Βάζουν μπρος για επιδιόρθωση στρεβλώσεων στην τοπική μεταρρύθμιση

 

Επανεκκινά στις 18 Μαΐου η συζήτηση για βελτίωση στρεβλώσεων που έχουν δημιουργηθεί σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουλίου 2023. Όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού, αναμένεται ότι εντός λίγων ημερών θα κατατεθούν οι τροποποιητικές προτάσεις από το Υπ. Εσωτερικών. Ξεκαθάρισε ότι «με την αίσθηση του επείγοντος, θα πρέπει και το αρμόδιο υπουργείο να κινηθεί. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Επιτροπή Εσωτερικών να συζητά τροποποιήσεις που αφορούν εκλογικούς νόμους έξι μήνες πριν τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι στοιχειώδεις αρχές του κράτους δικαίου και οφείλουμε να τις εφαρμόζουμε».

ΑΠΕ σε Αλάμπρα και Αγ. Βαρβάρα: Όχι εις βάρος άλλων αναγκών της κοινωνίας

Κατά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής εξετάστηκε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα με πολεοδομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές προεκτάσεις: η πολεοδομική αδειοδότηση για την ανέγερση ηλιοθερμικού πάρκου εντός των κοινοτήτων Αλάμπρας και Αγίας Βαρβάρας.

Ο Α. Δαμιανού υπογράμμισε ότι χρειάζεται να αυξηθεί κατεπειγόντως η διείσδυση στις ΑΠΕ, αλλά αυτή η πολιτική δεν μπορεί να εφαρμόζεται εις βάρος άλλων αναγκών της κοινωνίας, της πολιτείας και της οικονομίας γενικότερα. Σημείωσε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η περιβαλλοντική και κοινωνική επίπτωση από την κατασκευή ενός ανάλογου έργου θα είναι ενδεχομένως πολύ μεγαλύτερη από το όφελος που θα επιφέρει.

Επεσήμανε ότι η έκταση είναι ανάλογη με ολόκληρη την κοινότητα που γειτνιάζει, συνολικά 3,3 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ότι θα υπάρξει μετακίνηση χωματουργικών 20.000 κυβικών μέτρων, εκρίζωση 3.100 πεύκων, καθώς και επηρεασμός της ανάπτυξης των δύο κοινοτήτων, ενδεχομένως και τρίτης. Επίσης, θα προκύψει ακύρωση υφιστάμενου σχεδιασμού για ανέγερση 650 κατοικιών που προορίζονταν για να στεγάσουν προσφυγικές οικογένειες και μια σειρά άλλες επιπτώσεις. «Είναι προφανές ότι αυτό το έργο, με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αδειοδοτηθεί. Αν υπάρχει αναγκαιότητα, που σίγουρα υπάρχει, χωροταξικά να τεθεί εκεί και όπου πρέπει για να μην επηρεάζονται οι ζωές των κατοίκων», σημείωσε ο Α. Δαμιανού.

Η Επιτροπή θα δώσει πίστωση χρόνου στις αρμόδιες Αρχές και θα επανέλθει εντός του επόμενου μήνα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy