Βγαίνουν στους δρόμους σήμερα οι αμπελουργοί

Αμπελουργοί και αγροτικές οργανώσεις απορρίπτουν τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τα χαρακτηρίζουν ανεπαρκή και αναποτελεσματικά

 

Οργισμένοι παρουσιάζονται οι αμπελουργοί με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την παραλαβή των σταφυλιών, αφού, όπως εκτιμούν, δεν συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος. Απεναντίας, υποστηρίζουν ότι τα σταφύλια δεν μπορούν να παραληφθούν από τις οινοβιομηχανίες και ότι θυματοποιούνται οι ίδιοι. Παρόμοιες είναι και οι εκτιμήσεις των αγροτικών οργανώσεων, οι οποίες σε σύσκεψή τους αποφάσισαν την οργάνωση σήμερα εκδήλωσης διαμαρτυρίας στις 7.30 το πρωί έξω από το Επαρχιακό Γεωργικό Γραφείο στην Πάφο. Το αίτημά τους είναι να βρεθεί λύση, τα σταφύλια να φύγουν από τα αμπέλια εντός μιας εβδομάδας και οι αμπελουργοί να αποζημιωθούν. Την εκδήλωση διαμαρτυρίας των αμπελουργών στηρίζουν οι αγροτικές οργανώσεις ΠΕΚ – ΕΚΑ και Νέα Αγροτική. Το σχέδιο που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, υποστηρίζουν εκπρόσωποι αγροτικών οργανώσεων, δεν επιλύει το πρόβλημα. Ο επαρχιακός γραμματέας της ΠΕΚ, Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης και ο εκπρόσωπος της ΕΚΑ Πάφου και μέλος του Δ.Σ. του ΣΟΔΑΠ, Νίκος Σαββίδης, σε δηλώσεις τους χαρακτήρισαν ημίμετρα τα σχέδια που ανακοινώθηκαν και τόνισαν ότι θα έπρεπε αντί να επιχορηγούν τα οινοποιεία, καλύτερα να επιδοτηθούν απευθείας οι παραγωγοί, είτε για να μεταφέρουν τα σταφύλια σε χωματερές είτε για να μείνουν στα αμπέλια.

Η κυβέρνηση με καθυστέρηση δύο ημερών ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης το σχέδιο στήριξης του αμπελοοινικού τομέα, ύψους μέχρι 200.000, Το σχέδιο, όπως επισημαίνεται, θα πρέπει, πριν εφαρμοστεί, να εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, δικαιούχοι στο σχέδιο είναι οι οινοποιητικές επιχειρήσεις που δημιουργούν αποθέματα οίνου από οινοποίηση σταφυλιών της ποικιλίας «Ξυνιστέρι» εσοδείας 2022 σε ποσότητα που να είναι ίση ή περισσότερη από 120 εκατόλιτρα, ή/και επιχειρήσεις που δημιουργούν αποθέματα οίνου προερχόμενων από την οινοποίηση σταφυλιών της ποικιλίας «Ντόπιο Μαύρο» εσοδείας 2022 σε ποσότητα που είναι ίση ή περισσότερη από 5.000 εκατόλιτρα. Η ενίσχυση θα χορηγείται υπό μορφή άμεσης επιχορήγησης και θα καταβληθεί το αργότερο μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2022. Το μέγιστο συνολικό ποσό που θα διατεθεί από το σχέδιο ανέρχεται στις €200.000, εκ των οποίων €170.000 προορίζονται για τα αποθέματα της ποικιλίας «Ξυνιστέρι» και €30.000 για τα αποθέματα της ποικιλίας «Ντόπιο Μαύρο». Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή παραμένουν στα αμπέλια περίπου 2 εκ. κιλά σταφύλια, με τη μεγαλύτερη ποσότητα να αφορά την ποικιλία «Ξυνιστέρι». Η ενίσχυση για οίνο ή/και γλεύκο, προερχόμενα από σταφύλια της ποικιλίας «Ντόπιο Μαύρο», θα είναι €6 ανά εκατόλιτρο για όσα αποθέματα δημιουργούνται από παραλαβές σταφυλιών από 4 Οκτωβρίου και εντεύθεν. Η συνολική ποσότητα που θα τύχει ενίσχυσης δεν θα ξεπερνά το 25% των συνολικών αποθεμάτων οίνου/γλεύκους της αναφερόμενης ποικιλίας που θα δημιουργηθούν από τη φετινή εσοδεία. Σε περίπτωση υπέρβασης του προϋπολογισμού 30.000 θα γίνεται μείωση του ποσού ενίσχυσης, έτσι ώστε να περιοριστεί ο προϋπολογισμός εντός του εγκεκριμένου ποσού.

Κώστας Νάνος

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.