Βγαίνει άδεια και ξεκινά κατεδαφίσεις η ΕΚΟ στη Λάρνακα

Σημαντικό βήμα στη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από τη Λάρνακα

Του Τάσου Περδίου

Ένα από τα σημαντικότερα βήματα προς την επίτευξη του μεγαλεπήβολου στόχου της απαλλαγής του παραλιακού μετώπου της Λάρνακας από τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών γίνεται με την επικείμενη κατεδάφιση των εγκαταστάσεων της εταιρείας Ελληνική Πετρέλαια.

Την περασμένη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020, το Τμήμα Περιβάλλοντος έδωσε έγκριση για το έργο της κατεδάφισης ανάβοντας το πράσινο φως στο Δήμο Λάρνακας για να εκδώσει άδεια κατεδάφισης. Αυτό αναμένεται να γίνει αύριο Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου και ακολούθως η εταιρεία θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες κατεδάφισης, αποσυναρμολόγησης και απομάκρυνσης όλων των υποδομών της.

Η εξέλιξη είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας για την υλοποίηση του μεγάλου οράματος, αφού θα απελευθερωθεί μια έκταση 56.895 τετραγωνικών μέτρων, η οποία εκτείνεται σε τρία τεμάχια γης. Οι εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν περίπου ένα χρόνο και ακολούθως θα ξεκινήσει το έργο της απορρύπανσης του εδάφους. Με την ολοκλήρωση και του καθαρισμού ανοίγει ο δρόμος για αξιοποίηση των ακινήτων με βάση τις νέες ζώνες που καθορίστηκαν από το Σχέδιο Περιοχής, οπότε στη θέση των δεξαμενών, των αγωγών και των άλλων οχληρών εγκαταστάσεων, ενδεχομένως να βρεθούν τα επόμενα χρόνια οικιστικές ή τουριστικές αναπτύξεις.

Σύμφωνα με την έγκριση που δόθηκε, ο εξοπλισμός και οι εγκαταστάσεις που θα κατεδαφιστούν και θα αποξηλωθούν περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

k2 items src 3f8323ad4c352e0238827d7d7143d2781

Υπέργειες εγκαταστάσεις:

Γραφεία/κτίριο διοίκησης, χώροι υγειονομικών διευκολύνσεων και γραφεία προσωπικού, σύστημα πυρόσβεσης, αγωγοί μεταφοράς νερού και αφρού πυρόσβεσης στην εγκατάσταση, αγωγοί μεταφοράς νερού και αφρού από αντλιοστάσια σε δεξαμενές, δεξαμενή αποθήκευσης νερού πυρόσβεσης, αντλιοστάσια νερού και αφρού, θαλάσσιος αγωγός μεταφοράς νερού πυρόσβεσης μήκους 100 μέτρων.

Θα απομακρυνθούν επίσης αγωγοί και δίκτυο συλλογής όμβριων υδάτων, δεξαμενές αποθήκευσης όμβριων υδάτων, υποσταθμός ΑΗΚ και δωμάτια μετρητών, αντλιοστάσια, δωμάτιο ηλεκτρογεννήτριας και αεροσυμπιεστή, αποθήκες και στέγαστρα χώρων στάθμευσης, μονάδα ανάμιξης μηχανέλαιων, σταθμοί φόρτωσης βυτιοφόρων, 28 δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων, δίκτυο αγωγών μεταφοράς καυσίμων, δίκτυο αγωγών το οποίο καταλήγει στο λιμάνι Λάρνακας, δεξαμενές πρόσμικτων, εξοπλισμός εγκατεστημένος στο σημεία φόρτωσης των βυτιοφόρων.

Υπόγειες εγκαταστάσεις:

Δίκτυο αγωγών μεταφοράς αποβλήτων από τις δεξαμενές στην υπέργεια δεξαμενή προσωρινής αποθήκευσης αποβλήτων (slope tank), δεξαμενή προσωρινής αποθήκευσης αποβλήτων η οποία βρίσκεται στο σταθμό φόρτωσης των βυτιοφόρων, 3 δεξαμενές όμβριων υδάτων, δίκτυο αγωγών όμβριων υδάτων, δίκτυο αγωγών μεταφοράς καυσίμων, μέρος του αγωγού ο οποίος καταλήγει στο λιμάνι Λάρνακας, μέρος του αγωγού από τις παλιές κτιριακές εγκαταστάσεις της BP, επιφάνειες από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Βύρας: Εξαιρετικά θετική εξέλιξη
Ο δήμαρχος Λάρνακας χαρακτήρισε εξαιρετικά θετική εξέλιξη την περιβαλλοντική έγκριση και σημείωσε ότι μόλις εκδοθεί η άδεια κατεδάφισης από το δήμο, η ΕΚΟ θα ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες.

 

Όπως είπε, οι δεξαμενές είναι άδειες εδώ και αρκετό καιρό, αφού οι αποθηκευτικές εργασίες έχουν μεταφερθεί στο Βασιλικό, αλλά παραδέχθηκε ότι προκειμένου να φανεί η αλλαγή για τους πολίτες και να εκλείψει και ο φόνος για τους κινδύνους, πρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες κατεδάφισης.

«Το 2021 θα είναι η χρονιά κατά την οποία η Λάρνακα δεν θα κοιμάται με τον μεγάλο κίνδυνο μιας μεγάλης καταστροφής που πιθανόν να προκαλούσαν οι επικίνδυνες εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και υγραερίου», σχολίασε ο δήμαρχος.

Εκτός από την ΕΚΟ, στο μέτωπο των υγρών καυσίμων ήδη, η Exxon Mobil εξασφάλισε άδεια κατεδάφισης από το Δήμο Λάρνακας και αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες αποσυναρμολόγησης των δεξαμενών τον ερχόμενο Απρίλιο.

Σε ό,τι αφορά στην Πετρολίνα, εξετάζεται από το Τμήμα Περιβάλλοντος η Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον. Επί του θέματος αυτού, η Αρχή Λιμένων Κύπρου ζήτησε από τις εταιρείες να προχωρήσουν στις εργασίες αφαίρεσης των αγωγών υγρών καυσίμων από το αγκυροβόλιο της Λάρνακας.

 

 

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy