Βγαίνουν τα μαχαίρια απ’ τα θηκάρια στον ΔΗΣΥ

Δεδομένη η εκτός διαδικασιών του ΔΗΣΥ υποψηφιότητα του Ν. Χριστοδουλίδη

  • Βγαίνουν τα μαχαίρια απ’ τα θηκάρια στον ΔΗΣΥ
  • Δεδομένη η εκτός διαδικασιών του ΔΗΣΥ υποψηφιότητα του Ν. Χριστοδουλίδη

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Κάθετος είναι ο διαχωρισμός στον ΔΗΣΥ σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές. Μετά την εξαγγελία της υποψηφιότητας του Αβέρωφ Νε­οφύτου, εκτιμάται ότι ανοίγει ο δρόμος για την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη ως ανε­ξάρτητου υποψηφίου.

Ασφαλείς πληροφορίες της «Χαραυγής» αναφέρουν ότι ιδιαίτερα μετά την Τετάρτη που ανακοινώθηκε και επίσημα η υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου, εντείνεται ο πόλεμος μεταξύ των δύο στρατοπέδων εντός του κυβερνώντος κόμματος.

Καλά ενημερωμένες πηγές στο χώρο του ΔΗΣΥ ανέφεραν στη «Χαραυγή» ότι η εξαγγελία Αβέρωφ Νεοφύτου έλυσε τα χέρια του Ν. Χριστο­δουλίδη.

Παράλληλα, πηγές από το στρατόπεδο του ΥΠΕΞ ανέφεραν στην εφημερίδα μας ότι ο κ. Χρι­στοδουλίδης δεν θα κάνει πίσω και για το λόγο αυτό δεν θα παραστεί στο ανώτατο συμβούλιο του κόμματος (τον Μάρτη), το οποίο θα ανα­δείξει τον υποψήφιο που θα στηρίξει το κόμμα, αφού ο στόχος του Αβέρωφ Νεοφύτου και των υποστηρικτών του θα είναι, όπως υποστηρίζουν, ο διασυρμός του Ν. Χριστοδουλίδη.

Οι ίδιες πηγές ήταν επίσης πέρα από σίγουρες ότι μέχρι τον Μάρτιο ο Υπουργός Εξωτερικών θα εξαγγείλει την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του, εκτός κι αν αλλάξουν τα δεδομένα στη διάρκεια του συνεδρίου, ένα ενδεχόμενο που θεωρείται απομακρυσμένο.

Από το στρατόπεδο του Αβέρωφ Νεοφύτου μάς λέχθηκε ότι υπάρχει σοβαρό ενδοοικογενει­ακό πρόβλημα στον ΔΗΣΥ. Εκτιμούν επίσης ότι το πρόβλημα δεν θα ξεπεραστεί εύκολα, αφού η μόνη περίπτωση να κάνει πίσω ο Αβέρωφ Νεο­φύτου είναι αν διαπιστώσει ότι δεν εκλέγεται και ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα ανοίξει ο δρόμος για επιλογή άλλου υποψηφίου, ο οποίος θα μπο­ρεί να αντιπαρατεθεί και με τον Ν. Χριστοδουλί­δη.

Όπως εξήγησαν, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ προτι­μά να κερδίσει τις εκλογές και πάλι ο ΔΗΣΥ και να παραμείνει και πρόεδρος του κόμματος και σκιώδης Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρά να πάει σπίτι του μετά από μια εκλογική αποτυχία.

Στο άλλο στρατόπεδο εκτιμούν ότι ο Υπουρ­γός Εξωτερικών συγκεντρώνει περισσότερη υποστήριξη στην κοινή γνώμη παρά ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ κι ότι αυτό αποτυπώνεται και σε δη­μοσκοπήσεις που δεν βλέπουν το φως της δη­μοσιότητας.

Υποστηρίζουν επίσης ότι η εξαγγελία της υποψηφιότητας Αβέρωφ Νεοφύτου έγινε υπό το κράτος πανικού και «βόλεψε» τον Ν. Χριστοδου­λίδη, αφού του έλυσε τα χέρια για να μπορέσει να προχωρήσει απρόσκοπτα στους σχεδιασμούς του.

Ωστόσο οι ίδιες πηγές δεν αποκάλυψαν πώς θα κινηθεί ο κ. Χριστοδουλίδης ούτε από πού υπολογίζει να αντλήσει υποστήριξη από τον εκτός ΔΗΣΥ χώρο.

Η εμπλοκή Κασουλίδη και η στάση Αναστασιάδη

Οι ίδιες πηγές και από τις δύο πτέρυγες του ΔΗΣΥ επιβεβαίωσαν ότι έγινε όντως βολιδοσκό­πηση στον πρώην Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αν είναι σε θέση να αναλάβει το υπουργείο σε πε­ρίπτωση που ο Ν. Χριστοδουλίδης θα εξαγγείλει υποψηφιότητα.

Στο στρατόπεδο Χριστοδουλίδη πιστεύουν ότι η εμπλοκή του ονόματος του Ι. Κασουλίδη είναι έμπνευση του Αβέρωφ Νεοφύτου, ώστε να φέρει σε δύσκολη θέση τον υπουργό.

Από την πτέρυγα Αβέρωφ Νεοφύτου μάς λέχθηκε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να στηρίξει δημόσια τον υπουργό του εφόσον το κόμμα θα αναδείξει τον πρόεδρό του ως υποψήφιο, γι’ αυτό σε περίπτωση που ο κ. Χριστοδουλίδης εξαγγείλει υποψηφιότητα, τότε θα είναι αναγκασμένος ο ίδιος να παραιτηθεί, οπότε θα αντικατασταθεί πιθανότατα από τον κ. Κασουλίδη. Επεσήμαναν επίσης ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, διότι αναγνωρίζουν ότι ο κ. Χριστοδουλίδης έχει έρεισμα μέσα στον κόσμο του ΔΗΣΥ.

Ξεκαθάρισαν επίσης ότι στο τέλος – τέλος εκείνο που ενδιαφέρει τον Πρόεδρο Αναστασιά­δη είναι ο ΔΗΣΥ με οποιονδήποτε υποψήφιο να κερδίσει και πάλι τις εκλογές για να συνεχιστεί η διακυβέρνηση του κόμματος για 3η θητεία.

Εκτίμησαν επίσης ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ θα υποστηριχθεί πιθανότατα από την ΕΔΕΚ μια μερίδα του ΔΗΚΟ και σίγουρα από το ΕΛΑΜ, το οποίο στα δύσκολα, όπως ανέφεραν, συντάσσεται με τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.