Βελγικός Τύπος: Ο τρόπος δράσης των Παντσέρι και Τζόρτζι σε σχέση με το Μαρόκο

Tο ποσό των €50.000 για κάθε ψήφισμα κατά του Μαρόκου που θα μπορούσε να μπλοκάρει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα λάμβανε η ομάδα γύρω από τον Ιταλό πρώην Ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιo Παντσέρι και τον συνεργάτη του, Φραντσέσκο Τζόρτζι, δημοσιεύει η βελγική εφημερίδα De Standaard.

Η εφημερίδα περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε και κινούνταν «το κύκλωμα Παντσέρι» και ο ίδιος ο Ιταλός πρώην Ευρωβουλευτής υπέρ του Μαρόκου εκτός από το Κατάρ, αναφέροντας ότι για κάθε «για κάθε ψήφισμα κατά του Μαρόκου που θα μπορούσε να μπλοκάρει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ομάδα γύρω από τον Παντσέρι και τον Τζόρτζι θα λάμβανε το ποσό των 50.000 ευρώ».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τζόρτζι, τον Ιούνιο του 2018, είχε προσπαθήσει να μεταπείσει δύο Ολλανδούς ακτιβιστές του Ριφ, από το να προτείνουν τον Μαροκινό διαδηλωτή Νασέρ Ζεφζάφι για το Βραβείο Ζαχάρωφ, το ευρωπαϊκό βραβείο για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, όπως δημοσιεύεται, ο Τζόρτζι, είπε στους ακτιβιστές, οι οποίοι είχαν ζητήσει να δουν τον Παντσέρι που ήταν τότε πρόεδρος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωκοινοβουλίου, ότι μία τόσο μεγάλη τιμή για τον Ζεφζάφι δεν θα ακουγόταν καλά στις μαροκινές αρχές, οι οποίες θα αναλάμβαναν ακόμη πιο σκληρά μέτρα στην περιοχή του Ριφ και γι’αυτό ο Τζόρτζι τους είπε ότι ίσως θα ήταν καλύτερο να σταματήσουν να κάνουν λόμπινγκ.

Στις αρχές Δεκεμβρίου 2022, κατέστη σαφές ότι η βελγική αστυνομία ερευνούσε για μήνες δωροδοκία Βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Κατάρ και το Μαρόκο. Ο Παντσέρι και ο βοηθός του συγκεκριμένα λέγεται ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις επιχειρήσεις του Μαρόκου για να επηρεάσει την ευρωπαϊκή πολιτική, αναφέρεται.

[yarpp]

Επίσης, αναφέρεται ότι ο Παντσέρι ήταν «παίκτης με επιρροή» στη σοσιαλδημοκρατική ομάδα στο ΕΚ στο οποίο ήταν για τρεις θητείες. Ως πρώην συνδικαλιστής, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2004, αρχικά ασχολήθηκε κυρίως με τα δικαιώματα των εργαζομένων. Το 2009 η προσοχή του στράφηκε στις εξωτερικές υποθέσεις. Προήδρευσε της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής. Παράλληλα, αναφέρεται ότι με το δεδομένο ότι ο Αντόνιο Παντσέρι μιλά μόνο ιταλικά, η επικοινωνία ήταν δύσκολη και ο Φραντσέσκο Τζόρτζι είχε και το ρόλο του διερμηνέα.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το 2017, ο Παντσέρι προήδρευσε και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάτι που θα του επιτρέψει να ασκήσει μεγάλη επιρροή στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Σε αυτόν τον ρόλο, αποσπά επιδέξια την προσοχή από το Μαρόκο: οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο έχουν την προσοχή του – εκτός από αυτές στο Μαρόκο. Το 2017, για παράδειγμα, ο Παντσέρι επέστησε την προσοχή στην ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη, τα βίαια ξεσπάσματα στο Μπουρούντι και τη δίωξη των LGBT ατόμων στην Τσετσενία, αλλά όχι στους διαδηλωτές και τους δημοσιογράφους που κρατούνταν σε μεγάλη κλίμακα από τις μαροκινές αρχές εκείνη την περίοδο,» επισημαίνεται.

