Βγήκε διάταγμα για βερεσέ μέχρι τις εκλογές;

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

 

Πολύ βολική αποδείχθηκε για τους εργοδότες η απόφαση της κυβέρνησης να παραπέμψει το θέμα της ΑΤΑ στην επόμενη κυβέρνηση, η οποία θα προκύψει μετά τις εκλογές. Εξού και η υιοθέτηση από την ΟΕΒ της σχετικής αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη. Προκύπτει όμως ένα σοβαρό πρόβλημα: Πώς θα ζήσουν τα νοικοκυριά και ιδιαίτερα όσα το βιοτικό τους επίπεδο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ΑΤΑ, λόγω της διάβρωσης της αξίας των μισθών από τον πληθωρισμό; Ποια είναι η απάντηση της κυβέρνησης στο ζήτημα το οποίο απασχολεί χιλιάδες νοικοκυριά και ιδιαίτερα όσα δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα; Βγήκε κανένα διάταγμα για να μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους από τον μπακάλη βερεσέ, μέχρι να έρθει η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών, των συντάξεων και των επιδομάτων, και δεν το μάθαμε; Βγήκε κανένα διάταγμα για βερεσέ στα βενζινάδικα και τους λογαριασμούς του ρεύματος, του νερού, του τηλεφώνου, των αδειών κυκλοφορίας, των φόρων, των τελών των δημαρχείων κ.τ.λ.; Βγήκε κανένα διάταγμα για βερεσέ στις δόσεις των δανείων; Βγήκε κανένα διάταγμα για τα ενοίκια και τα κοινόχρηστα, τη διαβίωση των φοιτητών που στηρίζονται στους γονείς τους, τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια κ.τ.λ.;

Η κυβέρνηση με την απόφασή της να παραπέμψει το θέμα της ΑΤΑ σε μεταγενέστερο στάδιο, στην πραγματικότητα επιλέγει συνειδητά να οδηγήσει τα νοικοκυριά στην υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου. Και αυτό φυσικά θα έχει αντίκτυπο στην ευρύτερη οικονομία και ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες στηρίζουν την επιβίωσή τους στην καταναλωτική δύναμη των πελατών τους.

Η διάβρωση της αξίας των μισθών, των συντάξεων και των επιδομάτων λόγω του πληθωρισμού, έχει αναγκάσει χιλιάδες νοικοκυριά να κάνουν περικοπές σε βασικές τους ανάγκες. Πολλά νοικοκυριά αναγκάστηκαν να κόψουν ακόμη και από τα πολύ βασικά αγαθά και υπηρεσίες που απαιτούνται για την επιβίωσή τους. Εδώ και μήνες σφίγγουν τα δόντια, προσβλέποντας στην τιμαριθμική αναπροσαρμογή των απολαβών τους ώστε να πάρουν ανάσα. Όχι για να κτίσουν μαξιλαράκια, αλλά για να είναι σε θέση να έχουν ένα πιάτο φαΐ στο σπίτι τους. Να μπορούν να έχουν ρεύμα και να μην αντιμετωπίζουν κάθε τέλος του μήνα τον εφιάλτη της αποκοπής. Να μπορούν να ζεστάνουν το σπίτι τους. Να μπορούν να δώσουν ένα μικρό χαρτζιλίκι στα παιδιά τους που σπουδάζουν, ώστε να μην αναγκαστούν να τερματίσουν τα όνειρά τους. Και αντί αυτού η κυβέρνηση τούς λέει ότι πρέπει να περιμένουν μέχρι να γίνουν εκλογές και να αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση. Δηλαδή μέχρι τις αρχές Απριλίου τουλάχιστον που θα τοποθετηθούν στις θέσεις τους οι νέοι υπουργοί και θα ξεκινήσουν να χειρίζονται τα θέματα, τα οποία αποτελούν προτεραιότητα.

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ απέδειξε ότι ούτε θέλει ούτε μπορεί να κατανοήσει τα προβλήματα και τις ανάγκες της κοινωνίας.

Ο μόνος από τους υποψηφίους, ο οποίος έχει κατανοήσει τα προβλήματα και τις ανάγκες της κοινωνίας είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος έβαλε το θέμα της ΑΤΑ στις άμεσες προτεραιότητες της διακυβέρνησής του.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.