Βάζουν μπουλντόζες και σκάβουν τους επικίνδυνους βράχους στο Σκαλί

Οι κάτοικοι περίμεναν έργα στήριξης των βράχων που πέφτουν στις αυλές των σπιτιών τους

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Για ακόμη μια φορά δημιουργήθηκε έντονη αναστάτωση στους κατοίκους της οδού Ηλέκτρας στην Αγλαντζιά, αφού είδαν πάνω από το σπίτι τους, έναν εκσκαφέα να πραγματοποιεί εργασίες στις σπηλιές που βρίσκονται στην περιοχή Σκαλί.

Οι κάτοικοι εκφράζουν έντονη απόγνωση για το μέλλον τους. Φοβούνται για την ασφάλεια και τη ζωή τους, αφού η κυβέρνηση αρνείται να δώσει λύσει στα προβλήματά τους.

Χθες το πρωί, ένας εκσκαφέας που πραγματοποιούσε χωματουργικές εργασίες στην πολυκατοικία που ανεγείρεται πάνω στις σπηλιές, έσπασε τον αγωγό νερού της Υδατοπρομήθειας, με αποτέλεσμα να τρέχουν τα νερά στις αυλές των σπιτιών που βρίσκονται από κάτω.

Όταν έγινε αντιληπτό από τους κατοίκους και βγήκαν από τις οικίες τους, είδαν ότι ο εκσκαφέας πραγματοποιούσε εργασίες σε απόσταση αναπνοής από τις στέγες των σπιτιών τους.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τον ίδιο χώρο στον οποίο καταγράφονται κατολισθήσεις βράχων στις αυλές των σπιτιών, από τη διάβρωση του εδάφους. Επίσης άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ο χειριστής του μηχανήματος δεν είχε ενημερωθεί από τον εργολάβο ότι εργαζόταν πάνω από τις σπηλιές. Όταν ενημερώθηκε από τους κατοίκους και τον δήμο τότε αποχώρησε καθώς το έδαφος είναι επικίνδυνα ασταθές.

Τρύπα τεσσάρων μέτρων στον βράχο

Μάλιστα, όπως πληροφορείται η Χαραυγή γίνονται σκέψεις για δημιουργία αγωγού όμβριων υδάτων τρυπώντας από πάνω τη σπηλιά και φτάνοντας σε βάθος τεσσάρων μέτρων.

Σύμφωνα με το δημαρχείο, αυτή είναι μια από τις δύο επιλογές που υπάρχουν μπροστά τους. Η άλλη είναι να μείνει η κατάσταση με τα νερά να πέφτουν κάτω από τον γκρεμό.

Όπως είναι φυσικό, όταν ενημερώθηκαν οι κάτοικοι και για την σκέψη που υπάρχει ώστε να ανοιχτεί μια τρύπα στο βράχο, αυξήθηκε η αγωνία τους.

Διαβεβαιώσεις από το δημαρχείο

Ωστόσο το δημαρχείο διαβεβαιώνει ότι η εργοληπτική εταιρεία είναι υποχρεωμένη, πριν παραδώσει το έργο και πριν πάρει τελική έγκριση, να ανεγείρει τοίχο αντιστήριξης, έτσι ώστε να προστατεύονται οι κάτοικοι που διαμένουν στο κάτω μέρος της σπηλιάς.

Επίσης, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αγλαντζιάς, στην τελευταία συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε όπως μην ξαναδοθούν άδειες οικοδομής στην περιοχή του Σκαλιού που μαστίζεται από τις κατολισθήσεις.

Το γεγονός αυτό αναμένεται ότι θα δημιουργήσει νέα προβλήματα, καθώς εργοληπτική εταιρεία αγόρασε άλλα τεμάχια τα οποία στοχεύει να αναπτύξει με τον ίδιο τρόπο. Όμως είναι καθήκον του δήμου να βρει λύσεις που να διασφαλίζουν την υγεία των δημοτών και ότι δεν θα προκύψουν νέα προβλήματα.

Γιάννης Κακαρής

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.