Στο Βερολίνο η «απομονωμένη» Τουρκία

Πόρτα στη σύμμαχο Ελλάδα για διάσκεψη για τη Λιβύη

Το Βερολίνο ήταν διστακτικό χθες να απαντήσει και κατέφυγε σε μη πειστικές εξηγήσεις για τους λόγους που η Ελλάδα δεν θα συμμετέχει τελικά στη διεθνή συνάντηση του Βερολίνου για τη Λιβύη. Καθώς Ελλάδα και Κύπρος θα απουσιάζουν από τη σημαντική για την Ανατολική Μεσόγειο διάσκεψη, η Τουρκία, την οποία οι κυβερνήσεις σε Κύπρο και Ελλάδα παρουσιάζουν ως απομονωμένη, θα πρωταγωνιστεί, με τη Γερμανίδα Καγκελάριο να μιλά για σημαντική παρουσία του Τούρκου Προέδρου.

Χθες σε κυβερνητική ενημέρωση στη Γερμανία τέθηκε το ερώτημα γιατί η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των χωρών που θα συμμετέχουν στη διάσκεψη για τη Λιβύη, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Ιανουαρίου στη γερμανική πρωτεύουσα.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Ουλρίκε Ντέμερ, απάντησε «συγχωρέστε με, αλλά δεν μπορώ να πω δημοσίως τους λόγους για τους οποίους δεν κλήθηκε η Ελλάδα». Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, Ράινερ Μπρελ, ισχυρίστηκε πως η διάσκεψη αποτελεί μια τελείως διαφορετική διαδικασία, που στόχο της έχει να συμφωνήσουν τα βασικά μέρη που επηρεάζουν τις αντιμαχόμενες παρατάξεις στη Λιβύη. Αναφέρθηκε ωστόσο -κατόπιν σχετικού ερωτήματος- στη συμφωνία για την ΑΟΖ Λιβύης-Τουρκίας, σημειώνοντας πως «βεβαίως και κατανοούμε τις ανησυχίες της Ελλάδας για τη συμφωνία αυτή, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα της διάσκεψης». Η κ. Ντέμερ ανέφερε πως η λίστα συμμετεχόντων καταρτίστηκε ως «συνεργασία Γερμανίας – ΟΗΕ».

«Στο κέντρο των εξελίξεων»

Θυμίζουμε πως η Ελλάδα είχε ζητήσει τη συμμετοχή της στη διάσκεψη. Χαρακτηριστικά την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, επεσήμανε ότι «το ζητάμε σε όλους τους τόνους». Λίγο πριν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε πως «κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Ελλάδα είναι απούσα αλλά αντίθετα βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων. Θέλουμε να συμμετέχουμε». Μάλιστα ο κ. Πέτσας είχε κάνει αναφορές και στην πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον, όπου έθεσε το ζήτημα της Λιβύης στον Αμερικανό Πρόεδρο, στον οποίο υποσχέθηκε πως στην Ελλάδα θα βρίσκουν πάντοτε έναν σταθερό σύμμαχο. Παρόλα όμως τα «δώρα» Μητσοτάκη, σύμφωνα με ελληνικά ΜΜΕ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε χθες να πάρει θέση για την απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη.

Τη Δευτέρα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Έλληνας ομόλογός του Νίκος Δένδιας είχαν συναντηθεί για να συντονιστούν για τις εξελίξεις στην περιοχή και ειδικά για τα δύο μνημόνια που υπέγραψε η Άγκυρα με την Τρίπολη. Καθώς οι δύο κυβερνήσεις παρουσιάζουν με πανηγυρικούς τόνους την «εταιρική σχέση» που αναπτύσσουν με τις ΗΠΑ και υποστηρίζουν πως η Τουρκία βρίσκεται διεθνώς απομονωμένη, αναμένεται να δεχθούν πυρά για αυτό που εμφανίζεται ως χαστούκι στην πολιτική τους.

Τελικά, όπως ανακοίνωσε το Βερολίνο, στη διάσκεψη θα συμμετέχουν οι αντίπαλες παρατάξεις στη Λιβύη, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία, καθώς επίσης τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν γερμανικά ΜΜΕ, η Καγκελάριος Μέρκελ σε ομιλία της την Τρίτη ανέφερε πως «είναι σημαντικό ότι στη διάσκεψη παίρνουν μέρος ο Ερντογάν και ο Πούτιν. Παρόλα αυτά υπάρχουν χαμηλές προσδοκίες όσο στη Λιβύη εμπλέκονται εξωτερικές στρατιωτικές δυνάμεις και δεν υπάρχει πολιτική λύση», δήλωσε.

Δημήτρης Παλμύρης

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy