Επιτέλους μετά από τρία χρόνια θα συζητηθεί σήμερα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής το θέμα που αφορά τη ρητορική μίσους απέναντι στα ΛΟΑΤΙ άτομα. Το συγκεκριμένο θέμα έχει εγγραφεί εδώ και τρία χρόνια από τις βουλευτές του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά, Ευανθία Σάββα και Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν είχε συμπεριληφθεί στην ατζέντα της Επιτροπής για συζήτηση.

Μάλιστα στις αρχές Αυγούστου η βουλευτής Σκεύη Κουκουμά με επιστολή της στην τέως πρόεδρο της Επιτροπής Στέλλα Κυριακίδου ζητούσε όπως εγγραφεί το θέμα, αφού όπως επεσήμανε ο καθορισμός των θεμάτων που θέτονται προς συζήτηση βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση τόσο με την επικαιρότητα όσο και με τα θέματα που θέτει ως προτεραιότητα η ίδια η κοινωνία. «Με αφορμή τις προσβλητικές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου απέναντι στη ΛΟΑΤΙ κοινότητα και την πρόθεσή του να δημιουργήσει σχολεία τα οποία θα αντιμετωπίζουν την ομοφυλοφιλία, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ έχει εγγράψει πριν από 3 χρόνια στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το θέμα που αφορά την εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά τη ρητορική μίσους απέναντι στα ΛΟΑΤΙ άτομα.

Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες μας εκκλήσεις το θέμα δεν έχει τεθεί μέχρι σήμερα προς συζήτηση, παρά το γεγονός ότι από τότε υπήρξαν αρκετά περιστατικά όπου δημόσια προσβάλλονταν ΛΟΑΤΙ άτομα και οι οικογένειές τους», σημείωνε στην επιστολή της η Σκεύη Κουκουμά. Μάλιστα όπως υπενθύμισε, το ΑΚΕΛ είχε αντιδράσει και το 2016 όταν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είχε προβεί σε προσβλητική ρητορική απέναντι στη ΛΟΑΤΙ κοινότητα ζητώντας να συζητηθεί το θέμα στη Βουλή. Πλέον μετά από τρία χρόνια και με αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία της Επιτροπής, αφού η κα Κυριακίδου είναι η Επίτροπος της Κύπρου στην Ε.Ε., σήμερα θα ανοίξει η συζήτηση στη Βουλή. Στην ατζέντα και η διαδικασία αξιολόγησης του συμφέροντος του παιδιού Επίσης η Επιτροπή θα προχωρήσει σήμερα σε αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών Σκεύης Κουκουμά, Ελένης Μαύρου και Ειρήνης Χαραλαμπίδου για το θέμα της εφαρμογής της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού και την ανάγκη κατοχύρωσης θεσμικά της διαδικασίας αξιολόγησης του συμφέροντος του παιδιού, με αφορμή και τον άδικο χαμό πρόσφατα του 14χρονου.

Ελένη Κωνσταντίνου