Βάζουν ταφόπλακα στο δημόσιο σχολείο

Σε απόγνωση δεκάδες εκπαιδευτικοί που βρέθηκαν εκτός σχολείων

Δεκάδες αναμένεται ότι θα είναι οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι θα μείνουν άνεργοι φέτος σε όλες τις βαθμίδες, με τις πρώτες εκτιμή- σεις να κάνουν λόγο για γύρω στα 300 άτομα, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο. Παρά τις διαβεβαιώσεις και τους αριθμούς που έδιναν από πέρσι οι αρμόδιοι για τις ανάγκες στα σχολεία, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, έστω και αν επιμένει το Υπουργείο Παιδείας ότι ο αριθμός φέτος των εκπαιδευτικών μέσα στα σχολεία θα είναι μεγαλύτερος.

Την αλήθεια την γνωρίζουν πολύ καλά οι εκπαιδευτικοί, οι άνθρωποι που ήταν μέσα στα σχολεία, κάποιοι εξ αυτών για πέραν των δέκα χρόνων, και σήμερα βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμενοι. Προσωπικές μαρτυρίες αποκαλύπτουν την απογοήτευση, την πικρία και την απόγνωση που νιώθουν, αφού, όπως τονίζουν, και οι ίδιοι ξέρουν πολύ καλά ότι τα πρόσφατα μέτρα που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο για εξορθολογισμό έχουν αυξήσει δραματικά τον αριθμό των εκπαιδευτικών που δεν θα διοριστούν φέτος και θα μείνουν άνεργοι.

Ήδη υπήρχε το θέμα με τους διορισμούς στο 50% από τον κατάλογο των διορισίμων, έτσι οι πιθανότητες για όσους βρίσκονται στον κατάλογο των διοριστέων έχουν μοιραστεί. Βέβαια οι ανάγκες όπως παρουσιάστηκαν πριν τις εξετάσεις των διορισίμων δεν έχουν καμία σχέση, αφού υπάρχουν ειδικότητες, όπως για παράδειγμα της Χημείας, όπου δεν προκύπτει καμία ανάγκη. Παράλληλα δεν πρέπει να αγνοούμε ότι υπάρχουν και δικαστικές αποφάσεις αναφορικά με το καθεστώς αορίστου χρόνου, οι οποίες εκκρεμούν ακόμα και οι οποίες, όπως εκτιμάται, θα προσθέσουν σωρεία άλλων προβλημάτων και ανατροπών στο Νέο Σύστημα Διορισμών. 48 ετών και με 16 χρόνια να μετρά μέσα στα σχολεία ο καθηγητής Πληροφορικής, Νεόφυτος Νεοφύτου, σήμερα βρίσκεται στην ανεργία.

Με 11 χρόνια αθροιστικής υπηρεσίας προσανατολίζεται και αυτός να προσφύγει δικαστικώς, αφού δεν μπορεί να αντέξει την αδικία που συντελείται εις βάρος του ίδιου καθώς και άλλων συναδέλφων του με παρόμοιες περιπτώσεις.

Οικογενειάρχης με τρία παιδιά, δύο εκ των οποίων φοιτητές και ένας τελειόφοιτος, με μοναδικό εισόδημα στην οικογένεια το δικό του, λόγω κάποιων προβλημάτων υγείας που υπάρχουν, βρίσκεται σε απόγνωση. Όπως μας ανάφερε, μεταξύ άλλων, για έξι χρόνια πηγαινοερχόταν από την Πόλη Χρυσοχούς στον Πύργο Τηλλυρίας μετρώντας 215 στροφές.

Υπομονετικά, γιατί ήλπιζε ότι η σύμβαση θα γινόταν με την πάροδο των χρόνων μονιμότητα -άλλωστε ο ίδιος θα βρισκόταν πολύ κοντά εάν δεν λάμβανε τα συγκεκριμένα μέτρα το Υπουργικό. Στις 28 Αυγούστου δηλώνει «παρών» όχι μόνο ο ίδιος αλλά όλη η οικογένειά του, γιατί το οφείλει, όπως μας ομολογεί, στον εαυτό του αλλά και στους μαθητές του, σημειώνοντας ότι τα ζητήματα της Παιδείας που πλήττουν την καθημερινότητα εκπαιδευτικών και μαθητών είναι πολλά και δεν εξαντλούνται σε λογιστικές πράξεις και μέτρα «εξορθολογ σμού».

Δηλώνει «παρών» με πόνο ψυχής για το κατάντημα της εκπαίδευσης που κάποιοι θέλουν να φέρουν…

Για ένα χρόνο η Τερέζα πηγαινοερχόταν από τη Λεμεσό στην Πόλη Χρυσοχούς και στον Πωμό, για ένα χρόνο θυσίασε πολλά, οικονομικά και όχι μόνο, για να βρεθεί σήμερα στην ανεργία. Αποδέχτηκε την περσινή σύμβαση δίνοντας παραίτηση από την εργασία της και σήμερα βρέθηκε ξεκρέμαστη και σε απόγνωση. Διερωτάται πώς θα μπορέσει να καλύψει ενοίκιο, λογαριασμούς, προσωπικά έξοδα από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Όπως μας αναφέρει, κατανάλωνε 300 ευρώ το μήνα σε βενζίνη εκτός τα έξοδα φθοράς του αυτοκινήτου. Κινδύνευσε στο δρόμο ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, επιδεινώθηκε το ένα πρόβλημα που είχε με το σπόνδυλό της, λόγω του ότι οδηγούσε καθημερινά σε τόσο μεγάλη απόσταση και σήμερα δεν έχει απαντήσεις. Άφησε τη ζωή της για να μπει στο σχολείο, αφού το περίμενε για 12 χρόνια και μετά την απόφαση του Υπουργικού διερωτάται ποιος θα της ξεπληρώσει όλα αυτά.

Η ίδια εκτιμά ότι στόχος είναι να αποτρέψουν τους νέους να μπουν στην εκπαίδευση, να τους φοβερίσουν με τα μέτρα που παίρνουν, να τους κλείσουν άλλη μια πόρτα…

Η φυσικός Κυριακή Ευριπίδου νιώθει την αδικία να γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα. Νιώθει τις μεταρρυθμίσεις να πέφτουν σαν ταφόπλακα πάνω στην ίδια και τους συναδέλφους της. Εδώ και μια δεκαετία βρίσκεται μέσα στα σχολεία, περίμενε υπομονετικά να έρθει η μονιμότητα, αφού τουλάχιστον μέσα από τον κατάλογο διοριστέων, όπως σημειώνει, αυτό γίνεται αξιοκρατικά.

Τώρα με τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν θα διορίζεται κανένας νέος στην εκπαίδευση, σημειώνει. Σε παρόμοια θέση και η φιλόλογος Γεωργία Χ” Κώστα, που αποδέχθηκε το διορισμό με σύμβαση και σήμερα μένει εκτός σχολείων. Όπως σημειώνει, δεν είναι το Νέο Σχέδιο Διορισίμων που τους αφήνει εκτός αλλά τα μέτρα του Υπουργικού, τα οποία μειώνουν ακόμη περισσότερο τις θέσεις.

Δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι ούτε εάν θα καταφέρει να επιστέψει στις αντικαταστάσεις, αλλά, σε περίπτωση που γίνει, δεν ξέρει πώς θα τα βγάζει πέρα πρακτικά, αφού στις πλείστες των περιπτώσεων ένας αντικαταστάτης μπορεί να βρίσκεται ακόμη και σε τρία σχολεία. Σημειώνει ακόμη ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί μέσα στα σχολεία που θέλουν φύγουν, αλλά λόγω του πέναλτι που υπάρχει δεν μπορούν.

Μακροπρόθεσμα θα είναι ακόμη μεγαλύτερες οι απώλειες θέσεων εργασίας

Να υπενθυμίσουμε πως το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρία του στις 4/7/2018, σχετικά με τη στελέχωση των δημοσίων σχολείων για τη σχολική χρονιά 2018-2019, καθώς και τον άμεσο και μεσοπρόθεσμο εξορθολογισμό της αξιοποίησης του εκπαιδευτικού ανθρώπινου δυναμικού στη δημόσια εκπαίδευση, πήρε τα ακόλουθα μέτρα που αφορούν:

(α) στη μείωση του διδακτικού χρόνου λόγω ετών υπηρεσίας στους επηρεαζόμενους, από τη σχολική χρονιά 2018-2019, εκπαιδευτικούς κατά μία αντί δύο διδακτικές περιόδους (δ.π.). Οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί θα παραμείνουν ως έχει. Η μείωση του διδακτικού χρόνου με τα χρόνια υπηρεσίας θα καταργηθεί στους νεοεισερχό- μενους εκπαιδευτικούς,

(β) στη μείωση του διδακτικού χρόνου με τα χρόνια υπηρεσίας στους Βοηθούς Διευθυντές (ΒΔ) και Βοηθούς Διευθυντές Α (ΒΔΑ) της Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Το μέτρο θα εφαρμοσθεί αναδρομικά, δηλαδή όσοι ΒΔ τη σχολική χρονιά 2017- 2018 είχαν διδακτικό χρόνο 12 δ.π. ή 10 δ.π. θα επανέλθουν στις 14 δ.π. και όσοι Β ΔΑ εί- χαν διδακτικό χρόνο 8 δ.π., τη σχολική χρονιά 2017-2018 θα επανέλθουν στις 10 δ.π.

(γ) στη μείωση από δύο δ.π. σε μία δ.π. του θεσμού του Υπεύθυνου Τμήματος,

(δ) στην κατάργηση του χρόνου που παραχωρείται στους αξιωματούχους των εκπαιδευτικών οργανώσεων (ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΕΔ) και παραχώρηση διευκολύνσεων όπως στην περίπτωση των αξιωματούχων άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Από την απόφαση όπως προκύπτει, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, οι εκπαιδευτικοί που θα μπαίνουν στην εκπαίδευση από το 2018-2019 και μετά θα εργάζονται 29 περιόδους εβδομαδιαίως μέχρι αφυπηρετήσεως ή προαγωγής. Αυτό οδηγεί μακροπρόθεσμα στην απώλεια υφιστάμενων θέσεων εργασίας απλών εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες.

Διαφορετική εικόνα από το Υπουργείο Παιδείας

Βέβαια το Υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα διοριστεί στα σχολεία τη νέα σχολική χρονιά εί- ναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο περσινό (685), αφού εγκρίθηκαν 159 πρόσθετες θέσεις στην εκπαίδευση για τη νέα σχολική χρονιά, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στις 844. Επιπλέον, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή τονίζεται ότι η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας θα προχωρήσει σε προσφορά έκτακτων διορισμών, οι οποίοι υπολογίζεται να ξεπεράσουν τους 150 σε αριθμό. Ωστόσο οι διορισμοί για τη σχολική χρονιά 2018-19 θα γίνουν από δύο καταλόγους (τον Κατάλογο Διοριστέων και Διορισίμων), αφού έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή το Νέο Σύστημα Διορισμών στην Εκπαίδευση, βάσει Νόμου που ψηφίστηκε το 2015. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των ατόμων που θα διοριστούν από τον Κατάλογο Διοριστέων.

Ελένη Κωνσταντίνου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.