Βγαίνει η πολεοδομική άδεια για το παλιό Νοσοκομείο Λάρνακας

Άνοιξη του 2023 προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για μετατροπή σε δημοτικό μέγαρο

 

Πολύ κοντά στην έκδοση πολεοδομικής άδειας για το έργο της μετατροπής του παλιού νοσοκομείου σε δημοτικό μέγαρο βρίσκεται ο Δήμος Λάρνακας.  Ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας δήλωσε στη «Χ» ότι εκτός απροόπτου, σε έναν περίπου μήνα, θα εκδοθεί η πολεοδομική άδεια, αφού η αίτηση του δήμου βρίσκεται στον Κλάδο Διατήρησης του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως. Με την έκδοση της πολεοδομικής άδειας θα ανοίξει ο δρόμος για έκδοση και της άδειας οικοδομής, με τον δήμαρχο να εκτιμά ότι μέχρι τον Απρίλιο του 2023 ο Δήμος Λάρνακας θα είναι σε θέση να προκηρύξει διαγωνισμό για τις κατασκευαστικές εργασίες αναπαλαίωσης και προσθηκών και μετατροπών στο ιστορικό κτίριο, το οποίο θα αποτελέσει το νέο σπίτι του δήμου. Με βάση αυτά τα δεδομένα, εκτιμάται ότι σε έναν περίπου χρόνο θα ξεκινήσουν τα έργα σε μια από τις πιο σημαντικές αναπτύξεις που προωθεί η δημοτική Αρχή της πόλης τις τελευταίες δεκαετίες.

Τα σχέδια εκπονούνται από το γραφείο «Δημήτρης Μιχαήλ και Συνεργάτες» στη βάση συμβολαίου που υπογράφηκε με τον Δήμο Λάρνακας στις 12 Νοεμβρίου 2021. Το συμβόλαιο προνοεί, μεταξύ άλλων, την ετοιμασία μελέτης για αποκατάσταση των διατηρητέων οικοδομών, την αποκατάσταση ή/και την κατεδάφιση υφιστάμενων οικοδομών που δεν είναι διατηρητέες ή/και συμπλήρωση αυτών με νέες, ώστε στο σύνολό του το συγκρότημα να μπορεί να στεγάσει τις υπηρεσίες του Δήμου Λάρνακας.

Επίσης, η μελέτη αφορά τη διαμόρφωση της αυλής (χώροι στάθμευσης, χώρος πρασίνου κ.α.), σύμφωνα με τις επιτρεπόμενες επιστημονικά και νομοθετικά μεθόδους και κανονισμούς. Παράλληλα, όλες οι τυχόν προσθήκες/κατασκευές για τις ανάγκες της νέας χρήσης των οικοδομών και όλες οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις θα γίνουν με σεβασμό στο χαρακτήρα, τυπολογία και μορφολογία των οικοδομών. Για την αποκατάσταση του κτιρίου θα εφαρμοστούν σύγχρονες τεχνικές, συμβατές με τα παραδοσιακά υλικά σε ό,τι αφορά τις διατηρητέες οικοδομές.

Με την υπογραφή της συμφωνίας ανάθεσης των κατασκευαστικών σχεδίων, ο Δήμος Λάρνακας ξεκαθάρισε επίσης ότι το κτίριο των Εξωτερικών Ιατρείων θα παραμείνει σε λειτουργία ως έχει και δεν περιλαμβάνεται στη μελέτη.

Επίσης, προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει η μετατροπή του παλιού Νοσοκομείου Λάρνακας σε δημοτικό μέγαρο, έχει ξεκαθαριστεί και η ιδιοκτησιακή παράμετρος που ήταν εξαρχής από τις πιο δύσκολες από τη στιγμή που το κτίριο αποτελεί κληροδότημα.

Στις 14 Απριλίου 2022, υπογράφηκαν τα συμβόλαια μίσθωσης του παλαιού νοσοκομείου στον Δήμο Λάρνακας. Συγκεκριμένα, υπογράφηκαν δύο συμβάσεις ως εξής:

– Συμφωνία Μίσθωσης που υπογράφτηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα.

– Συμφωνία Μίσθωσης που υπογράφηκε από τον έπαρχο Λάρνακας, Οδυσσέα Χατζηστεφάνου, πρόεδρο του Συμβουλίου Επισκέψεων και Ευημερίας Ασθενών Νοσοκομείου Λάρνακας και Κληροδοτήματος Ευανθίας Πιερίδου και τον δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα.

Το συμβόλαιο μεταξύ ΥΠΕΣ και δήμου αφορά την παραχώρηση της γης και το συμβόλαιο ανάμεσα στο Κληροδότημα και το δήμο διέπει την παραχώρηση των κτιρίων.

Ιδανικό για νέο δημαρχείο

Το παλιό νοσοκομείο της Λάρνακας είναι ένα από τα πιο εμβληματικά και ιστορικά κτίρια της πόλης και θεωρείται, λόγω ιστορίας αλλά και τοποθεσίας, ιδανική επιλογή για δημιουργία ενός Δημοτικού Μεγάρου που αρμόζει σε μια πόλη με 4 χιλιάδες χρόνια ιστορίας.

Το παλιό νοσοκομείο της Λάρνακας λειτουργούσε ως υποτυπώδες νοσοκομείο από το 1882 και η ιστορία του ως ευαγές ίδρυμα είναι συνδεδεμένη με την οικογένεια Πιερίδη. Από το 1882, λειτουργούσε ιατρείο και φαρμακείο σε ξύλινα παραπήγματα μέχρι το 1900, όταν με χρηματοδότηση από εράνους πολιτών και αγροτών, κτίστηκε ένα λίθινο κτίριο ενός ορόφου.

Οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες, όμως, κατέστησαν αναγκαία την επέκταση, οπότε το 1932 διενεργήθηκε έρανος από τον οποίο συγκεντρώθηκαν 597 λίρες από πολίτες, σωματεία, την εκκλησία και κοινότητες της επαρχίας για σκοπούς ανέγερσης πτέρυγας. Η επέκταση έγινε όμως κατορθωτή με δύο δωρεές της Ευανθίας Πιερίδη με τις οποίες χρηματοδοτήθηκε η ανέγερση δύο πτερυγών.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy