Βγαίνουν προς πώληση τα διαμερίσματα του Δήμου Λάρνακας στην Αθήνα

Έτοιμος για προκήρυξη ενδεχομένως και εντός Ιουνίου ο δήμος

 

Έτοιμος να προκηρύξει την πώληση των διαμερισμάτων του στην Αθήνα είναι ο Δήμος Λάρνακας. Με την ομαλοποίηση της κατάστασης με την πανδημία, η δημοτική Αρχή ενεργοποίησε εκ νέου τις διαδικασίες πώλησης των δημοτικών διαμερισμάτων στην ελληνική πρωτεύουσα. Δεν αποκλείεται μάλιστα, η σχετική προκήρυξη να γίνει και εντός Ιουνίου, όπως ανέφερε στην εφημερίδα μας ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας.

Όλες οι σχετικές διαδικασίες που προηγούνται τέτοιας αγοραπωλησίας έχουν ολοκληρωθεί, μεταξύ αυτών και η εξασφάλιση έγκρισης από το Υπουργικό Συμβούλιο που είναι απαραίτητη από τη στιγμή που πρόκειται για αποξένωση δημόσιας περιουσίας. Επίσης, πολύπλοκες διαδικασίες που σχετίζονται με το ελληνικό δημόσιο έχουν επίσης διεκπεραιωθεί και όλα είναι έτοιμα για την προκήρυξη η οποία, όπως δήλωσε ο δήμαρχος, θα γίνει μέσω της πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα όπου θα υποβληθούν οι προσφορές από ενδιαφερόμενους φορείς.

Ο Δήμος Λάρνακας προχώρησε τις διαδικασίες εκκένωσης των διαμερισμάτων εξασφαλίζοντας διατάγματα έξωσης και είναι έτοιμος να κινήσει τις διαδικασίες πώλησης των μονάδων από τη στιγμή που το επιτρέπουν πάλι οι συνθήκες της αγοράς. Από την πράξη αυτή, το δημαρχείο αναμένεται να εξασφαλίσει ένα ποσό της τάξης του μισού εκατομμυρίου ευρώ.

Η ακίνητη περιουσία στην ελληνική πρωτεύουσα έγινε ιδιοκτησία του Δήμου Λάρνακας μέσω του κληροδοτήματος του ευεργέτη Ζαχαρία Κωνσταντίνου.

Η απόφαση για πώληση των διαμερισμάτων λήφθηκε αφού είχαν εξαντληθεί όλα τα άλλα περιθώρια καλύτερης αξιοποίησης προς όφελος του δήμου και του δημοσίου συμφέροντος και με δεδομένο ότι εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια υπήρξε ένα τουλάχιστον θολό τοπίο ως προς τη διαχείρισή τους μέσω ενοικίασης.

Επίσης, πέραν του ρετιρέ στην οδό Σκουφά που βρίσκεται σε καλή κατάσταση, τα άλλα τρία διαμερίσματα βρίσκονται σε κακή κατάσταση και χρειάζονται συντήρηση, κάτι που επίσης έγειρε την πλάστιγγα προς την έγκριση της πώλησής τους.

Τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια, ο Δήμος Λάρνακας επιχείρησε να ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς την αξιοποίηση των ακινήτων και να βελτιώσει την αποδοτικότητά τους. Με βάση πλάνο που εκπονήθηκε, πραγματοποιήθηκε αποστολή στην ελληνική πρωτεύουσα αποτελούμενη από τον δήμαρχο Ανδρέα Βύρα και τον δημοτικό ταμία κατά τη διάρκεια της οποίας έγιναν διάφορες συναντήσεις. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με δικηγορικό γραφείο με στόχο την αντικατάσταση του δικηγόρου, ο οποίος παρείχε δικηγορικές υπηρεσίες σε σχέση με τα ακίνητα, καθώς και με λογιστικό και φοροτεχνικό γραφείο για αντικατάσταση του λογιστή που ήταν συμβεβλημένος με το δήμο.

Χαρακτηριστικό του τι γινόταν ή δεν γινόταν τα τελευταία είκοσι χρόνια είναι ότι τα διαμερίσματα δεν ήταν καν καταχωρημένα στα μητρώα του Δήμου Λάρνακας και ως εκ τούτου έγινε επίσης συμφωνία με εγκεκριμένη εκτιμήτρια, η οποία ανέλαβε την ετοιμασία μελετών εκτίμησης της αγοραίας και μισθωτικής αξίας των ακινήτων, καθώς και εισηγήσεων για καλύτερη διαχείριση. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, παραλήφθηκαν τα κλειδιά των διαμερισμάτων από τον δικηγόρο του δήμου και παραδόθηκαν στην εκτιμήτρια, η οποία ανέλαβε να ετοιμάσει τις εκθέσεις εκτίμησης αγοραίας και μισθωτικής αξίας.

Επίσης, ενδεικτικό της ανεπαρκούς αξιοποίησης της δημοτικής ακίνητης περιουσίας στην Αθήνα είναι το γεγονός ότι το ρετιρέ στην οδό Σκουφά στο Κολωνάκι ενοικιαζόταν έναντι 250 ευρώ το μήνα, ποσό που θεωρείτο κατά πολύ χαμηλότερο των τρεχουσών τιμών, καθώς η έκθεση εκτίμησης αγοραίας και μισθωτικής αξίας καθόρισε τη μισθωτική αξία του συγκεκριμένου διαμερίσματος στα 750 ευρώ μηνιαίως.

Όλα αυτά τέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο τελικά κατέληξε στην απόφαση ότι η καλύτερη λύση είναι η πώληση των οικιστικών μονάδων.

Τα χρήματα που θα εισπραχθούν από την πώληση θα αξιοποιηθούν πλήρως για άμεσο δημόσιο όφελος και μάλιστα για ένα έργο με έντονο κοινωνικό στίγμα αφού θα χρησιμοποιηθούν για το νέο Δημοτικό Μέλαθρο Ευγηρίας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας έχει αποφασίσει να κατεδαφίσει το υφιστάμενο κτίριο και να κτίσει καινούργιο και η μελέτη που έχει γίνει προνοεί για δυναμικότητα 40 ατόμων.

Τάσος Περδίος

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.