Βεβιασμένη η απόφαση για το «χαράτσι» του κοιμητηρίου

Του
Χρήστου Χαραλάμπους

 

Μείζον θέμα και όχι αδικαιολόγητα έχει δημιουργηθεί για τους κάτοικους και των έξι δήμων της Λεμεσού, μετά τις ειδοποιήσεις που στάλθηκαν για τη φορολογία των 80 ευρώ για τη δημιουργία νέου κοιμητηρίου.

Αντιδρώντας με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή και με παρεμβάσεις τους στα αρμόδια τμήματα των δήμων όπου διαμένουν, οι πολίτες εκφράζουν αγανάκτηση και υποδεικνύουν ότι οι Τοπικές Αρχές θα πρέπει να εξεύρουν άλλους τρόπους για την κάλυψη του κόστους της δημιουργίας νέου κοιμητηρίου και όχι να επιβαρύνουν με επιπλέον «χαράτσι» τα νοικοκυριά, τα οποία ήδη καταβάλλουν υψηλές φορολογίες και τέλη στους δήμους.

Φαίνεται ότι οι δήμοι προχώρησαν σε αυτή την απόφασή τους βεβιασμένα και χωρίς να ζυγίσουν καλά κάποια δεδομένα, τα οποία πράγματι αποτελούν σοβαρά δικαιολογητικά για τον κόσμο που διαμαρτύρεται. Για παράδειγμα, γιατί να υποχρεωθούν οι χιλιάδες εκείνοι πολίτες οι οποίοι διαθέτουν οικογενειακούς τάφους (ακριβοπληρωμένους μάλιστα), στο υφιστάμενο κοιμητήριο Σφαλαγγιώτισσας, το οποίο ανήκει και το διαχειρίζεται η Μητρόπολη Λεμεσού ή σε άλλα τοπικά κοιμητήρια, αφού δεν θα χρησιμοποιήσουν το νέο κοιμητήριο;

Από την άλλη, γιατί ένας πολίτης που εκτός από τη μόνιμη κατοικία του διαθέτει (για διαφόρους λόγους) και κάποια άλλα υποστατικά, θα πρέπει να καταβάλει τα 80 ευρώ τόσες φορές όσα και τα υποστατικά του; Γιατί αυτό προκύπτει μέσα από το περιεχόμενο των ειδοποιήσεων που έχουν σταλεί στον κόσμο, ο οποίος δικαιολογημένα έχει ξεσηκωθεί.

Εξάλλου, γιατί ο κόσμος να πληρώνει εκ των προτέρων, αφού ακόμα δεν έχει αποκτηθεί η γη που έχει επιλεγεί στα Πολεμίδια και πολύ περισσότερο δεν έχει δημιουργηθεί το κοιμητήριο με τις υποδομές που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία;

Αυτά όλα είναι θέματα τα οποία θα έπρεπε να είχαν μελετήσει οι έξι δήμοι πριν πάρουν τις αποφάσεις τους, οι οποίες ήταν αναμενόμενο ότι θα τους έφερναν αντιμέτωπους με τους δημότες τους. Το ότι δεσμεύονται ότι θα εξετάσουν τις τυχόν ενστάσεις που θα υποβληθούν, αυτό θυμίζει τη λαϊκή ρήση «κάψε με τζιαι βάρμου μίλλα». Το ότι θα είναι βροχή οι ενστάσεις, θα έπρεπε να το περιμένουν. Όπως έχουν αντιληφθεί και την αυθαιρεσία τους να ζητούν φορολογία από πολίτες άλλων θρησκευτικών ομάδων (πέραν των χριστιανών ορθοδόξων) που έχουν τα δικά τους κοιμητήρια.

Να θυμίσουμε ότι τη δημιουργία του υφιστάμενου κοιμητηρίου Σφαλαγγιώτισσας στην περιοχή Αγίου Αθανασίου, την έχει χρυσοπληρώσει ο κόσμος της Λεμεσού, αφού η τεράστια έκταση που καλύπτει, αποτελούσε αρχικά εκκλησιαστική περιουσία την οποία αγόρασε ο Δήμος Λεμεσού από τη Μητρόπολη έναντι ποσού 800.000 λιρών τότε (με χρήματα των φορολογούμενων πολιτών δηλαδή) και στη συνέχεια την επέστρεψε (την παραχώρησε για την ακρίβεια) στη Μητρόπολη, η οποία προχώρησε στη δημιουργία του κοιμητηρίου που αποτελεί μια χρυσοφόρα επιχείρηση που αποφέρει καθημερινά έσοδα αρκετών χιλιάδων ευρώ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy