Βία στα σχολεία: Δέκα κοινά μέτρα εκπαδευτικών, μαθητών και γονιών

Σε δέκα κοινά μέτρα κατέληξαν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές ζητώντας υλοποίησή τους

Τόσο άμεσα όσο και βραχυπρόθεσμα είναι τα μέτρα για αντιμετώπιση της βίας και παραβατικότητας εντός των σχολικών κτιρίων που κατέθεσαν χθες στον Υπουργό Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη από κοινού όλοι οι φορείς (εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές).

Συγκεκριμένα ζητούν:

* Ολοκλήρωση των υψηλών περιφράξεων και των θυροτηλεφώνων σε όλα τα σχολεία Προδημοτικής, Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης. Να σημειώσουμε ότι για το μέτρο αυτό η ΠΣΕΜ εξέφρασε τη διαφωνία της.

* Αύξηση του αριθμού των εκπαιδευτικών ψυχολόγων στην Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, πρόσληψη κοινωνικών λειτουργών και τοποθέτηση αριθμού αυτών σε σχολικές μονάδες στις οποίες φοιτούν μαθητές/τριες με ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα.

* Ουσιαστική στελεχιακή ενίσχυση υποστηρικτικών δομών, όπως της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης για να μπορεί να ανταποκριθεί στα αυξημένα αιτήματα των σχολικών μονάδων και του αριθμού των ΣΕΑ σε κάθε σχολική μονάδα.

* Να δοθεί περισσότερη έμφαση στον τομέα της πρόληψης – εκτός από διάφορες δράσεις και προγράμματα πρέπει να ενισχυθούν και μηχανισμοί πρώιμου εντοπισμού και παρέμβασης.

* Συναισθηματική, μαθησιακή και κοινωνική στήριξη των παιδιών με αποκλίνουσα ή/και βίαιη συμπεριφορά μέσα από την επέκταση και εφαρμογή εναλλακτικών ατομικών ή/και ομαδικών προγραμμάτων φοίτησης στις σχολικές μονάδες, συμπεριλαμβανομένων και προγραμμάτων στήριξης των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία σε τάξεις υποδοχής.

* Εισαγωγή του θεσμού «Μεντορισμός – Υιοθεσία» στις σχολικές μονάδες, στο πλαίσιο του οποίου τα παιδιά με αποκλίνουσα συμπεριφορά θα επιλέγουν και θα έχουν ένα/μια εκπαιδευτικό στο σχολείο με τον/την οποίο/α θα έχουν την ευκαιρία να συζητούν, να εκφράζουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους.

* Να γίνουν ενδεχόμενες τροποποιήσεις της νομοθεσίας με τις οποίες θα διασφαλίζεται η σωστή στήριξη παιδιών από υπηρεσίες και ειδικούς, όταν αυτό υποστηρίζουν οι ειδικοί και οι αρμόδιες επιτροπές, ακόμα και στις περιπτώσεις που οι γονείς, για διάφορους λόγους, δεν συμμερίζονται και δεν συναινούν στις αποφάσεις των ειδικών. Ταυτόχρονα, να προχωρήσει η εφαρμογή Νομοθεσίας που εγκαθιδρύει ένα Σύστημα Ποινικής Δικαιοσύνης με παιδευτική αξία και φιλική για τα παιδιά, κάτι που θα έπρεπε να έχει ήδη ψηφιστεί και να αρχίσει να εφαρμόζεται.

* Θεσμοθέτηση συγκεκριμένης διαδικασίας βάσει της οποίας θα διασφαλίζεται η εσωτερική υπηρεσιακή ενημέρωση σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, των προβλημάτων/ιδιαιτεροτήτων που αντιμετωπίζουν οι μαθητές/τριες.

Την ίδια ώρα όλοι οι φορείς επισημαίνουν πως τα μέτρα αυτά θα πρέπει να τύχουν υλοποίησης και εφαρμογής μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Παράλληλα επισημαίνουν πως τα φαινόμενα αυτά αποτελούν αντανάκλαση των ευρύτερων προβλημάτων της κοινωνίας.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy