόμενα αυτά πήραν τεράστιες διαστάσεις. Υπήρξαν κατά καιρούς εκθέσεις για διαφθορά στο χώρο της Αστυνομίας, δημιουργήθηκε το Σώμα των Αδιάφθορων, αλλά μέχρι εκεί… Δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστεί ολικά και ριζικά.


Άνθρωποι του υπόκοσμου και κυρίως οι έμποροι ναρκωτικών έχουν τους «δικούς» τους ανθρώπους στα σώματα ασφαλείας και στις Κεντρικές Φυλακές.

Με δικαστική πλέον απόφαση επιβεβαιώνεται ότι ισοβίτες και κατάδικοι εντός των Κεντρικών Φυλακών μπορούν να επικοινωνούν με κινητά τηλέφωνα και να στέλνουν μηνύματα σε άτομα του υπόκοσμου οργανώνοντας εγκληματικές πράξεις ενώ βρίσκονται στις Φυλακές. Αυτό είναι άκρως ανησυχητικό.

Οι δύο παράλληλες έρευνες, που ξεκίνησαν κατόπιν καταγγελιών ότι αξιωματικός της Αστυνομίας επικοινωνούσε με κατάδικο εντός των φυλακών, καθώς και ότι ισοβίτες σχεδίασαν και υπήρξαν ηθικοί αυτουργοί για απόπειρες και για δολοφονίες εκτός των φυλακών, είναι πολύ σημαντικές. Με την ολοκλήρωσή τους αναμένεται ότι θα διαφανεί ένα σημαντικό μέρος του προβλήματος τόσο στην Αστυνομία όσο και στις Κεντρικές Φυλακές.


Εκείνο βέβαια που προβληματίζει είναι η έλλειψη συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ της ηγεσίας της Αστυνομίας και της Διεύθυνσης των Φυλακών για να παταχθούν τέτοια σοβαρά και απαράδεκτα φαινόμενα. Μιλάμε για δύο ανεξάρτητους θεσμούς με κοινό πολιτικό προϊστάμενο την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ενώ την τελική πολιτική ευθύνη την έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Δυστυχώς, έχουν παραιτηθεί υπουργοί, έχουν παυθεί αρχηγοί της Αστυνομίας, έχει απομακρυνθεί ο πρώην διευθυντής των Φυλακών, αλλά η όλη εικόνα αντί να βελτιωθεί, χειροτερεύει…

Ευχόμαστε οι δύο έρευνες να προχωρήσουν σε βάθος και σε έκταση για να εντοπιστούν οι γενεσιουργές αιτίες όλης αυτής κατάστασης, έτσι ώστε να κοπεί το βαθύ απόστημα της σήψης και της διαφθοράς. Να υπάρξει εξυγίανση και να δημιουργηθούν υγιείς συνθήκες, ώστε να μπορούν Αστυνομία και Κεντρικές Φυλακές να διαδραματίσουν το ρόλο και την αποστολή τους με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.