Δεν βγαίνουν οι βάρδιες στο ΤΑΕΠ του Νοσοκομείου Πάφου

Σε κατάργηση της μιας από τις τρεις βάρδιες στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) Πάφου θα προχωρήσουν οι γιατροί, αν ο ΟΚΥπΥ δεν διευθετήσει την κάλυψη του Τμήματος με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό. Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, επιβεβαίωσε σχετικές πληροφορίες, λέγοντας πως ο ΟΚΥπΥ ενημερώθηκε έγκαιρα για τον κίνδυνο από την ερχόμενη εβδομάδα να καταργηθεί η μία από τις τρεις βάρδιες στο ΤΑΕΠ, διότι δεν μπορούν να βγουν οι υπηρεσίες.

Με επτά γιατρούς και την υπεύθυνη και με τις άδειες που θα πρέπει να πάρει το προσωπικό, είτε θα καταργηθεί, όπως είπε, η πρωινή βάρδια είτε η νυχτερινή. Ο κ. Κούμας επιβεβαίωσε ότι έχουν σταλεί επιστολές στον ΟΚΥπΥ με το πρόγραμμα της επόμενης εβδομάδας για το ΤΑΕΠ, με τις δύο επιλογές για κατάργηση της βάρδιας. Υποστήριξε ότι για τους επόμενους μήνες δεν προβλέπεται να αυξηθεί ο αριθμός των γιατρών στο ΤΑΕΠ. Στην καλύτερη περίπτωση, ανέφερε, θα προσληφθεί ένας γιατρός τον Αύγουστο.

Ο κ. Κούμας διερωτήθηκε τι θα γίνει τους δύο μήνες που μεσολαβούν, όταν θα χρειαστεί να απουσιάσουν και με άδειες οι γιατροί. Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα κατά τους δύο αυτούς μήνες, δηλαδή Ιούλιο και Αύγουστο, η κίνηση στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου αυξάνεται κατά πολύ λόγω του μεγάλου αριθμού επισκεπτών που φιλοξενεί η επαρχία.

Από τον Δεκέμβριο, τόνισε ο κ. Κούμας, βιώσαμε δύο στάσεις εργασίας με αφορμή την υποστελέχωση που αγγίζει τα όρια του επικίνδυνου και οι ευθύνες πρέπει να καταλογισθούν μιας και οι αρμόδιοι δεν είναι διατεθειμένοι να τις αναλάβουν. Αναμένουμε, κατέληξε ο κ. Κούμας, απάντηση από τον ΟΚΥπΥ και εάν δεν δοθεί λύση στο πρόβλημα, από τη Δευτέρα θα ισχύσει ένα από τα δύο προγράμματα που τους απέστειλε η διεύθυνση του ΤΑΕΠ, είτε με κατάργηση της πρωινής, είτε της νυχτερινής βάρδιας.

Ψάχνουν λύσεις για να μην κινδυνέψουν ζωές

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, σχολιάζοντας τις αναφορές του προέδρου της ΠΑΣΥΚΙ, παραδέχτηκε ότι είναι γνωστό το πρόβλημα της υποστελέχωσης στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου και δεν είναι σημερινό, τόνισε όμως ότι δεν μπορεί να μείνει δίχως ΤΑΕΠ σε μία από τις τρεις βάρδιες το Νοσοκομείο, γιατί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα κινδυνέψουν ζωές, καθώς δεν υπάρχει άλλο ΤΑΕΠ εντός ΓεΣΥ στην επαρχία Πάφου.

Αυτό που ξενίζει, όπως είπε, είναι γιατί υπάρχει αυτή η αντίδραση τώρα από τους γιατρούς. Θα καταβληθούν, όπως είπε, προσπάθειες είτε με αγορά υπηρεσιών είτε με αποσπάσεις γιατρών από άλλα Τμήματα, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες μέχρι τον Αύγουστο, οπόταν οι δύο γιατροί που έχουν προσληφθεί να αναλάβουν καθήκοντα.

Η προσπάθεια, κατέληξε ο κ. Χαριλάου, είναι να ενισχυθεί το ΤΑΕΠ του Γ.Ν. Πάφου όχι μόνο με τους δύο γιατρούς που έχουν προσληφθεί και οι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση είναι συνεχείς.

Κώστας Νάνος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy