Βάζει ενστάσεις στο «Αφροδίτη» το Ισραήλ λόγω «Yishai»

Λακκοτρύπης: Με ή χωρίς συμφωνία με το Ισραήλ, η Αφροδίτη θα αναπτυχθείΤο κοίτασμα «Αφροδίτη» δεν μπορεί να αναπτυχθεί μέχρι να διευθετηθεί η διαμάχη για την αδειοδότηση του ισραηλινού «Yishai», διαμηνύει στην κοινοπραξία Shell – Noble – Delek, ο Γενικός Διευθυντής του Ισραήλ, Udi Adiri, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο «Globes».

Ο Adiri κατέστησε σαφές μέσω επιστολής στους επικεφαλής των εταιρειών ότι το Ισραήλ αντιτάσσεται στην ανάπτυξη του «Αφροδίτη» έως ότου διευθετηθεί η διένεξη για το Yishai.
«Θα επιθυμούσαμε να σας ενημερώσουμε ότι το κράτος του Ισραήλ δεν παραιτήθηκε από τη δεξαμενή φυσικού αερίου Αφροδίτη-Yishai και δεν έχει πρόθεση να το πράξει», έγραψε στους Yossi Abu (Delek), Keith Elliot (Noble) και Chris Breeze (Shell).

Η επιστολή είχε σταλεί τον προηγούμενο μήνα μετά από παρατήρηση του Beny Steinmetz, κατόχου συμμετοχής στην άδεια Yishai, ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για να προστατεύσει τα δικαιώματα της άδειας. Υφίσταται δε ο ισχυρισμός ότι το φυσικό αέριο στο Yishai αξίζει όσο 780.000 περίπου ευρώ.

Σημειώνεται ότι Shell και Noble κατέχουν το 35% του «Αφροδίτη» ενώ η Delek το 30%. Οι τρεις εταιρείες υπέγραψαν στις 7 Νοεμβρίου συμφωνία για επένδυση 2.5-3.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο κοίτασμα «Αφροδίτη» στα επόμενα 4-6 χρόνια. Η αξία του φυσικού αερίου εκτιμάται σε περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Θα επιθυμούσα να σας συμβουλέψω για τη στάση του κράτους του Ισραήλ, ότι η ανάπτυξη και εκμετάλλευση του πεδίου “Αφροδίτη”-“Yishai” δεν πρέπει να ξεκινήσει πριν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της κυβέρνηση του Ισραήλ και της Κύπρου» αναφέρει ο Adiri στην επιστολή του.

Τι αναφέρει η πρεσβεία στην Κύπρο

Η επιστολή του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας στις εταιρείες που απαρτίζουν την κοινοπραξία που δραστηριοποιείται στο οικόπεδο «Αφροδίτη», αντικατοπτρίζει τη θέση του Ισραήλ, όπως αυτή παρουσιάστηκε στις συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία του Ισραήλ, με αφορμή σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Globes.

Σημειώνει επίσης ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ είναι διατεθειμένη, ανά πάσα στιγμή, να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Κύπρου για το ζήτημα της ρύθμισης των δικαιωμάτων στα οικόπεδα «Yishai» και «Αφροδίτη», όπως πολλές φορές έχει ειπωθεί στην κυπριακή πλευρά.

«Μια τέτοια ρύθμιση θα επιτρέψει τη μεγιστοποίηση της προοπτικής των δύο οικοπέδων και θα ωφελήσει τις δύο χώρες και τις οικονομίες τους, συμβάλλοντας στη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη στο ανατολικό τμήμα της λεκάνης της Μεσογείου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Λακκοτρύπης: Με ή χωρίς συμφωνία με το Ισραήλ, η Αφροδίτη θα αναπτυχθεί

Η ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη» προχωρά κανονικά όπως έχει σχεδιαστεί, ενώ σε ό,τι αφορά την ειδική συμφωνία με το Ισραήλ υπάρχει μια θεσμοθετημένη διαδικασία η οποία και ακολουθείται εδώ και καιρό και θα συνεχίσει να ακολουθείται είπε απόψε ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη Γενική Συνέλευση του ΚΕΒΕ, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», ο Υπουργός Ενέργειας ερωτηθείς για τη θέση της Κυβέρνησης μετά τα δημοσιεύματα και την ανακοίνωση της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Κύπρο, είπε ότι «καταρχάς αυτό που αναφέρεται τώρα, όπως αναφέρει και η ανακοίνωση της Ισραηλινής Πρεσβείας στην Κύπρο, είναι η θέση της ισραηλινής πλευράς όπως αποτυπώνεται στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται εδώ και κάποιο καιρό.

Από τη δική μας πλευρά θέλω να αναφέρω, πρώτον, ότι η ανάπτυξη του κοιτάσματος ‘Αφροδίτη’ προχωρά κανονικά όπως έχει σχεδιαστεί, δεύτερο, σε ό,τι αφορά την ειδική συμφωνία με το Ισραήλ υπάρχει μια θεσμοθετημένη διαδικασία η οποία και ακολουθείται εδώ και κάποιο καιρό και θα συνεχίσει να ακολουθείται.

Αλλά το πιο σημαντικό που θέλω να τονίσω είναι ότι τα δύο αυτά πράγματα, δηλαδή η ανάπτυξη του ‘Αφροδίτη’ και η θεσμοθετημένη διαδικασία για ειδική συμφωνία δεν συνδέονται σε ό,τι αφορά την κυπριακή πλευρά».

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει κάποια επιπλοκή σε ό,τι αφορά τις εταιρείες, ο κ. Υπουργός είπε ότι «σε ό,τι αφορά τις εταιρείες, το θέμα αυτής της ειδικής συμφωνίας ήταν γνωστό εδώ και καιρό και όμως θα προχωρήσει στο να συνάψουμε τις συμφωνίες εντός Νοεμβρίου τις οποίες έχετε δει. Σίγουρα, ως Κυπριακή Δημοκρατία θα προτιμούσαμε να υπάρχει αυτό το πλαίσιο που να διέπει τη λειτουργία, αλλά πρέπει να τονίσω ότι δεν είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει η ανάπτυξη.

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια σκοπιμότητα που να οδήγησε σε αυτή την αναφορά, ο κ. Υπουργός είπε ότι «όπως αναφέρει και η ανακοίνωση της Ισραηλινής Πρεσβείας, αυτή είναι η θέση της ισραηλινής πλευράς. Δεν είναι μια θέση που υιοθετεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Έτσι, η θέση η δική μας είναι ξεκάθαρη και αποτυπώνεται ως εξής, ότι είτε με συμφωνία είτε χωρίς, εάν αποδειχθεί ότι υπάρχει φυσικό αέριο το οποίο βγαίνει από τη μεριά του Ισραήλ και αντλείται από τη δική μας πλευρά, η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποζημιώσει βεβαίως αναλόγως, την ισραηλινή. Δεν υπάρχει περίπτωση είτε με είτε χωρίς συμφωνία να προχωρήσουμε να απεμπολήσει κάποιος τα δικαιώματα του ούτε εμείς τα δικά μας».

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα, ο κ. Υπουργός είπε ότι «είναι μια θεσμοθετημένη διαδικασία που συνεχίζεται, γίνεται ανταλλαγή των θέσεων της κάθε πλευράς και πολύ σύντομα θα αποσταλούν εκ νέου οι δικές μας θέσεις».