Υπογραμμίζεται επιπροσθέτως, ότι όταν ευρωβουλευτές προσπάθησαν να θέσουν ψηφίσματα για την κατάσταση στο Μαρόκο στην ημερήσια διάταξη, πάντα καθυστερούσαν από τον Παντσέρι.

Σε διπλωματικά έγγραφα που διέρρευσαν, ο Αντόνιο Παντσέρι περιγράφεται από τους Μαροκινούς ως σύμμαχος, ικανός να «καταπολεμήσει τον αυξανόμενο ακτιβισμό των εχθρών μας στην Ευρώπη», προσθέτει η De Standaard.

Οι ακτιβιστές από την Ολλανδία αναφέρουν οτι παρατήρησαν ότι κάτι δεν πάει καλά αφού μίλησαν με τον Παντσέρι για το λόμπι τους για το Βραβείο Ζαχάρωφ. Μέσω άλλων ευρωβουλευτών, εξακολουθούν να καταφέρνουν να συγκεντρώσουν αρκετές ψήφους για να προτείνουν τον Νάσσερ Ζεφζάφι, αλλά περιγράφουν ένα περιστατικό, κατά το οποίο, όπως αναφέρεται, μετά από τηλεφώνημα να επιστρέψουν στο Κοινοβούλιο για να τους μιλήσει ο Παντσέρι, τους συναντούν τέσσερις άγνωστοι άνδρες, δύο Μαροκινοί, και δύο Ιταλοί.

«Είπαν ότι έρχονταν να μας πάρουν για τη συνάντηση με τον Παντσέρι. Στο δρόμο ρώτησαν με ποιους πολιτικούς είχαμε ήδη μιλήσει » είπε ένας ασπό τους ακτιβιστές στην εφημερίδα. Όταν φτάνουν στο κτίριο του κοινοβουλίου, οι άγνωστοι άνδρες δεν μπαίνουν μέσα. Εξαφανίζονται. «Μας ξεγέλασαν», είπε. «Αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε καθόλου ραντεβού. Αυτοί οι άνδρες μας είχαν ρωτήσει για τις επαφές μας. Αλλά ήταν ο βοηθός του Παντσέρι (ο Τζόρτζι) που μας παρέσυρε εκεί», συμπληρώνει.

Το Μαρόκο βρισκόταν σε στενή επαφή με τον Παντσέρι για χρόνια, αναφέρεται. Ήδη από το 2013, Μαροκινοί διπλωμάτες τον συμβουλεύτηκαν σχετικά με την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με διπλωματικά έγγραφα που είχαν προηγουμένως διαρρεύσει σε αυτό που είναι γνωστό ως η μαροκινή παραλλαγή του Wikileaks. Το 2014 και το 2015, ένας ανώνυμος χάκερ που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο «Chris Coleman» κυκλοφόρησε ένα μεγάλο μέρος κρατικών μυστικών εγγράφων από το Μαρόκο.

Στα έγγραφα, ο Παντσέρι περιγράφεται από τους Μαροκινούς ως σύμμαχος, ικανός να «καταπολεμήσει τον αυξανόμενο ακτιβισμό των εχθρών μας στην Ευρώπη». Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα, υιοθετεί μια έξυπνη στάση, μερικές φορές παίρνει μια επικριτική θέση, αλλά τελικά θα βοηθούσε στην προώθηση φιλομαροκινών προτάσεων μέσω του κοινοβουλίου. Όπως μια αλιευτική συμφωνία για την οποία το κοινοβούλιο πρέπει να ψηφίσει το 2013, ενώ αρκετοί πολιτικοί δεν έχουν ακόμη πειστεί πλήρως.

Δεν υπάρχουν πληρωμές στα έγγραφα που διέρρευσαν, αναφέρει η εφημερίδα. Είναι μέρος της δουλειάς του ότι ένας Ευρωβουλευτής έχει επαφή με ξένους διπλωμάτες που προσπαθούν να τον πείσουν. Αλλά στην υποτιθέμενη υπόθεση διαφθοράς, η γραμμή μεταξύ του λόμπι, της επιρροής και της δωροδοκίας θα είχε γίνει όλο και πιο θολή. Αυτό θα συνέβαινε, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο μιας ειδικής επιτροπής αποτελούμενης από Μαροκινούς και βουλευτές της ΕΕ, με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας. Ο Παντσέρι ηγήθηκε αυτής της επιτροπής μέχρι το 2019 μαζί με τον Μαροκινό διπλωμάτη Αμοπντεραχίμ Ατμούν. Η βελγική δικαιοσύνη υποπτεύεται ότι δωροδόκησε τον Παντσέρι, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα αναφέρει το άρθρο.

Μέσω της επιτροπής, οι Μαροκινοί μπόρεσαν να «ματαιώσουν» 147 ευρωπαϊκές τροπολογίες που ήταν αντίθετες με τα μαροκινά συμφέροντα εκείνη τη χρονιά, λέει ο Ατμούν στη συνέντευξη, σύμφωνα με τη De Standaard.

Τα αρχεία της ΕΕ δείχνουν ότι πολλές τροπολογίες απορρίφθηκαν πράγματι το 2018, οι οποίες αφορούν φάκελο που βρίσκεται «στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων» για τον Aτμούν: τη Δυτική Σαχάρα.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι όσον αφορά συγκεκριμένα σημαντικά ψηφίσματα «οι δύσκολοι Ευρωβουλευτές λαμβάνουν επιστολή από τον Μαροκινό πρέσβη που τους ζητεί να αποσύρουν συγκεκριμένες τροπολογίες για τη Δυτική Σαχάρα, λέγοντας ότι είναι «μη εποικοδομητικές».

Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι μετά την αποχώρησή του από την Ευρωβουλή το 2019, ο Παντσέρι παραμένει ενεργός στα παρασκήνια. Ίδρυσε τη ΜΚΟ των Βρυξελλών Fight Impunity για να ασκήσει πίεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην πραγματικότητα, η ΜΚΟ φέρεται να χρησιμεύει ως κάλυμμα για μίζες από το Μαρόκο και το Κατάρ, σύμφωνα με το άρθρο.

«Είχε μια ολόκληρη κλίκα πίσω του», λέει η Κάτι Πίρι, εκείνη την εποχή μέλος της ευρωπαϊκής ομάδας των σοσιαλδημοκρατών. «Ο Παντσέρι είχε φύγει, αλλά οι πρώην συνεργάτες του ήταν ακόμα στο κοινοβούλιο». Ανάμεσά τους ο Τζόρτζι, ο οποίος θα εργαστεί για τον Ιταλό Βουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο και ξεκινά σχέση με την Ελληνίδα βουλευτή Εύα Καϊλή, σημειώνει η εφημερίδα και προσθέτει ότι η Καϊλή συνελήφθη από τότε και η ομοσπονδιακή εισαγγελία ζήτησε την άρση της ασυλίας του Κοτσολίνο.

Τέλος, η De Standaard, αναφέρει ότι «κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι του Παντσέρι στις Βρυξέλλες, η αστυνομία εντόπισε 600.000 ευρώ σε μετρητά. Ο βοηθός Τζόρτζι και η σύντροφός του Καϊλή έκρυψαν συνολικά 900.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα. Η τριάδα βρίσκεται στη φυλακή από τις αρχές Δεκεμβρίου. Οι δικηγόροι τους αρνήθηκαν να σχολιάσουν όσο η έρευνα είναι σε εξέλιξη».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy