Βίκτορ Χάρα (1932 – 1973)

Χιλιανός ποιητής, τραγουδιστής, συνθέτης, θεατρικός σκηνοθέτης και συγγραφέας γεννήθηκε στις 28 Σεπτεµβρίου 1932 στο Σαν Ιγνάσιο και δολοφονήθηκε στις 16 Σεπτεµβρίου 1973 στο Σαντιάγο.

Μετά την ολοκλήρωση της θητείας του στο στρατό ο Χάρα ασχολήθηκε µε τη µουσική και το θέατρο. Σπούδασε υποκριτική και σκηνοθεσία στο Πανεπιστήµιο της Χιλής. Σκηνοθέτησε το πρώτο του θεατρικό έργο το 1959 και µέχρι το 1972 σκηνοθέτησε πέραν των 10 θεατρικών έργων, µεταξύ των οποίων την Αντιγόνη του Σοφοκλή.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 κυκλοφόρησε το πρώτο σόλο άλµπουµ και µέχρι τη δολοφονία του κυκλοφόρησαν άλλα επτά άλµπουµ.

Ο Βίκτωρ Χάρα ήταν µέλος του Κοµµουνιστικού Κόµµατος Χιλής, µέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Κοµµουνιστικής Νεολαίας Χιλής και ένθερµος υποστηρικτής της κυβέρνησης του Συνασπισµού της Λαϊκής Ενότητας και τάχθηκε δηµόσια υπέρ του Προέδρου µαρξιστή Σαλβαδόρ Αλιέντε.

Στις 11 Σεπτεµβρίου 1973 στρατιωτικό πραξικόπηµα, επικεφαλής του οποίου ήταν ο στρατηγός Πινοσέτ, ανέτρεψε τον δηµοκρατικά εκλεγµένο Πρόεδρο Αλιέντε και εγκαθίδρυσε µια ανοικτή φασιστική δικτατορία. Την εποµένη του πραξικοπήµατος ο Χάρα συνελήφθηκε στο πανεπιστήµιο και µε χιλιάδες άλλους πολιτικούς κρατούµενους οδηγήθηκε στο Στάδιο Χιλή του Σαντιάγο. Ευρισκόµενος υπό κράτηση, ο Χάρα δολοφονήθηκε άνανδρα στις 16 Σεπτεµβρίου µετά από φρικτά βασανιστήρια, που κυριολεκτικά παραµόρφωσαν το σώµα του. Το νεκρό σώµα του βρέθηκε τρεις µέρες από την εξαφάνισή του πεταγµένο έξω από ένα νεκροταφείο διάτρητο από 44 σφαίρες.

Τελικά όµως απονεµήθηκε δικαιοσύνη χάρη στις έντονες προσπάθειες και τους δικαστικούς αγώνες της οικογένειάς του 45 χρόνια µετά τον άνανδρο φόνο του. Οκτώ συνταξιούχοι στρατιωτικοί του τότε φασιστικού καθεστώτος καταδικάστηκαν για το θάνατο του Βίκτορ Χάρα το 1973. Οι οκτώ απόστρατοι καταδικάστηκαν σε 15ετή φυλάκιση, και ακόµα ένας σε 5ετή φυλάκιση για συγκάλυψη του φόνου.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.